MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 26 May 2009

" L E P A K " Part 1

Duk baring baring jugak..tapi best tau...saya pun pernah baring macam ni
Sekeluarga duk melepak sambil minum di depan Haram

Sempat tu lepak atas kerusi lipat..heheheheheh


Malu tutup muka....sebab tau kita duk fokus ni..

Salam from Mekah....aliummm ana nak mai habaq sikit tentang kisah "melepak"...Lepak yang saya maksud kan itu adalah tentang Jemaah dan para penduduk Kota Mekah ni yang suka duduk duduk "Lepak" di depan Masjidil Haram atau lebih di kenali sebagai "Haram"...nak tau kenapa orang suka lepak depan Haram ni.. sebab bila tiba hujung minggu je yakni khamis malam Jumaat akan menderu deru family atau goup of friends datang duduk serta makan minum depam Haram..seronok juga bila tengok suasana di sini..dengan cuaca yang kadang kala berangin 33C serta sejuk mata yang memandang berbagai jemaah yang keluar masuk Haram ni untuk beribadah..alahamdulilah.saksikan lah gambar gambar yang akan saya papar kan di atas serta entry yang akan datang.. sukran..wasalam



18 comments:

Azemi Ali said...

As Salam saudara Azli.

Ni bukan sebarang lepak. Ini lepak melepaskan penat selepas beribadat.

Ni Lepak berkat ni...hehe

Abg Megat said...

Salam,
Ini yang best, relax sungguh sambil menikmati suasana persekitaran, boleh dok belunjur.

NGINAP SRENGENGE said...

salam semua,

Anakanda azlie sekarang boleh tak tidoq dalam Haram ?

Dulu boleh iktikaf sambil tidoq,pengawal2 mesjid berserban merah tak halang.

Dulu lepas sembahyang Isyak terus tunggu sampai subuh.Kalau rajin antara 2 waktu tu buat umrah ataupun berkiamulail.Siang hari tidoq di umah.

Dulu makan tak payah kerana diluar kaki lima haram tu penuh dengan gerai makan.Lepas makan,masok mesjid.

Dulu jemaah tak ronda2 membeli belah.Kerana gerai2 luar haram saja jadi tumpuan.

Semua tu cerita dulu2.

wassalam.

PINATBATE said...

lepak kat luar sambil makan kacang pistachio masin masam..best tuu...

cikgu mas said...

Salam cik lie

kakak dua orang yang malu dan tutup muka tu .. mesti isteri uncle tu..mak oi dua orang..kesian dia cik lie fokos kat dia,suami dia tak marah ker?saya dah pesan dah,syukur suami dia tak sedar kalau tak mesti kena deeeesyuuum sebijik.cik lie,nanti sapa lak nak beri liputan kalau dah kena sebijik..

Seronokkan tengok diaorang lepak,nape masjid kat tempat kite orang tak mesra,sebesar-besar tempat tapi kosong.

manzlie said...

Salam Saudara Azemi..

Agree...lepak sambil beribadah..ada yang duk berdoa tau..

sukaran

manzlie said...

salam abg megat..

yup..mesti dah alami kan..kepada sesiapa yang nak dtg sini jgn lupa lepak kat depan ni..satu pengalaman yang manis beb..rugi kalau tak lepak depan ni

tul tak abg megat..?

sukran

wasalam

manzlie said...

salam ayahanda..
sekarang pun boleh tidur kat dalam jugak..ada tu anakanda nampak ramai jemaah pakistan dan india tidu sementra menunggu waktu subuh...

sukran

wasalam

Kak As said...

salam,
tak sabaq rasanya nak tunggu 10 hari lagi, dok countdown ni.

seronoknya lepak kat depan Haram. lebih2 lagi depan Hotel alSafwah sebab tentu Cik Lie akan jamu dengan syahi rabe', laban dan kacang cerdik. hehehe...

abg megat, nak dok macamana pun boleh. belunjuq ka, meniarap ka, mengiring melentang pun boleh. tak dak sapa nak marah aih.. salam.

manzlie said...

salam Pinatbate...saya siap buat birthday kat depan Haram tu..tunggu next entry akan kuar nanti..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...

aahaa..nasib baik tak namapak kan..saje je buat camdid...

entah lah takberani nak cakap kat mesia orang kita camner..nanti depa kata saya lak nak jadi bijak pandai..."tepuk dada tanya lah selera" kan heheeh

sukran

wasalam

manzlie said...

salam kak As..
jangan lupa pangil say sekali kalau nak lepak depan hotel saya tu..jgn tak panggil sebab dari tingkap saya leh zooming kak As nanti say buat candid lak..heheheh
ok saya dah siap kan toto untuk kita bentang dan makan roti telur..saya belanja ..ok ..jadi tak kak AS..?

Sukran

wasalam

Kak As said...

Cik Lie,
InsyaAllah.
tapi sayang tak sempat nak jumpa ngan Prof MKI sebab beliau kat sana hingga 7/6 ja. kalau prof ada tentu lagi best.

manzlie said...

salam kak As..
kita surh lah profesor stay lebih lama sikit...don worry..i can give room diskaun..

sukran

wasalam

Mohammad said...

Salam buat saudara manzlie. Bila baca dan tengok gambar -gambar sekitar "Haram" teringat dan terbayang masa buat umrah di sana. Cuma tak sempat nak lepak ngan family jer..beruntung yang kerja disana macam tuan punya blog nie..Agar sentiasa di bawah lindungan Allah dan lambaian Kaabah..

cikgu mas said...

salam..cik lie

aah tak sama,baju cik lie mahal sikit..jap ye cheq ambik speq mata tengok lagi..tapi cam sama jer..

satu lagi,,kebetulan saya tengah mengkaji tentang budaya melayu,saya tengok cara orang2 yang melepak tu duduk,semuanya angkat lutut ke atas,baik lelaki atau perempuan,brutal yer cara duduk diaorang,aiik,penulis blog pun dok cam tu..tak pe tengah posing tu??

manzlie said...

salam saudara Mohammad..

terima kasih kerana sudi membaca blog sya...and thanks for the comment..

surkan

waslam

manzlie said...

salam cikgu ma..

hang ni ada ada saje lah...hehehehehe

style baru kot tu...saja buat different than others..heheh

sukran

walsam