MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 15 May 2009

" Jumaat "

Ramai Jemaah solat Jumaat sampai kat entrance Hotel alsafwah...
Agak berkurangan di sekitar Kaabah, mungkin panas kot ! Dalam keadaan panas pun aku nak solat gak atas Bumbung haram ni. ok tak?
Dah masuk waktu Jumaat ni
Luar kawasan Haram jemaah pulang setelah selesai solat


Assalamualaikum...kepada pembaca blog ku yang budiman...again saya paparkan gambar gambar sekitar Haram sewaktu solat Jumaat tadi..agak penuh sesak di Luar dan tingkat satu Masjidil Haram tetapi di kawasan sekitar Kaabah tidak lah berapa sesak sangat..mungkin para Jemaah lebih suka berada di bahagian dalam kawasan Haram yang teduh.cuaa harini boleh tahan gak..43c..agak panas sedikit...but alahamdulilah lah sebab di luar Haram pun ramai gak Jemaah solat as per picture above you all can see...syukran ..wasalam...

25 comments:

PINATBATE said...

salam..
Jumaat..nampak sgt meriah..
mudah-mudahan Allah permudahkan jalan saya ke sana..amin..

manzlie said...

salam Pinatbate..


Insyaalah dengan Izin Nye....

hani@debumelukut said...

pengalaman adalah guru yang terbaik.
seronok lawat blog saudara ni..keep on writing...

Kak As said...

salam,
panas , boleh bagi tips sikit persediaan nak mghadapi cuaca panas kat Makkah.

Ya, Allah sesuaikanlah aku dan suami ku dengan cuaca dan apa juga suasana di Makkah nanti, bantulah kami yang lemah ini dan berilah kekuatan kepada kami ya, Allah. Amin.

cikgu zainab said...

Hari2 kena ziarah blog ini..kalau tak rasa gelisah jer!! He3..inilah antara kaedah yang boleh mengubat kerinduan KN kepada Makkah.

Miss illya said...

betul tu cikgu Nab. tiap2x hari mesti nak bukak. terubat rindu kat makkah.bila tengok terasa macam diri dekat sana plak

manzlie said...

salam Hani...

sukran for the comment...

terima kasih

manzlie said...

salam Kak As...

senang je kak As,,,just minum banyak air Zam zam nanti...dan panas sini tak sma dengan panas di mesia

wasalam

manzlie said...

ssalam cikgu Zainab...


terima kasih ...for the comment


wasalam

manzlie said...

salam illya,

alahamdulilah...sukran

wasalam

Abg Megat said...

salam,
bahagianya merenung penghuni di Tanah Suci ni....
Mohon keampunan dan hayati kekuasanNya.

NGINAP SRENGENGE said...

salam sdr.,

43c memang cukup panas.Masa ayahanda pi dulu buat haji jatuh pada bulan julai.Masa di Arafah pegawai tabung haji beritau 47c.Sunyi sepi seluruh Arafah,tak dengar even bunyi kereta.Ayahanda dinasihatkan makan banyak buah tomato masak.Dan alhamdulillah sihat.

wassalam

Azemi Ali said...

Salam Tuan Azli dan semua pengunjung blog ini.

Alhamdulillah, semakin ramai mengunjungi blog ini. Semoga usaha tuan Azli diberkati Allah.

manzlie said...

salam ayahanda,

alhamdullah yang ayanhanda sihat sewaktu menunaikan Haji...sukur pada Nye..

wasalam

manzlie said...

salam saudara Azemi,

Terima kasih kerana menyokong saya...


sukran

Nek Rock said...

yoo salam cik li,

wahh sana dah mula panas yaa, tempat nek pun dah mula ni about 40c, somewhere in july - sept nanti will be about 50c, panas tapi kering, cuma bila keluar rumah macam masok dalam oven, phewww

kalau nak rebus telor dalam kereta yg park kat luar rumah boleh gak laa time tu nanti..eheheh

take care

manzlie said...

salam Nek Rock,


ye ker...hmm hari hari lah nanti boleh makan telur rebus dalam keta...heheheeh gurau jee


wasalam

cikgu zainab said...

Wah! dah makin cantik blog azli..teruskan upload gambar2 dari Makkah buat kami semua.

hayati said...

dah baru 3 hari rsnye tak tgk blog ni..dah makin exclusive ngan kaler hitam..congrate..moga usaha ini diteruskan

cikgu mas said...

Salam....tuan haji..

saya click berkali2..saya gosok2 mata saya..saya tepuk-tepuk pipi saya...saya tanya kat skrin lap top ni.."AKU KAT BLOG CIK LIE KER????...wah cantiknya...ni yang rasa nak nyanyi lagu" CELIK IT...ni..

manzlie said...

Salam kak Nab amd Hayati..

Thanks for the comments

wasalam

Zabidi said...

salam... saya jealous sejealous-jealous nyer ngan azli

manzlie said...

salam saudara Zabidi...

jangan lah macam tu...

wasalam

manzlie said...

salam cikgu zainab...

saje je nak buat kelainan kali ni..ok ker..

sukran

manzlie said...

salam cikgu Mas...

saje je nak buat kelainan...apa macam ..? ok tak warna hitam ni..tapi yang penting saya kena up dated sesuatu yang baru dan berinformasi..kan..?

sukran

wasalam