MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 29 May 2009

" Suasana Haram pada waktu Malam..."

Pintu utama King Abdul Aziz Gate 1
Selepas solat isyak...masih lagi ramai jemaah melaku kan tawaf.


A view form Al Safwah room....
Depan Hilton dah Darul Tauhid


Salam from Mekah....selepas je waktu solat Isyak..begitu lah keadaan Masjidil Haram...masih ramai lagi Jemaah melakukan tawaf dan ada juga yang masih lagi bersantai di depan Haram..alhamdulilah...seperti beberapa keping gambar yang tertera di atas...anda semua saksi kan lah betapa cantiknye permandangan yang di rakam kan dari bilik hotel Al safwah......syukur nikmat pada Allah swt...aminn...sukran..wasalam

18 comments:

Atikah said...

Salam en lie...

Memang cantik permandangan malam di sana... sukanya saya lihat gambar2 tu... dalam gambar dah cantik kan... realitinya mesti lebih cantik kan... Semoga saya diberi kesempatan untuk ke sana suatu hari nanti...

NGINAP SRENGENGE said...

salam utk semua,


Menghidupkan malam di sana cukup kyusuk.Kalau di sana cuba tukarkan : malam jadi siang dan siang jadi malam.Insyaallah dapat rasai kelazatannya.

Menangislah banyak2.Orang yang menangis kerana Allah,kuat imannya.Elakkan menangis kerana dunia.

sedikit ramuan utk beribadat.
Wassalam.

Kak As said...

salam Cik Lie,

Makkah
siang mahupun malam
tidak pernah berbeza
dalam kesebukan waktu
ada hati yang meronta
takut,sedih dan pilu
pun begitu....
kaki tetap menapak
bergetar tangan ditadah
memohon ampun beribu
kepada yang hanya satu
ALLAH,... hanya pada MU
Ya Ilahirabbi
kusahut panggilan Mu
Labbaikallahummalabbaik.

cikgu mas said...

Salam cik lie n kawan-kawan semua..

Ni ada satu syair gurimdam untuk semua.........boleh juga dinyanyikan dengan irama dondang sayang Melaka,harap terhibur...

Rawan hatiku,tidak terkata
Masjidilharam hadir di mata
Rindu membuak mengusik rasa
Bilakah lagi dapat kesana

Indahya gambar cucian mata
Cik lie juga reporter kita
Dokan cik lie sihat hendaknya
Terus mengembara memberi berita.

Malam dan siang sama indahnya..
Cik lie entry kan untuklah kita
Terima kasih tidak terhingga..
Pada Tuhan dimohonkan pahala

Alamak tak boleh berhenti..stop,stop cheq kena masuk kelas dulu mengajar pulak..Sekian terima kasih..

Noor said...

As Salam cik lie...

bangun cik lie bangun.. lihatlah semua rakan blogger maya cik lie berjiwang karat dihari jumaat yang indah ini.. ada gurindam ada syair.. depa tak tido malam dok karang nie.. tambah2 sorang cikgu tuh.. sebelum subuh dah bangun nak buat gurindam.. he he

elaira said...

salam semua..

subhanallah indahnya masjidil haram....

oleh kerana ada yg bepuisi dan bergurindam, saya pun nak mencelah sama, tapi saya dedikasikan nasyid ini sajalah, tak pandai nak mengarang mcm cikgu mas dan cik noor tu huhu..

Allah, hati memanggilMu!

Hamba ini tetap heran,
Meminta-minta rahmatMu,
Dalam dunia diasingkan,
Allah, hati memanggilMu!

Ada yang ingin pahala,
Hamba tak ingin selainMu,
Itu adalah berhala,
Allah, hati memanggilMu!

Memang tak kuingin surga,
Walaupun adalah ayu,
Kudamba hanya Sahibnya,
Allah, hati memanggilMu!

Tanpa wajahMu di surga,
Jadi muka hauri kuyu,
Dari wajahMu cahaya,
Allah, hati memanggilMu!

HambaMu ini termala,
Hatiku menjadi mutu,
Aku mangsa serigala,
Allah, hati memanggilMu!

Cintaan hambaMu lemah,
Kumengadu kepadaMu,
Aku selalu terlecah,
Allah, hati memanggilMu!

~ Debu

ayahanda,
terkesan sungguh saya dengan pesan ayahanda:
"Menangislah banyak2.Orang yang menangis kerana Allah,kuat imannya.Elakkan menangis kerana dunia."

insyaallah saya jadikan ingatan sepanjang jalan kehidupan... mudah-mudahan... terima kasih ayahanda.

cikgu mas said...

salam

he.he.he aduh,aduh!!!elaira ,dasyat betul u ni bernasyid bagai!!,jom lah masuk group pompuan kaya,kita wat marhaban sekitar lembah kelang,penuhkan tabung club,nak wat gathering untuk cik lie ni..

elaira cuba hang check handphone,saya rasa Hijaz Production dah call tu offer recording artis,dasyat tahap gaban ni!!!!!

he.he.he kawan2 semua saya rasa cik lie bangun tido nanti tak sempat gosok gigi nak melayan komen u all,kelakar betul kan,,

elaira said...

salam cikgu mas,

join grup perempuan kaya??? uih layak ke... sbb saya ni sengkektullazi sokmo... huhu... tapi nak join marhaban utk penuhkan duit tabung utk buat gathering tu saya setuju hehehehe... ayuhhh!

LYNN said...

Masya allah, nice view from the top.alau cik Lie boleh zoom sikit lagi..Yang bulat-bulat tu tembok tempat lepak ke? drp atas macam roda ek?minggu ni pun tak dpt pi mekah coz anak ada exam.

manzlie said...

salam atkah..

kalau tikah lihat live for sure tikah taknak balik ...cantik dan rasa sayu jee...

manzlie said...

salam ayahanda...

sesuatau ayat yang paling mujarab bagi kita semua..sedih rasa bila membacanye kerana itu adalah kenyataan nye...

sukran ayahanda for the advise..

wasalam

manzlie said...

salam kak As...


Itu lah hakikat yang sebenarnye...

Laibakkallah....


sukran

wasalam

manzlie said...

salam cik gu mas..

sukran for the gurindam...

waslam

manzlie said...

salam Noor...
tak pa lah..biarkan lah dia dengan dunia gurindam nye tuh...yang penting kita semua tujuannye satu...mahu dtang semula ke sini ( Haram) untuk beribadah..tul tak cikgu..

sukran

wasalam

manzlie said...

slam elaira...

betul ckap ayanhanda tu tau...and thanks for the nasyid...takpa pas saya berhenti kerja kat sini insyalah nak buat alabum nasyid nanti yeh...nak amik lirik cikgu gak buat lagu..ok tak..

sukran
wasalam

manzlie said...

slam cikgu mas...

dah tak sempat nak gosok gigi ni..duk gelak skan lak..
group pompuan Kaya nak jadi group Nasyid lak dgn cermin mata besar cam Noor..sure meletop kan...dpat kumpul duit nak wat gathering sya lak tu...sukran..

wasalam

manzlie said...

slam elaira..


terima kasih lah kerana sudi nak buat gathering kita semua..heheheh

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Lynn..

yangbulat tu depa bentang kan carpet lah..buat tepat jemaah duduk solat dan mengaji...

sukran

wasalam