MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 20 May 2009

" Haram View "



Salam from Mekah....gambar gambar di atas tu telah di rakam kan ketika nak masuk waktu solat asar tadi...suasana keadaan di dalam serta luar Haram agak lengang sedikit almaklumlah cuaca sekarang di kota Mekah ni 42c....kemungkinan ramai para Jemaah masuk di kawasan yang ada "aircond" dan" berteduh " yakni depan Darul Tauhid tu serta Pintu masuk Utama di kawasan tu...Alhamdulilah...sukran...wasalam

23 comments:

Abg Megat said...

Salam,
Alhamdulillah.... sejuk dan aman mata memandang. Jauh dilubuk hati terpahat sesuatu yang amat rindu untuk ke Rumah Mu ya Allah.
Lihat dan renung sera amati sedalam-dalamnya terusik hati kecil ini menghayati kekuasaan Mu Ya Allah. Kepada Mu ya Allah kami berserah..... Ampunkan dosa-dosa kami ini Ya Allah.

Kak As said...

salam ,
smoga dirahmati Allah selalu, doa untuk Tuan Duta.( Manzllie )

selalulah berdoa dengan mengamalkan ayat ini untuk mengurangkan kepanasan.
Yaa na rukuni bardan wasalaman A'la Ibrahimm.(surah AL-Anbiya' ayat 69)

teringin nak tengok Masjidil Haram dari view sebelah babul umrah. boleh dak cik Lie ???

nikfarizah said...

Gambar yang tak pernah jemu dipandang...moga Allah merahmati usaha En Azli. Rasanya makin ramai yang menyimpan niat untuk cepat ke Tanah Suci..dan rindu saya semakin hari semakin mendalam. Teruskan usaha murni ini.....

cikgu mas said...

Salam cik lie..

Subhanaallah,cantik yer..gambar2 ni,cik lie ambik dari mana tu? naik helikopter ker?? or u panjat bumbung hotel?.. be careful.jatuh nanti camner tuan duta nak bagi info kat kami...nampaknya..bertambah `mantap` fotografi skill..tahniah..

ijoismart said...

Nak tanya Lie org mana. Dh lama berada kat Mekah. Pasni Lie, ambik sama gambar kat Madinah plak ya...

web.Admin said...

Saudara Azli,
assalamu'alaikum.

Semoga Allah mengurniakan kekuatan kepada Tuan dalam perkongsian pengalaman ini...Amin

Pengalaman yang tentu sekali mengundang kesayuaan dan kerinduan kepada Baitullah...al-Haram

Kini saya telah jadikannya sebagai "LINTAS langsung dari MAKKAH" di blog saya http://sab2.blogspot.com dan weblog Masjid Darul Ehsan Subang Jaya http://www.MDESJ.net

InsyaAllah, kami akan mencari Tuan di Makkah jika dijemput Allah ke sana nanti.

Salam hjSab2

akak Roosni said...

Salam,
akak pun teringin En Lie view kaabah dan sekitarnya dari babul umrah,nak kembalikan nostalgia musim hj 2006 selau masuk ikut pintu tu...

Zabidi said...

indah dan majestic nyer masyaAllah!
terus2an ambil gambar camnih en azli, so kita bleh jugak tgk development stages kawasan sebelah sana masjidil haram

Ummi S.F said...

Salam En. Manzlie, insyaAllah saya dan suami akan mengerjakan umrah cuti sekolah ni, insyaAllah kalo kelapangan, kami ingat nak ziarah en Manzlie di hotel tu...insyaAllah..jumpe di sana...

ijoismart said...

Lie, nak tanya org Arab solat cepat tak? Sebab tempat sy bekerja ramai juga student dari Timur Tengah. Kalau saya solat jadi makmum dengan depa, aduh cepatnya. Kita pun kelamkabut baca al-fatihah. Yg sunat2 tu dah tak dak dah. Pakai yg wajib shj. Macamnikah org Arab solat ya? Kat Mekah mungkin imam baca surah panjang, kita pun tak lah kalut sangat, kan. Ni baru habis solat dgn depa.

manzlie said...

Salam Abag Megat...

Insyaalah semoga doa aba akan di makbulkan oleh Nye yang maha Esa...


Wasalam

manzlie said...

salam Kak As..

Insyallah..nanti saya papar kan

wasalam

manzlie said...

salam Nik fraizah..

alhamdulilah lah kalaau ramai nak berhasrat nak ke sini...gembira saya mendengar nye..isyaalah semoga di makbulkan permintaan mereka semua tu dari Allah swt..

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...
semua gambar tu still di rakam kan dari dalam bilik Hotel alsafwah ni..cuma gambar ni nampak better sikit ..almaklum lah saya ada import "good photographer" from kl ni....

sukran

manzlie said...

salam Ijoismart,

saya org kl...
insyalah bulan depan saya akan ke Madinah jugak..will snap a few photo ya..

waalam

manzlie said...

Salam from Mekah to Tuan Haji Sab2,

terima ksih kerana sudi membaca blog syaa..dan lintas lansung di Masjid..alahamdulilah...semoga allah akan memberikan saya idea, kekuatan dan kesihatan yang baik untuk memaparkan ksiah makkah ni pada semua orang..Insyaalah..

wasalam sukran

manzlie said...

salam akak roosni,

Insyaalah akan saya lakukan nanti...

wasalam

manzlie said...

salam saudara Zabidi..

insyaalah dan terima kasih for the comment.

wasalam

manzlie said...

salam sauadri Ummi S>F.

Alhamdulilah..semoga di permudahkan lah perjalanan ke sini nanti..boleh gak jumpa ya...

wasalam

manzlie said...

salam saudara Ijosmart..

memamg camtu dpea...solat cepat cepat..pakai yang wajib jee..

wasalam

hanalee said...

Salam Azlie,
Sejuk sungguh mata memandang.. Terasa-rasa seperti sungguh hampir..doakan Hana kesana...
Setiap hari blog ini pasti pengubat hati untuk Hana melihat
Masjidil Haram...Terima Kasih...

manzlie said...

salam Hanalee..

insyalah...

wasalm

Hajah Zainab bt Abdullah said...

MasjidilHaram...aku rindu!