MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 25 May 2009

" Kaabah View at 2.30 pm ..."

Housekeeping tengah duk cuci tu keliling Kaabah
Pandangan dari tingkap bilik di tingkat 21

Asalamualaikum...kepada pembaca blog ku yang budiman....gambar gambar diatas tu adalah keadaan kawasan Kaabah pada waktu jam 2.30 petang tadi...Pada gambar pertama tu kalau anda semua amati pekerja pencuci di Haram tu tengah duk buat kepungan dan mencuci sekeliling Kaabah walaupun dalam keadaaan panas terik...alhamdulilah...semoga mereka semua mendapat keberkatan dari allah swt....amin..sukran...wasalam

43 comments:

NGINAP SRENGENGE said...

salam,

panas terik,pastinya around 42c @43c.
saya tak tahan dengan panas terik,sejok pun sama,habeh merekah betis kering.Daging2 retak sana-sini.

Tapi dengan hujan,saya macam itik.Boleh bertahan bekerja menyapu dan membersih kawasan luar rumah.Tak selsema.Tapi lepas mandi,mesti satu mug minuman panas.

Tak dak petua,cuma biasa bermain hujan dari kecil2 dulu lagi.Cucu2 saya pun tak dilarang bermain hujan.Bersama tokwan.Tapi mak dan pak mereka hilir-mudek nak tegah anak2 depa.Tokwan buat dek saja.

Itu sedikit cerita orang tua.

Wassalam.

manzlie said...

salam ayahanda..

hmm menarik gak cerita ayahanda tu...tapi disini saya rindu alh hujan...bila balik aritu terus main air hujan kat rumah akak..hehehhe

skg kat sini 43C siang hari malam 37c

sukran

wasalam

PINATBATE said...

Masa saya gi umrah selepas bulan haji tahun 94..ada hujan turun masa saya tgh iktikaf dalam haram..lepas zuhur ker asar dah lupa..hujan panas..tak lama hujan tu tapi lebat jugalah...syukur dpt merasa berdoa depan kaabah ketika hujan turun..jemaah haji Iran dan jemaah belah-belah India tu riuh-rendah time hujan turun..depa tadah air hujan yg menitik dari kelambu kaabah masuk dlm botol..siap perah-perah kain kelambu tu..nak buat apa air tu...Allahua'lam..masing-masing peluk kaabah tak mahu berganjak..jenuh polis yg jaga tu..haram!haram!..

Itu sedikit cerita kenangan lalu..

NGINAP SRENGENGE said...

sdr.PINATBATE,

Memang gitu jadinya.Tapi tak mau kata apa2,kerana kita pun tak paham mazhab depa.Mazhab Shafi'e pun masih jerelam-jerebuih.

Astagfirullah.Ampunilah dosa2 kami yang melayari blog anakanda azlie ni.Bimbinglah kami dan redholah kami.....amin.

irbudan said...

Salam,

Saya sering mengikuti blog saudara dan tertarik dengan photo2 yang disertakan. Teruskan usha yang baik ini. Saya mohon kebenaran saudara untuk download gambar2 ini jika diizinkan. InsyaAllah saya akan berangkat mengerjakan umrah pada 2 Jun ini. Mungkin kita dapat bertemu jika diizinkan Allah. Satu pertanyaan, adakah kita boleh bawa masuk camera dan videocam kedalam masjidil haram atau kita kena bawa secara sembunyi2.

Semoga saudara diberkati Allah selalu..

Wassalam.

manzlie said...

salam Pnatbate..

yang tu saya rasa dah terlebih lebih..sebab saya tanya mutawaff kat sini depa cakap Khurafat...

sukran for the info

wasalm

manzlie said...

salam ayahanda,

terimaksih kerana sudi mendoakan kami semua ...semoga allah menerimanye..insyalah dari doa ayahanada yang ikhlas tu..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Irbudan...

Camera dan video cam tak di benarkan bawa masuk..kalau tertangkap akan di rampas..cuma hp je..semua gambar saya didalam kawasan Masjidlharam ni ada dari Hp nokia jee..
kalau nak dowload amik je lah ..tu kan semua datang nye dari allah...bukannye hak saya..jgn khuatir...
sukran

wasalam

Nek Rock said...

yooo salam cik li dear,

cik li how often dorang bersihkan keliling kaabah? every day ke?

thanks n take care

manzlie said...

salam Nek Rock,

saya rasa dua hari sekali...

sukran

wasalam

UmmuAdam said...

Salam Azli, nak tanya sikit...agak-agak bulan puasa nanti, suhu di Makkah masih lagi around 40c ke? BTW,seronok tgk gambar sekitar dan dlm masjidil haram dalam pukul 1pg. Ramai melakukan tawaf sebab tak berapa panas kot.

Kak As said...

salam pagi selasa,
smoga sihat dan selamat.

Rahim said...

Salam,

Teringat ambo masa wat umrah pertama dlm bulan puasa 11 thn lepas, hujan turun masa dok tengah tawaf. Rasanya air mata sama laju dengan air hujan. Rasa kerdilnya diri ni disisiNya.

Tak boleh nak cerita perasaan masa tu, pertama kali jejak kaki kat Haram dan melihat Kaabah. Nikmat ibadat di sana.

lina said...

salam encik,

kat mana tempat mustajab berdoa? saya nak buat umrah jun ni. mintak2 dapat bertahan ngn cuaca 42c ni. tp kat malaysia pun panas gak sekarang.

hanalee said...

Salam Azlie,
Begitu sabar sekali mereka bekerja dalam keaadaan cuaca 42C/43C tu......
Haa......kena sampaikan juga ni... your silent reader kirim salam. Sebenarnya dia yang kenalkan Hana dengan blog Azlie ni...
Oh ya... reunion tu insyaallah kalau di jemput... boleh bawa kawan Hana yang pandai masak asam pedas ni.....orang Melaka...

ona said...

Assalamualaikum,

Tima kasih kerana menyiarkan gambar-gambar tempat yang paling cantik di muka bumi setiap hari..dapatlah kami yang jauh ini menikmatinya...semoga Allah terus memberi keizinanNya untuk anda terus menyiarkan gambar rumah-Nya..

manzlie said...

salam Ummu adam..

Masa bulan puasa suhu dah jatuh..sekitar 33 c kot...

sukran
wasalam

manzlie said...

salam kak As..

terima kasih tanda perkabran kak As tu...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam saudara Rahim...


memag pun..rasa diri ni kerdil kan...dan keinsafan pun bermula..


sukran

wasalam

nikfarizah said...

Assalamualaikum Azli, kalau tak menjadi keberatan boleh tak tolong ambil gambar Hotel Dar Al-Ghanaaim dan juga Mnazil Al Raed dan kalau boleh saya nak tahu berapa jauh jaraknya ke Masjidil Haram. Terima kasih...moga usaha saudara terus diberkati Allah swt.

manzlie said...

salam LIna...

Tempat paling sangt mustajab berdoa adalah betul betul di depan pintu Kaabah yakni Pintu Taubat...selain tu jugak di depan Multazam dan di Hijir Ismail..

sukran

wasalm

manzlie said...

salam Hanalee..

insyalah..walaupun cuaca disini 43c tapi alhamdulilah lah boleh kami semua bertahan..maybe masa jemaah duk lakukan solat dan tawaf allah permudahkan ..insyaalah dan alahmdulilah kan..

ada silent reader? sapa ? bagi tau lah cheq?...nak join reunion tu hana kenal lah daftar kan kat cikgu Mas - chairwoman kita tu/"mem Besar " heheheheh

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Ona..

alahamdulilah..semua ni jugak dari Izin Nye ...saya bersyukur jugak pada Allah swt kerana memanjang kan usaha saya ni hanya untuk berkongsi pengalam saya disini...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Nikfarizah..

Insyaalah..kalau saya sempat i will do yah..

sukran

wasalm

hanalee said...

Salam Azlie,
Rasanya musim haji nanti suhu makin menurun lagi ke?
maaf... Kawan Hana tu pemalu...tak apalah biarkan dia, tapi dia masih setia melayari blog en Azlie.
Hello.... cik gu Mas,maaf Hana pinta tak mendaftar dulu utk reunion pada cikgu.....

manzlie said...

salam Hanalee..

musim haji sini panas...tapi tak au lah tahun ni...
laa malu lak..tapak lah hana just kirim salam je kat dia dari saya...
cikgu Mas,
dah ker amik semua nama 2 anak murid ni nak mendaftar for reunion?
m,aaf hana maybe dia skg duk busy tengah pech kepala buat assigmnet from her training session..

sukran
wasalam

cikgu mas said...

Salam Hana...cantiknya nama Hana..

Nak daftar reunion senang yer,kena beli spek mata besor ala datin2 dgn ada sticker,dapatkan dari Noor.nape lak nak mintak maaf,datang lah ke group kami..cik lie tumpang lalu tengah promote member club.(noor ada unsur merapu tak??)

cikgu mas said...

Salam cik lie..

biar depa kat depan tu busy,saya pura-pura busy cari bahan kat internet,tapi dok layan blog cik lie,tapi kerja saya tetap tip top,berkat tengok kaabah sambil buat assigment.

hai hana!!!,hana ni sesuailah join kami jadi Bendahari agung yer PK group

manzlie said...

salam cikgu mas..
bagus lah camtu..merapu merapu pun kerja tetap tip top kan..macam tu lah..cepat buat mesyuarat untuk reunion kita nih...?

waslaam

Azemi Ali said...

Salam.

List utk gathering. Reunion tak sesuai sebab baru first time nak jumpa. Pakai Gathering je la.

1. Cikgu Mas
2. Azemi Ali
3. Hanalee

Ok blogger lain sila tambah..hehe

Kak As said...

tambah satu nama Kak As, salam.

manzlie said...

salamsaudara Azemi..
nama saya lupa ker..

1. Cikgu mas
2. Azemi ali
3. Hanalee
4. Kak As
5. Manzlie

mana yang lain..sila masukan nama anda...cepat..

sukran

wasalam

Atikah said...

Salam en lie... InsyaAllah, nk join sekaki gathering.. :) hopefully tk bertembung ngan tuntutan kerja...

Atikah said...

Salam en azemi...

terlupa lak masukkan nama tadi... :)


1. Cikgu mas
2. Azemi ali
3. Hanalee
4. Kak As
5. Manzlie
6. Atikah

cikgu mas said...

salam..kawan2

7.Noor-jangan lupa ikan talang supplier..
8. Ayahanda -sebagai perasmi majlis-pi lah blog ayahanda anda akan terpaku dengan kepuitisannya.
9. Kawan baru nama Mas juga.

jom..sapa lagi masuk nama..

manzlie said...

salam cikgu mas

tak cukup corumm tu...carilah lagi..at least 20 person..
sebab rasa nak buat khenduri kawin sekali..


sukran

wasalam

Noor said...

As Salam..
cik lie & cikgu... wah! wah! wah! dah lupa nama cheq nampak.. mentang2 lah cheq x online selalu.. hu hu hu.. semua lupakan cheq.. x pa lah.. biarlah cheq bawak diri.. jauh2 dari sini.. uwaaaaaaaaaaa
cikguuuu.. dimanakah setia kawan mu.. kira nya ko telah melupakan aku..

cikgu mas said...

Salam..Noor

tu cuba baca betul-betul,no 7 ku dah masukkan namamu,lap speq mata beso tu,tu la pi beli kat Petaling Street.

Apa!!!dia nak wat kenduri kahwin kat rumahku???? coop,coop cheq tukang kipas cik lie ..pengantin lelaki berpeluh cheq lapkan..yer kat pelamin,hang Noor bagi bunga telur.

tapi cek li,takat 20 0rang tu kawin koboi namanya.

manzlie said...

salam cikgu...
suma nak merai kan...nikah je kan boleh..apa salahnye...
takyah lah nak panggil satu padang bola lak....
buat yang penting dulu...
mana bioleh jadi pengapit..en azemi boleh lah..heheheh

sukran

elaira said...

salam semua...

uihh... dah ada kenduri kawen bagai ni. siapa jadi pengantin nih?? cik lie ka? sori la ketinggalan keretapi. wah meriah sungguh. ni plan nak buat gathering kat mana ni? kalau masa tu saya mampu-hadir nak ler jugak menyelit.

erk cikgu mas... tadi tu kata kawan baru nama sama tu... kiter ke? *kedip2 mater :D
series nama kita seropa - masliza, ejaan, nahu, dengung seme sama huhu... cuma nama pak kita jek laen noo... tu yg tambah dekat di hati tu huhu...

cikgu mas said...

salam elaira...

aaah,awaklah tu...kita lantik jadi AJK Jemputan yer!!!...nama kita mas..gak tapi bukan Masliza..cik lie panggil kite Mas Joko...kalau nak lebih dekat di hati pi lah blog kita...sebab kalau iklan kat sini,cik lie kenakan sewa..(cik lie,nanti saya bayar ye..Allah dah byk dah hutang..tulis yer

manzlie said...

salam cikgu mas..

bayar je dengan Asam pedas ok lah tu....hehehehe

tengah sibuk ni duk buat certificate for my staff lah..need help..boleh ker tolong ni..tengah banayak kerja ni..

sukran

cikgu mas said...

salam cik lie..

reliks,bertenang,kerja memang cam tu!!!lagi rasa kalut ,lagi serba tak kena..kalau dekat saya tolong fren..saya pun kat sini rasa nak pecah kepala otak dgn kepala lutut sekali...reliks yek nanti stress lak

tenang yek,pas siap boleh parti2..grand prize apa yek???? nanti cerita kat blog ye???

doaku termakbul,prof nak jumpa cik lie...dia baik sangat orang nyer,nanti story tau!!!