MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 23 May 2009

" Zuhur time "

Jemaah baru keluar dari Masjidil Haram

Tak berapa ramai di sekitar Kaabah sebab panas kot

Salam from Mekah...waktu zuhur tadi agak lengang sikit dengan para Jemaah..almaklumlah hari ni kan hari Sabtu...mungkin ramai Jemaah jemah dari luar telah balik ke negara masing masing..as you all can see those picture above tak berapa ramaikan jemaah masa solat Zuhur tadi..mungkin keadaan cuaca yang agak panas sikit 42c, ramai jemaah solat kat dalam kawasan yang berteduh agaknye..sukran..wasalam


44 comments:

Atikah said...

Salam en lie..

walaupun panas, masih ramai juga yang solat depan kaabah...

manzlie said...

salam atikah..


yup...respect them kan..


sukran
wasalam

Abg Megat said...

Salam,
Tak putus-putus kunjungan hambaNya yang tak kenal panas terik dan suasana yang sungguh aman dan tenteram bila berada dirumahnYa. Itulah hambanya yang taat dengan segala perintahNya......

Azemi Ali said...

Salam hj Azli,

Jika kita perhatikan gambar 2 & 3 itu nampak macam redup ni sekeliling Kaabah. Tak panas. Saya pernah rasa macam ada air-cond di sekitar Hijir Ismail, betul ke ada air-cond kat situ Cik Li? Tolong periksa tengok..

cikgu mas said...

Salam..

Ye en.mie..(sokmo sama dengan komen cik mie ,tak pe lah mungkin rakan sebaya tapi saya selalunya muda sikit dari org lain,otak tak sempat nak matang)

Ye antara Hjr Ismail sampai Yamani,ada satu desiran angin yang dingin dihadapan kaabah,kata mutawif kat situlah sumber air zam-zam,dan ada juga kata hembusan angin dari syurga,sejuk dia bukan jenis sejuk aircond,lagi satu jubin lantai dataran tawaf tak panaskan,
jubin kat luar haram,boleh melecur kaki kalau hilang selipar.

satu lagi keajaiban !!warna hitam adalah warna yang panas,tapi hitam kain kaabah adalah satu warna yang sangat sejuk,nyaman dan tenang.Subhanaallah.(alamak terpanjang lah menerang,kt mana cik lie nak mencelah,cikgu kan!! mcm tu la.bila menerang dia nk detail dan pelajar faham)

Kebetulan hari ni,adalah 1st anniversary saya menunaikan umrah 24 Mei 08,moga Allah murah rezeki dan dapat pi haji dalam usia yang muda .Insyaallah.tolong doakan abg aji,semalam dah buatkan golai lemak.sedapkan!!,tak rasa macam ikan talang masak kicap ker??? he.he

Azemi Ali said...

Salam.

Saya pun umrah 24 Mei 2008 jugak. Satu flight ler kita. Kenapa tak tegur ari tu? Hehehe..

Bab agin dari syurga tu saya pernah baca tapi macam saya ni banyak dosa, tak layak rasa angin tu kot. Hanya orang yang bertuah sahaja dapat merasainya..Macam cikgu Mas (CM) tu tu ker..hehe

Happy Anniversary CM.. tumpang blog cik lie pulak..jgn mare..

Shukran

NGINAP SRENGENGE said...

salam anakanda dan pengunjung ke blog ni.

Panas di dunia masih boleh mencari perlindungan.Panas neraka,minta dilindungi kita semua.....astagfirullah,ampunilah kami ,sahabat dan saudara mara kami....amin.

wassalam.

Kak As said...

salam, salam, salam,
buat Cik Lie dan semua member blog Cik Lie ni.
smoga kita dirahmati Allah selalu dan bertemu di Firdaus.

Ingat Allah dan Allah ingat kita.

cikgu mas said...

Salam..

Tumpang lalu sekali lagi cik lie,menumpang lak blog cik lie,tak per cik lie ckp jer berapa harga sekali beri komen,nanti cik mie kirakan,cik mie tu akautan..bolehkan cik mie?

Ye ker sama tarikh pi umrah.tu lah masa pi tu saya pi dengan group pompuan,pompuan2 kaya.tumpang mahram,mahram yang betul tertinggal kapal terbang,sian dia..so tak pandanglah orang lelaki,hati nak tengok kaabah jer..
tapi sekarang kalau kalau lalulah depan mata yang smart2 cam Shahrukh Khan ke,cik lie ke (eeh cik lie pun ada) saya jeling gak..he.he..tengok tu macam ni ke dapat rasa angin dari syurga??!!

happy anniversary gak untuk cik mie n pn sarah.insyaallah dapat wat haji lak.

P/s : pas total jumlah sewa blog untuk chat kita bayar sama-sama tau.

Azemi Ali said...

Salam.

CM, cik lie kata free je.. tak payah bayar.. Lagipun dia baru bangun tidur kot..sekarang jam 4.00pagi kat Mekah.. Penat malam tadi daki Jabal Thur..

Salam ukhwah semua

Shukran anta pemilik blog

manzlie said...

salam abg megat..

itu lah nama nye kuat iman dan taat pada perintahye..walaupun keaadan panas sekalipun depa sanggupkan..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam saudar Azemi...


Mana ada aircond kat sekitar itu...

sukran

wasalam..

manzlie said...

salam cikgu Mas....

lantai di sekeliling kaabah sejuk sebab bawahnye mengalir air zam zam

selamat ulangtahun pertama umrah....insyaalahakan saya doakan semga cikgu dapat menunaikan haji nanti

sukran
wasalam

manzlie said...

salam ayahanda...

terimakasih kerana mendoakan kami semua//semoga dimakbulkanoleh Nye Yanag Maha Esa..aminn

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Kak As..

sukran for the doa dari kakAs

wasalam

manzlie said...

salam saudara Azemi...

Bila la masa saya cakap free...sekarang ni dua dua orang kena bayar nanti..sorang nasi lemak,sorang asam pedas tau...mana ada tido,ni baru lepas subuh...hehehe

sukran

wasalam

Atikah said...

Salam en lie...

Siapakah gerangan yang kena bayar asam pedas ngan nasi lemak itu en lie?

Kak mas.... En Azemi.... u all ker?

:)

Noor said...

As salam..
x sampai 2 hari x masuk blog cik lie.. berderet2 komen yg terlepas.. patutlah asik tersedak masa dok drive.. rupa nyer nama ku disebut2..
alamak!! ikan yang cheq tangkap ari tuh dah masuk dlm blog.. huh glamour ikan talang pasar borong yg ku pancing 3 hari 3 malam.. aisey, cam ner serunding utk org kat india ade kat situ arr?? eh eh silap masuk plastik.. wa ha ha rezeki cik lie lah tu..
cikguuuuuuuuuu.. cheq lah noor yg dimaksudkan.. kakak cheq ada kat mekah la nie.. cikgu x marah kan.. sumpahhh, cheq bukan nak potong jalan.. investment no return.. ala comey2.. meh sini kak noor timang.. nanti cheq antaq 10 ekor ikan talang kat cikgu arrr.. la la la..
Cik Lie.. cik lie lupa nak bagitau kakak saya kedai sticker tu kat ner ek?? dia lupa nak tanya.. tolong cik lie.. cheq nak tampal kat basikal cheq.. cikgu.. cikgu nak sticker?? kuang 3x

Intanterpilih said...

saudara azlie
tgk gamba ni teringat kenangan masa tawaf wida,waktu tengahari selepas solat jumaat...mmg panas, tapi masa tu nak ujan,....so redup sgt.......nikmat....alhamdulilah........
tapi redup cuaca masa tu seredup hati saya nak tinggalkan baitullah...rindunyaaaa

Azemi Ali said...

Salam haji azli,

Tak ada aircond, maknanya apa..macam CM cakap tu ke. SubhanAllah! Maha suci Allah!
Apakah maknanya itu..?! Hj Azli dan pembaca blog lain pernah rasa tak angin nyaman itu??


Atikah, Cik Li kata Atikah yang kena bayar lebih sikit..hehe..

Nasi lemak no problem nyer...nanti saya kirim.. Nasi Lemak Antarabangsa Kg. Baru..versi unplugged.. Bab Asam pedas tu pass kat CM..hehe

juk said...

Salam Encik Lie,

Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman n gambar2 di Tanah Suci. Teruja saya nak ke sana..cuma duit je yg blom cukup. Jemput le ke blog saya iaitu http://zukidin.blogspot.com

Sir Zuki

Noor said...

As Salam,
Cik lie tumpang lalu sat..
Desyummmmm.. aduhhh.. apa?? ko kata ko tak ada niat mau potong jalan.. itu?? apa itu.. ooo.. ko bermain kata dibelakang ku ya.. tak sedar di untung.. sudah ku jamu ko dgn karipap malam semalam, ini balasan ko kepada aku ya.. patutlah ko hilang 2/3 hari.. rupa2nyer pergi memancing dipasar borong.. Ingat!! ini amaran terakhir.. kalu ko potong jalan lagi.. aku lucutkan keahlian ko dari kelab pompuan kayo!!
kedebuk... bagaikan nangka busuk jatuh ketanah.. ahhh aku bermimpi.. hu hu .. aku dibelasah tun teja mas dari melaka.. uwaaaa
p/s: cik mie, kadang2 bukan cikgu sejarah pun boleh berimiginasi gak.. cop cop.. pasai angin kat hijir ismail tuh.. memang saya pun ada rasa gak.. rasa sejuk yang menenangkan jiwa bila berada dalam hijir ismail.. tu pasai selalu nak dok lama2 dalam tuh.. tapi org terlalu ramai.. kesian kat jemaah lain gak..

cikgu mas said...

Salam

Noor!!! i miss u so much...

Noor hang tau apa hang dah buat?? u re too much lah noor...
Noor sebab ikan talang tu lah..,cheq ada kat Tasik Putrajaya ni dok memancing,kalau hang pancing 3 hari 3malam ..cheq pancing 7 hari 7 malam.hang antar ikan talang ..cheq antar ikan parang,tenggiri,bawal,siakap kerapu,jaws pun boleh..hitam pekat dah kulit cheq ni memancing kat tasik ni..security dah tarik suruh balik,cheq meraung tak nak balik selagi belum penuh sebakul ikan untuk cik lie.hang antar ikan masin cheq antar ikan segar,pas tu cheq masak kan lagi..

tolong!!! tak tahan nak gelak,xleh sambung dah.

Sticker??? nak lah Noor..kat kereta cheq ni..cheq dah buang sticker Arsenal.M.U.PAS.. ke,cheq tukar semuanya brand Makkah.pas kt cheq satu..

cikgu mas said...

salam...

Noor..tolonglah !!!cheq rayu..hentikan sandiwara ni...nanti orang tak nak antar anak belajar kat sekolah cheq sebab cikgu sejarah dia wayar putus..tolonglah noor jgn fishing skill merapu cheq sampai esok tak sudah..u re so funny la,so cute..

manzlie said...

salam saudari Atikah..

nasi Lemak (Azemi)
asam Pedas ( cikgu)

nanti sya balik kl nak calim dari depa ni

sukran

Azemi Ali said...

Salam hj Azli,

Bila balik KL habaq la.. mai dengan CM dan suaminya dan rakan-rakan blog lain ke rumah saya.. kita pekena nasi lemak kaa, nasi dagang kaa, isteri saya memang suka jamu orang makan. Last nite baru ajak orang makan laksa asam pedas. Sedappppp!!! slurp!slurp!..
Alhamdulillah.

Bila balik KL?

manzlie said...

salam Noor,

memamg malam tu masa dtg tak borak pasal sticker tu..pas tu saya ada bagi dia my business card..sampai ke la ni depa tak call saya..tu yang risau tu..aritu sya p cari kat hotel depa tapi takda keluar.. so if possible suruh dia call sya ASAP..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Intan..

memamg bila kita tengok panas tapi bilamana kita berada disitu lainlak rasa..macam angin bayu je..nikmat dari allah kan..

sukran

wasaalm

manzlie said...

salam saudara Azemi..

memamg saya juga merasa angin dari arah situ...rasa sejuk jugak...entah lah kenapa tapi di area situ memamg takda aircond....kuasa allah pada insan insannye..

skran

waslam

manzlie said...

salam saudara Zukidin..

terima kasih kerana sudi memabaca blog sya...alahamdulilah...insyaalah kalau ada masa dn kelapangan akan saya lihat blog saudara..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu Mas dan Noor,
nanti sya belikan lah sticker tu banyak banyak dan hantar kat hampa..leh buat bisness nanti ..Ok tak? ckgu ka amai student..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam saudara Azemi...

aduhhhh kejam nye dia duk mai habaq laksam pedas....aduhh dah teringin lak cheq kat sini...kenapa lah duk habaq? sini dah lah takda langsung....
ok bulan 12 ni pas raya haji kita buat reunion rumah en Azemi...panggil group pompuan kayo tu datang...nak tak?

sukran

waslaam

Azemi Ali said...

Salam

Ni sticker apa pulak ni?

Saja jer provoke Hj Azli pasal laksa asam pedas, tu maknanya kena cepat kahwin tu. Nanti isteri yang masakkan. InsyaAllah nanti dapat seorang isteri solehah dan pandai masak.

Balik KL Raya Haji..emmm.. hari-hari saya berdoa suapya raya haji nanti saya kat Mekah. 9 Zulhijjah Wukuf di Arafah dan tertunai kewajipan rukun Islam ke lima kami.

Moga Allah permudahkan. Ada rezeki kita boleh jumpa nanti.

Shukran

p/s - Dah gi gua Hira'?

Kak As said...

salam,
Cik Lie jangan risaulah, nanti Kak As bawa belacan 1 kilo untuk Cik Lie buat asam pedas.cabai kering ada dah kut kat sana.

masa Kak As p Haji dulu, memang asam pedaslah yang Kak As ngidam. siap pesan nak makan asam pedas bila sampai balik kat rumah.

Noor said...

As Salam,
aaa.. elok lah tu depa carik cik lie.. cik lie carik depa.. sama2 carik.. depa tggu cik lie malam tadi.. janji nak p tanaim ek??
saya x bleh nak contact depa coz h/phone depa x dak bateri.. so mintak tolong sesangat.. tapi tadi masa dia tepon dia ada kata dia nak p carik cik lie kat hotel..harap2 jumpalah...
p/s: cik lie, lebihkan sticker tu satu ek.. cheq nak bagi hadiah ari guru kat kawan cheq.. jgn lupa.. kang ada yg mai damansara cabut sticker kat beskat cheq...

manzlie said...

salam Ka As..

Takpayah lah susah susah...lain kali je lah..sini pun ada semua tu..

insyalah kalau kak As dtang saya buat kan sambal ikan bilis...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Noor,

laaa ye ker...
awat depa tak mau mai Hotel saya ..dekat je tu ..saya puin dah habaq kat mana tempat nye..aduh takut nanti terlepas lak tak jumpa...suruh dia call hp saya, kan saya dah bagi nombor..

sukran

wasalam

Atikah said...

Salam en lie...

En azemi... en lie dah bg tau saya tk yah bayar... la.. la.. la...

Kak mas... en azemi nak belanja tuuuu.... apa lagi.... jom.... he.. he...

afisazlie said...

Salam En Azemi

hehe jangan tak tahu abg aji ni sebenarnya pandai masak. sedap. kepakaran dia masak dalca daging siap letak apa nama sayur tu, batang kelo ke apa entah, lupa namma dia.. dan juga bab ikan kering goreng bawang besar..
nanti kalau wat makan2 rumah En Azemi, leh minta abg aji masak dalca dia tu, hehehe

manzlie said...

salam saudara afisazlie..

Laa macamna leh tau ni...spa lak yang pecah lubang...hmmm tau masak dalca jee...

sukran

wasalam

afisazlie said...

hmm biasalah abg aji.. takde siapa pecah lubang, tahu sdiri.. dulu2 bukan ke abg aji suka g pasar pudu tu ari ahad.. beli batang kelo tu kat situ lah, atau kat giant bandar kinrara, kan kan kan..

pas beli barang kat pasar pudu, duk minum cendol dgn makan rojak kat tepi tu.. pastu tak pasal2 kena saman dengan DBKL sbb parking merata.. hehehe betul tak abg aji?

cikgu mas said...

Salam

Yer ker sazlie.??.dia pi pasar sorang jer ke..pas tu makan cendol pun sorang diri ker?? ke berdua...?? sebab tu lupa dia parking merata.

Kalau ada lubang-lubang yang lum pecah tu,syer le dengan kami...bolehkan abg aji..

manzlie said...

salam afis/cikgu mas..

ye lar tu..

sukran

afisazlie said...

salam cikgu mas..

abg aji g pasar pudu tu berdua. jangan bimbang, sy tak buat fitnah, ni mmg cerita betul. tak baik fitnah kan cikgu..

hmm dia makan cendol pun berdualah, tapi yang bab parking merata sampai kena saman tu, ha yg tu dia sesorang.. sampai la ni tak bayar lagi saman.. jangan mare ye abg aji, sy tak buat cerita atau fitnah..

hmmm banyak lagi lubang2 yg tertutup tapi nanti abg aji marah lak kalau sy buka lubang, hehe