MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 21 May 2009

" Hotel hotel 5 star di Depan Haram"

Pandangan dari sisi Hotel Alsafwah Royale Orchid
Al Safwah Hotel( kiri) berhadapan dengan Masjidil Haram


Zam zam Tower ( paling kanan ) mengadap Haram juga

Hotel Hilton berada bahagian kiri Masjidil Haram


Darul tauhid mengadap di bahagian Hujung Haram


Salam from Mekah...hari ni saya nak bercerita tentang hotel hotel yang berada di sekitar Masjidil Haram...kebanyakan hotel yang mengadap bahagian Babal Umrah yakni bergunung ganang kesemua nye telah di roboh kan untuk tujuan pembesaran Masjidil Haram ni...so yang tinggal hanya lah hotel hotel yang berada di Area Ajiyad street, jalan ke Salahmansor dan belakang hotel hilton yakni dekat dengan area Hotel Hijazz...sekarang saya papar kan gambar2 hotel yang paling hadapan yakni 5 star Hotel di MasjidilHaram ni untuk tatapan anda semua...sukran ..wasalam

12 comments:

Nek Rock said...

yooo salam cik li dear,

wowww banyaknya hotel baru2 ek

entah dulu masa nek pergi dorang letak otel yg ber bintang2 jer tapi alhamdullilah depan Haram gak:))

take care!

akak Roosni said...

salam en lie,
akak dulu dok hotel Qurtuba barakah tak de bintang kot tp ok sangat2 view atas bukit ,jemaah lepak2 sambil minum dan makan malam roti canai, dibuatnya macam warung..

jaga diri...

Kak As said...

salam sdr Manzlie,

semasa menunaikan Haji tahun 2003, hotel Safwah dan Zam Zam sedang dalam pembinaan, baru dok tengah pasang cerucuk, tiang pun belum pacak lagi. Kas As dan suami berulang alik ke Masjid melalui tapak pembinaan tu kerana Kak As menginap di Hotel Refada kat Misfalah.

kenangan masih jelas dimatahati .
terima kasih kerana memberi khabar setiap hari.

cikgu mas said...

salam..cik lie..

wow..mewahnya hotel-hotel tu..bagi saya just untuk tatapan..tetiba saya teringat satu perbandingan.

"Di manakah kemanisannya berada dipuncak gunung,kalau kita menaiki helikopter untuk berada dipuncaknya..pasti tak sama nikmatnya dengan si pendaki yang rela mati untuk sampai ke puncak."

Begitu juga masabkita berada di Makkah,kesukaran itulah nikmat,tiada tempat yang lebih mewah,indah,peace selain daripada di hadapan kaabah,rumah Allah..Subhanaallah..saya betul tak??

Atikah said...

Salam en lie,

Hotl 5 bintang ropenya... Hmm tak mampu rasanya untuk dok kat situ...

Namun, masih punya impian untuk sampai ke sana... InsyaAllah... semoga Allah permudahkan....

manzlie said...

salam Nek Rock..

Yup skgn dah banyak depa duk buat ni..

wasalam

manzlie said...

salam akak Roosni,

mungkin hotel tu dekat babal Umrah..

skg dah kena roboh dah..depa nak perbesarkan Haram

wasalam

manzlie said...

salam Kak As...

Ye ker..
alhamdulilah kak As masih ingat jugak ya..

wasalam

manzlie said...

salam cikgu Mas..


Beetuuuuuulllllllllllll


wasalam

manzlie said...

salam Atikah...

Insyaalah kalau niat di hati tu murni for sure akan allah perkenankan ..cuma berusaha lah ya..

wasalam

Atikah said...

Salam en lie,

InsyaAllah...

Hari2 dok tgk gambar en lie, lagi ler hati ini semakin kuat nak ke sana...

manzlie said...

salam atikah..

bagus lah kalau macam tu..isnyalah akan kesampaian lah hendaknye...semoga allah swt murah kan rezeki atikah dan mampu dtg kesini Insyaalah

walsam