MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Sunday, 24 May 2009

"Rendang dan Ikan Talang Cik Noor"

Duk potong kecik kecik...hentam je tuh....
Hampir sedia nak di hidangkan, masih pans di dalam kuali

Rendang segera resepi cik Noor, panaskan jee....
" Ready to eat " hmmmm best baunyer..
Salam from Mekah...hari ni bila mana boring je pasal tak dapat pergi ke Gua Hira, aku pun masaklah sikit untuk makan tengahari ni...teringat akan ikan talang dan rendang segera pemberian hadiah dari cik Noor tu so apalagi, aku cuba lah masak( chewahh nak jadi chef konon padahal cuma goreng dan panaskan jee heheheh)..jangan marah ..habis kami bertiga makan tadi tetapi sebelum makan tadi kami bertiga duk mention nama cik Noor pada allah semoga di murahkan rezeki..Insyaalah...taksampai 15 minit je semua makanan tersebut licin dari pinggang (ikan masin tau lah sedap di goreng dgn bawang besar jee)hehehehehe...almaklum lah pengembara macam kami ni yang takda sedara mara and adik beradik kat sini kenalah bersatu hati disini.dan cik Noor Terima Kasih dari Kami...sukran..wasalam




20 comments:

SUHAIMI said...

Salam...
Ada nak pesan apa2 ka...boleh saya bawak

NGINAP SRENGENGE said...

salam kat semua yang membaca,

Ayahanda di Makkah dulu pun masak sendiri.Belum pun ada pakej2 haji macam la ni.

sebelum pi juga bawa bekal ikan talang yang dibakar.Tumbuk halus2 bubuh dalam pek.Nak makan ambil tabur saja atas nasi.Beli cili,makan tokak saja macam tok arab.

Di sana banyak sayur fresh2 dari Taif.Ayahanda minat sungguh daun kucai di sana.Helaian daunnya besar2 macam daun bawang di 'mesia'.Tak berbau macam kucai 'mesia'.Buat ulam mantah2....uebrrr.Sedapnya.

Di sana minum air zamzam juga mengenyangkan.Minum terus dari telaganya.La ni dah berbeza.

Maaf,sedikit nostalgia.
Wassalam.

Atikah said...

Salam en lie... akhirnya ikan talang di masak sudah.... menyelerakan jer nampak...

LYNN said...

Salam Cik Lie, tumpang lalu lagi, Semalam baru masak rendang daging, tapi ikan masin tu dasyat betul.Kecur air liur kami nih.

LYNN said...

just drop to share the link
http://ejalz.blogspot.com/2009/05/aftershocks-rock-al-ais.html

manzlie said...

salam saudara suhaimi,

terima kasih ..takda apa ..

semoga saudara selamat sampai disini..

sukran

waslam

manzlie said...

salam ayahanda,

saya rasa lagi suka masa zaman ayahanda dtg buat haji..sekarang ni dah moden sikit lah
tak thrill...

sukran

wasalam

manzlie said...

ssalam atikah..

memamg menyelerakan..habis nasi saya tadi,..siap kenyang sampai malam..termakasih lah pada cik nor kita tu...alahmdulilah

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Lynn


ye ker..

best gak tu

wasalam

Nek Rock said...

yooo cik li dear,

ishhh wat terliur nek lagi

tadi nek dah belasah nasi 2 pinggan, makan ngan ikan selar kuning goreng ngan sambal gesek

pstt sambal gesek tu bukan kena gesek biola makannya..hahaha

cili padi, ikan bilis, bawang beso tumbuk kasar pastu perah limau nipis, perghhhhhhhhh makan ngan nasi panas..mak mertua lalu sah juling mata dia..hahahaha

afisazlie said...

salam Nek Rock,

ni first time sy dengar sambal gesek.. negeri mana punye masakan tu? tu lah ingatkan nak makan sambal tu kena gesek biola atau piano atau bonggo..

satu lagi, mak mertua lalu juling biji mata.. hmm biji mata dia ke atau mak mertua dia.. hehe tapi abg aji belum ada mak mertua, hehe

Kak As said...

salam Cik Lie,
hati-hati makan ikan masin tuuu...
takut BP naik memuncak plak. jaga kesihatan sama na.

Noor said...

As Salam..
Alhamdullilah.. cik lie dah kendurikan ikan talang tu ngan kengkawan ek.. huh! kalu cik lie potong cili pas tu perah asam jawa skit.. lagi superb.. tak pernah makan macam tuh?? oooo.. tu cara mak saya masak.. cara org utara.. betui tak ayahda & kak as??
Cikguuuuu... la la la, cik lie dah masak ikan talang cheq!! jgn risau arrr mggu depan cik lie kata dia akan masak asam pedas ikan jaws yg cikgu pancing ari tuh... kuang 3x
cikgu.. cikgu.. mana cikgu nih.. majuk ye.. nanti cheq pujuk arrr

Noor said...

Salam.. cik lie nak tumpang sat..
Cik pinat.. samalah kita tertinggal kapal.. akak saya & anak dia dah ada kat sana.. x pe kita sama2 doa ek.. nanti kita menyusul depa..
Ayahda.. ayahda p mekah tahun bila?? cheq p tahun 93.. waktu tu memang kena masak sendiri.. tapi ada gak org petani menjual makanan sepeket 1 riyal.. sedap2 gak masakan melayu depa.. kira kenalah ngan selera cheq. tahun 2007 bila cheq carik dah x ada org petani menjual makanan..
Ayahda, nostalgia bila dikenang akan membangkitkan kerinduan.. tu pasai ayahda rasa nak p mekah lagi kan....

manzlie said...

salam Nek Rock..

aduh terliur lagi lah sya dgn menu Nek Rock ni..

sukran

waslama

manzlie said...

salam saudara afisazlie..

insyalah..doakan lah nanti..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Kak As..

tu lah ..pas je makan iakan masin tu..saya pekena lah 'athenelol' dulu...ubat bp tu..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Noor,

mana lah saya tau masak..mengoreng je tau lah...heheheheh

cikgu mas p kursus lah 3 hari..so our blog comment will be quiet lah...

sukran
wasalam

Intanterpilih said...

amboi amboi amboi......eksyen nye orang tu tayang ikan talang kering die......nampak sedap!!!

manzlie said...

salam intan...

kalau nak meh lah join saya disini..minggu depan nak masak lagi...tapi tau mengoreng je lah..heheheheh

sukran

wasalam