MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 22 May 2009

" Hotel hotel 3 star di sekitar Masjidil Haram"

HOtel Sobra terletak di Jalan Utama Ke Haram
Fal - Al Saha Hotel - kebanyakan Jemaah Malaysia tinggal disini

Hotel Al Rawashi - Al Mis Falah

Hotel Al Masa"s
Hotel DAr Al Eiman - depan Hotel hijazz ni




16 comments:

Abg Megat said...

Salam
3 bintang pun ok juga asalkan dekat dengan masjid. Nak tidok saja lepas tu banyak nak beriktikaf didalam masjid.
Bertul tak?

manzlie said...

Salam Abg Megat...

Betul tu...yang penting dapt buat banyak ibadah di dalam Haram..hotel tu cuma nak rehat dan tido je..

Noor said...

As Salam..
betul.. betul.. saya sependapat ngan abg megat.. boleh kira berapa jam sangat lah kita dok kat hotel tuh.. (makan, tido & rehat)yang penting dekat. kalu p untuk umrah 8/10 hari je kat mekah.. ziarah, umrah & beriktikaf.. bila dah dok dalam haram tuh rasa x nak balik.. nak dok lama2.. ye lah, bukan senang nak dapat mai mekah selalu..

cik lie, semalam (21/5) dlm paper kosmo ade cite pasai gempa bumi di barat kota mekah waktu nak dekat subuh (5.39 pada skala richter)any idea pasai bencana nih??? tolong update kat kita org sikit. thanks

manzlie said...

salam cik Noor..

yup memag nak updated nanti..sebab nak abih kan dulu entry Hotel ni...pas ni saya up dated kan yah...

sukran

waalam

Noor said...

Salam Cik Lie,
emm.. trima kasih banyak2.. misti sibuk dan penat.. maklumlah, mana nak kerja full time kat hotel, dah tu buat part time lak sbg jurugambar.. pusing2 haram amik gambar.. pas tu balik jadik wartawan.. update berita.. dalam pada tuh jadi duta, p carik & sambut jemaah m'sia.. ada yang mintak tlg tunjuk kan kedai beli sticker.. dan ada yg mintak jadi mutawif bawak jalan2 lawat hotel.. dan tak lupa juga ada yang mintak tolong buatkan umrah.. ish ish.. banyak sungguh pahala cik lie..

teruskan usaha cik lie.. kami rakan blogger maya sentiasa doakan agar cik lie dirahmati dan diberikan kesihatan.. aminnn

p/s: mana cikgu mas nih.. tido ke?? asik saya je bagi komen.. cikguuuu, sambung2

cikgu mas said...

salam..

Noor tertido tadi,masa tido tadi termimpi tido kat hotel 5* dengan cik noor,kak as,taj..tetiba dalam mimpi tu kita ada kat depan Haram just lepak ramai-ramai,sebab tuan bilik tak rela...tak pe lah noor kita sedar sapa kita..kan

cikgu sambung ye..pas ni cik lie nak pi cari madu Yaman,kurma,survey kereta besaq untuk bawak kak as jalan-jalan,pas tu nak pi kedai jubah cari kan k.nab koleksi baru.macam-macam lagi lah nanti cikgu sambung.Tu lah cikgu kesian sangat!!!.tapi kalau 5 orang lagi cam kita lagi penat cik lie nak layan.

tapikan cikgu tengok!!! kat mana pun dia tetap senyum,sweet jer kan,mana pengkritik tetap Kak Taj sorang lagi ni...???sambung

manzlie said...

Salam Cik Noor dan cikgu Mas...

ahak ahak ahaks.....kamu ni berdua buat saya gelak skan lak harini..macam macam kan..hmmm takpa ..walaupun penat..seronok dan terhibur dapat follower cam kamu semua nih..terubat rasa penat..takyah nak p minum power root tu? tul tak cikgu..

wasalam

Siti Rahmah said...

Asalamualaikum Abg Aji,

Alhamdulillah terubat rindu dihati, dpt tgk pun jadilah. Nak pegi selalu x ada rezeki lagi.
Hanya Allah yg dpt membalas keja yg mulia ni.
Dok kempen kat kekawan suruh masuk blog ni.

manzlie said...

salam siti Rahmah...

terimakasih lah kerana sudi support my blog ni...
sukran


wasalam

cikgu mas said...

salam cik lie

betul tak payah dah pekena power root sebab abang aji dah tukar jadi power rangers...penat tu wat semua benda,tapi kami hepi sebab abg aji hepi..terlekat lak panggil abg aji ni..macam sedap je dengar.he.he

Kak As said...

salam,
Kak As dah duduk kat Firdaus Hotel tu thn sudah. Hotel Tabung Haji. ok juga kat situ, padanlah dengan bayaran kita. mana nak cari duit banyak2. lagi plak kita dok kat hotel tu cuma sat sat ja. masa kita banyak kat rumah Allah.

subhanallah!!
Ya Allah kau tanamkanlah rasa cinta ku pada rumah Mu, supaya aku dapat beribadat disana serta janganlah Kau lalaikan aku dan suami ku dengan rasa malas dan ngantuk. Amin.
terima kasih kerana Cik Lie susah payah tunjuk lokasi hotel. Hanya Allah saja yang membalas budi Cik Lie ni.

manzlie said...

salam cikgu Mas..

just call saya azli sudah memadai lah..ok

waslam

manzlie said...

salam kak As..

Alhamdulilah dapt tunaikan hajat kak As tengok hotel Firdaus tu..

wasalam

mekyam said...

Salam sheikh, ana baru terjumpa blog ente ni. Syukur alhamdulilah, terubatlah sikit rindu bumi haram. Dulu (2005) ana duduk di Ajiyat juga tapi hujung la ~700m. Kalo tak silap Al-Salah Hotel namanya (1@2 * rasanya). Masih terbayang hari2 menyusuri Ajiyad rd. SubhanAllah. Entah bila dapat ke sana lagi. Untung la ente dapat dok kerja situ. Satu lagi nak tanya: ambik gambar dalam masjid dibenarkan ke? (dulu tak boleh, kena curi2)

mekyam said...

Salam sheikh, ana baru terserempak ente punya blog ni. Syukur alhamdulillah. Terubat la sikit rindu bumi haram. Tengok gambar2 ni, terbayang masa menyusuri Ajiyad rd. Dulu (2005) ana duduk di hujung Ajiyad ~700m kalo x silap Al-Salah Hotel (1@2 bintang kot). Entah bila dapat ke sana lagi. Beruntung la ente dapat dok kerja situ. Satu lagi nak tanya: ambil gambar dalam masjid xda masalah ye. Dulu rasanya macam tak leh, betul ke?

manzlie said...

salam Mekyam..

kalau nak amik gambar dalam Haram boleh lah..tapi hp kamera je...

wasalam