MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 21 May 2009

" 4 Menara Pintu Utama Masuk "

Pintu Utama King Abdul Aziz Gate 1
Menara Pintu Utama King Fahd

Menara Pintu Utama Babal Umrah

Menara Pintu Utama dari Babal Al Fatah

Salam from Mekah...semoga semua pembaca blog saya berada dalam kesejahteraan dan di rahmati serta dilindungi oleh Allah swt...Insyaalah...hari ni saya nak bercerita tentang 4 Penjuru Menara Pintu Utama yang berada di sekitar Masjidil Haram...Menara King Abdul Aziz 1 ada lah terletak di hadapan Hotel Alsafwah,Zam zam and Hospital Ajiyad road...Menara King Fahad berhadapan dengan Hotel Hilton and Darultauhid...Menara Babal Umrah berhadapan dengan hotel2 kecil dulu di sekitar gunung yang telah di roboh kan sekarang dan juga jalan utama ke Jeddah...dan Menara Pintu Babal Fatah jugak bersebelah dengan Bukit Marwah yakni jalan utama ke Masjid kucing area..setiap 4 penjuru ni jugak lah adalah jalan jalan utama masuk ke kota Mekah dan Masjidil Haram..sukran wasalam

21 comments:

taj said...

salam azli,

Babal Umrah... pintu ini yg selalu saya keluar masuk, amat nostalgia...

Ya Allah, rindunya...TQ

cikgu mas said...

salam..

saya lak masuk dari Pintu king Abdul Aziz..

tapi masa tu cik lie tak lapor diri lagi jadi reporter kat sana..kalau tak boleh jugak minum coffee free kt Alsafwah Coffee House..tul tak

Atikah said...

Salam en lie...

Cantiknya permandangan...

Kak As said...

salam dari kejauhan,
Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!

cantik sungguh !!!!
terima kasih la Cik Lie. Terima kasih.Terubat rindu yang membara dihati Kak As nih.

manzlie said...

salam Tj..

alhamdulilah...bagus lah tu

wasalm

manzlie said...

salam cikgu Mas..

Bila masa lak saya jadi 'reporter ' hmmm..macam macam gelaran lak dapat ni...nak minum no problem..saya masih ada tinggal sikit lagi stock kopi tongkat ali..tu je yang leh belanja.nak ker?.heheheheh

wasalam

manzlie said...

salam kak As..

alahamdulilah akak hepi saya pun tumpang gembira gak..heheheheh

wasalam

manzlie said...

salam atikah...

ye ker..alahamdulilah lah..

wasalam

hayati said...

salam en manzlie..

nk bg komen membina ni..hehe
entry yg baru-baru ni lebih detail dan jelas tentang Haram..terutama utk org yg xpernah pergi cm saya ni. cm pinta utama yg 4 ni n quran dlm Haram tu.teruskan yea.
tq bebanyak.

PINATBATE said...

Rasa nak menitik air mata..

cikgu mas said...

salam

for hayati `yes..Quran dalam Haram`..saya sangat suka entry tu kerana 1st time datang saya bawak Quran dari mesia,tak terfikir ada Quran yang sangat banyak disana.malah ada tafsir Quran bahasa Melayu kat situ.Kita juga boleh sedekahkan AlQuran yang boleh dibeli dari peniaga di luar haram,tapi mesti mengikut standard yang ditetapkan.Membaca Al Quran dalam Haram tak kenal erti penat,tapi bukan budaya arab,baca Quran dengan suara seperti tempat kita,mereka baca Quran macam buku cerita,malah ada yang sambil baring.Disana saya suka melihat ibu-ibu arab mengajar anak kecil mereka hafazan..rasai nanti kenikmatan membaca Quran disana..(just share with u..bolehkan cik lie menyibuk beri komen kat sini..kita kan kawan)

cikgu mas said...

satu lagi lupa lak nak pesan..untuk cik lie.

kopi tongkat ali yang tinggal sikit tu jangan dibazirkan untuk masa depanmu yang lebih gemilang..ha.ha.ha..

Azemi Ali said...

Salam

Tentu penat Tuan Azli nak pusing keliling Haram nak ambil gambar-gambar ni. Bukannya dekat.

Terima kasih dan shukran

manzlie said...

salam saudari Hayati...
terima kasih kerna sudi memberi komen yang positif..

sukran

manzlie said...

salam cikgu mas..

alhamdulilah kerana sudi berkongsi cerita tentang mekah ni...sukran ..
kopi tongkat ali tu takda kena mengena dengan masa gemilang lah...

sukran wasalam

manzlie said...

salam saudara Azeami..

memamg penat taapi seronok gak sebab berat badan saya semakin turun...hehehehe so takyah lah nak berjogging kan..

sukran

Ummi S.F said...

Salam Cik Lie,

Saya memang berdebar nak gi umrah ni..almaklumlah x pernah gi lagi..n syukran jazilan kasiran buat live dari Mekah..baru tengok gambar dah seronok..apatahlagi berada disitu kan..memang tepat pada masanya saya jumpe blog Cik Lie ni..Alhamdulillah...semoga Allah merahmati Cik Lie..syukran...

akak Roosni said...

salam En Lie,
dapat juga lihat pintu Babal Umrah,terima kasih banyak2,semuga dikurniakan kesihatan yang berterusan untuk terus menjadi reporter disana..

afisazlie said...

salam abg aji.. tu tongkat ali stok bila nyer, hehe..
hmm kopi radix dah habis ker?

cikgu zainab said...

Azli,
Seperti biasa, KN mesti ziarah blog ni..hari2 dapat tengok Makkah yang ku rindui!
Entri yang tak jemu dibaca & dihayati gambar2nya!

MasterG said...

Salam Brother Manzlie, Saya Adnan dari Shah Alam. InsyaAllah kami akan berangkat ke tanah suci untuk mengerjakan umrah pada 28 June. Saya ingin mendapat sedikit panduan dari Cik Lie kemungkinan kami akan menginap di hotel Hijjaz. Boleh Cik Lie beri sedikit panduan hotel ini berdekatan dengan Gate/Pintu 1,2,3 atau Gate 4.