MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 27 May 2009

" Peniaga Africa di Bukit Marwah "

Pintu Utama Masuk dari Bukit Marwah

Mereka masih lagi berniaga walaupun sudah hampir lewat malam

Pintu masuk dari Babal Umrah



ASalamualaikum....cerita yang ingin saya paparkan kali ni ya lah tentang peniaga Africa ni..mereka ni boleh di katakan tidak serik serik berniaga kerana di setiap pelusuk Masjdil Haram ni pasti sesiapa yang lalu akan dapat melihat mereka berkeliaran berniaga..Bila lari kena kejar dek polis polis di Ajiyad Area" tuk tuk" pas 10 min jumpa lagi mereka kat Babal Umrah dan semu di sekitar Haram..saya respect lah cara mereka berniaga ni walaupun takda "lesen' lah katakan tetapi they keep continue doing without fails...seperti gambar gambar di atas tu dirakamkan ketika mereka berniaga betul betul di entrance dari Bukit Marwah..sukran...wasalam


14 comments:

singamaraja said...

Al Hamdulillah ! harapkan awak aman di sana

NGINAP SRENGENGE said...

salam,

nostalgia ayahanda menjelma bila melihat pintu masok kat bukit Marwah.Di luar situlah dulunya ada lebihkurang 10 kedai gunting rambut.Lepas umrah tahlul disitulah.Bukan gunting tapi terus botakkan kepala.

Kalau Allah izin pi semula tentu ayahanda tercengang2 ,langut sana-sini bermimpikan benda2 lama yang cuma tercatat dalam ingatan.

Lebih kurang 50 meter dari pintu masuk itu ada sebuah paip air.Disitulah ayahanda mandi waktu malam pukoi 1 @ 2 pagi.Orang tak dak biasanya.Kain umrah sebagai basahan,yang satu lagi sebagai ganti.Selimut dengan kain basah,sekejap saja kering.Masok mesjid semula.Kalau penat iktikaf dan terus tidoq.

Maaf panjang sikit.
wassalam.

CJ said...

salam sdra azli. insyallah kami akan tunaikan umrah pada 2-10 jun.

sbnrya kami bertolak dr malaysia pd 29 mei dn kami akan ke madinah dulu. :)

hilmyiskandar said...

salam.

berapa rial upah botak kepala. nanti gi nak botak....

doakan.....

tq

Kak As said...

salam Cik Lie,
inilah kelebihan Babul Umrah dari babal lain. tangganya terus kepintu memang memberi seribu satu makna dan harapan. Subhanallah !!!

manzlie said...

salam singamaraja..

terimakasih for the doa ..

and sukran

wasalam

manzlie said...

salam ayahanda..

sekrang kat klawasan tu dah lapang..dah takdak lagi..depa dah besarkan bkt marwah tu..dah jdi menara tinggi 4 tingkat..nanti kalau senang bila offday akan anakanda pergi snapkan pic yah..

sukran for the info dari ayahanda yang pasti mengingatkan kami semua pada zaman dahulu..

waslam

manzlie said...

salam cj,

alahamdulilah..semoga di permudahkan perjalanan umrah saudara Insyaalah..
dan jgn lupa ziarah saya jugak tau kat alsafwah ni...saya tunggu

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Hilmy,

lebih kurang sr10 jee...

bagus lah tu..bila nak mai?

sukran

wasalam

manzlie said...

salam kak As...

yup..mesti ada nostalgia dari kak As kan tentang babul Umrah tu..come on kak As share with us....!

sukran

wasalam

Kak As said...

Cik Lie,
sekadar kenangan semasa mnerjakan umrah pada tahun 2002. pertama kali umrah bermiqatkan Tan'im.
dulu tangga kayu ja.

benludin said...

salam tuan rumah,
-brp suhu di Mekah ketika ini? (siang/malam)

manzlie said...

salam kak As..

oh ye ker...skg dah marble tangga nyee..
wasalam

manzlie said...

salam Benludin,

siang 43c

malam 36C

sukran