MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 29 May 2009

" Jemaah Malaysia.."

Mereka berkumpul dulu mendengar taklimat dari ketua

Perjalanan pun bermula ke dalam Masjidil Haram



Asalamualaikum....apa kabar anda semua....apa bila berjalan jalan atau berlegar di depan Masjidil Haram aku terserempak dengan sekeumpulan Jemaah dari Malaysia yang dtangnye dari arah Hotel Hijazz...alangkah seronoknye hati ku bila mana dapat bertegur sapa dengan mereka dan bertanya khabar...tetapi sebelum aku mendekati mereka sempat jugak lah aku merakam kan detikd detik taklimat yang di berikan oleh ketua kumpulan umrah tersebut...alahamdulilah...sukran wasalam

57 comments:

PINATBATE said...

salam Jumaat Cik Lie..
hari ni saya first!
jd saya nak berpantunlah..


'Gambar no 4 tu sgt syahdu..
terkenang daku kisah nan lalu..
tawaf dan sai'e mengharap rahmat MU
Masjidilharam hatiku rindu..'

cikgu zainab said...

Pinatbate selalu first! Tahniah! Kak Nab mcm pinabate gak..selalu teruja nak jengok entri azli. bukan apa, dapat mengubat rindu kat Makkah.

-tunggu azli upload gmbr dr Madinah pulak! -

Atikah said...

Salam en lie...

Salam pagi jumaat en lie... Alhamdulillah... jumpa juga en lie dengan saudara dari Malaysia....

Kak pinat, saya conpius... gambar 4 yang mana satu ek? rasanya entry nie ada 3 gambar jer... :)

NGINAP SRENGENGE said...

salam utk semua,

Yang muda2 dan kaya2 tu cepat2lah berlumba menunaikan haji/umrah.

Bila dah tua macam ayahanda bermacam commitement lain yang perlu dijagai.

Tapi satu yang ayahanda lihat,bila di sana jangan syok2 sendiri.Selalu check diri dan niat kita , supaya takdak ruang untuk syaitan merosak amal kita.Dugaannya lebih halus dan hebat.Maklumlah disana banyak dia hantar jeneral2nya.


Sedikit tazkirah di pagi Jumaat.
Wallahuaklam.

Wassalam.

Nek Rock said...

yoo salam cik li dear,

wahhh pinat asik number 1, kena kasi pingat ni eh..hehehe

pssttt cik li maybe nanti geng nek cari cik li yaa:))

dia dok otel al makkam, jauh ke dari cikli ek?

Leenoh said...

Salam.

Melalui dia saya kenal blog ini
Sdr.Nginap Srengenge orangnya lama.
Bila melayari blog Manzlie ini.
Rasa semacam berada bersama.

Kak As said...

salam, salam, salam,...

Labbaikallah
hati umat Mu sentiasa berbunga
menyambut lambaian Mu
menggamit matahati
insan pilihan
menjadi tetamu
Rabbul aa'lamin
mendekatkan diri
kepada Mu
mengemis kasi sayang Mu
diri yang hina ini
membisikan cinta quddus
hanya pada Mu..
bantulah hamba MU ini
mengingati Mu
bersyukur pada MU
beribadat
hanya pada MU
ya Rabb.

cikgu mas said...

salam cik lie

saya jadi tak tentu arah bila ada yang berpantun,ku bukak gelanggang ye cik lie mohon izin..

Cik li penat terus terlena..
Dalam mimpi bertemu bonda..
Teropong sakti telah ku guna..
Gambar no 4,manalah ada..
(confuse ni saya cikgu pinat he.he)


Indahnya haram terbayang dimata
Setiap hari cik lie berjasa
Jemaah Malaysia saudara kita
Doakan selamat sihat sentiasa


Lepak diharam,tidurnya merata
Masjidil haram berbagai pintu
Ku tatap dan besarkan biji mata
Kakak si Noor adakah di situ?

Kalau lah `ayahanda`berpantun juga kan bestkan...cik lie boleh pantun jugak tau,jangan tak tau!!!

cikgu mas said...

Salam semua..

Pagi jumaat yang indah ini nampaknya kekawan blogger kita mencurahkan bakat,ayahanda menyampai tazkirah,cikgu mas n cikgu pinat bukak gelanggang pantun,k.as lak bersajak bagai,noor baru sms jap lagi dia nak berboria bertajuk `malang si ikan talang` cik azemi lak nak berdikir barat bertajuk `madu Yaman madu idaman `...harap cik lie terhibur di sana yer!!!!

Noor said...

As Salam cik lie..
cik lie buat entry masa kami tido.. kami plak sibuk bagi komen masa cik lie tido.. he he

cheq sambut cabaran cikgu.. dengarlah boria kalang kabut dari cheq.. (sila baca dlm iringan irama boria arr)

Selamat pagi semua, aku ucapkan..
malam tak tido lena, dok ingat kengkawan..
tanpa kalian semua hidup tak ceria
boria ikan talang nak setat cerita

setiap pagi ku buka blog cik lie
menatap membelek gambar setiap entry
meruntun hati untuk pergi lagi
menunaikan umrah dan ziarah sekali

Pada mu Ya Allah doa dipanjatkan
agar dimurahkan rezeki kami sekalian
moga dipertemukan dibumi Mekah
dapat beribadah dan dapat bersedekah

jemari yang tombam aku susunkan
memohon maaf pada kalian
salah dan silap harap diampunkan
boria ikan talang dah nak setat kerja..

elaira said...

Salam buat Cik Lie dan semua di sini,

wah teruja sungguh saya menyanyikan boria ikan talang cik noor pagi ni... berbakat sungguh semuanya.

selamat hari jumaat yg mulia buat tuan rumah - Cik Lie yang without fail akan titipkan berbagai kisah bergambar di sini. terima kasih tak terhingga. sungguh tak sabar hati ini menginjak tanah suci but pertama kali. moga termakhbul harapan agar dapat menyempurnakan ibadah sebaiknya, moga dikurniakan Allah umrah yang mabrur....

seronok baca pantun, puisi dan segala nukilan kalian di sini. moga ukhwah persaudaraan kita semua bertambah erat dan kukuh.

p/s: memang tak sabar tunggu ayahanda berpuisi/berpantun ni... mesti hasilnya memukau kan?

Zabidi said...

bersampan2 ke hilir, berakit2 ke hulu,
tgk gambar2 nih, teringat masa2 dulu :))

benludin said...

salam tuan rumah,
insyaallah sy akan ke mekah menunaikan umrah 1jun ni..

kalau ada rezeki mungkin dpt jumpa tuan...

reen said...

salam..En Lie,,

selama ni saya hanya menjadi pembaca senyap(silent reader) saja..tapi kali ni rasa terpanggil utk memberi komen dimana terdapat banyak sungguh info dan gambaran yg dipaparkan terasa diri mcm terpanggil utk kesana lagi bila melihat jemaah dr m'sia seperti terkenang saat saya disana (nostalgia la pulak)kali terakhir saya sana pada tahun 2007..pada masa itu keadaan di sekeliling masjidil haram masih terdapat byk bangunan yg agak usang..tapi skrg terlihat byk benda baru dan agak moden ya.. ok la En Lie diharap sihat disana dan dpt memberi info terbaru setiap hari..wassalam

Rahim said...

Salam Jumaat Cik Lie dan semuanya

Hari Jumaat hari penuh berkat
Peluang untuk buat ibadat
Cik Lie beruntung sebab Haram dekat
100 ribu ganjaran kalau solat

Ambo masih teringat-ingat
merdu bacaan imam solat
tambah khusyuk yang amat sangat
lupakan dunia ingatkan akhirat

hanalee said...

Salam Azlie,

Hana pun tak nak ketinggalan...
tapi tak pandai berpantun...
....Hanya tuhan yang tahu perasaan ini ketika melihat gambar2 itu,
terasa seperti ada bersama mereka...
Ya Allah ... semuga diri ini dan keluargaku dapat menginjak keTanah sucimu pada tahun ini.....Amiiinn

PINATBATE said...

Assalamualaikum Semua!
Tuan rumah belum masuk lagi ker..?

Amboi! semua pakat tunjuk bakat hari Jumaat ni ye....
bagus..bagus..eloklah tu..mudah-mudahan besar pahala Cik Lie membuka medan ukhuwwah sesama kita..

Dek kerana nak mengejar first komen..agak kabur pandangan mata kakpinat yg belum cuci muka di pagi-pagi hari ..sebenarnya nak menekan nombor 3 TERtekan nombor 4..ekekeke...maaflah yerr...

LYNN said...

Salam cik Lie, oo agaknye sibuk dgn check-list party utk petang ni. Time lebih kurang -+ 5 jam lewat drp waktu Malaysia.agak-agak betul tak cik Lie?

Atikah said...

Salam kak pinatbate...

Tuan rumah tak masuk lagi ler... bukan ker tuan umah ada party hari nie... agaknya tuan umah sedang bergumbira dengan rakan sekerja... tengah dok beri award kat pekerja kesayangannya tu.... betul tak en lie...

Noor said...

As Salam,
Tikah... kat mekah baru kul 9 lebih (am) lah.. x kan party pepagi buta... annual breakfast.. he he..

cik pinat.. tu lah lain kali pakai spek hitam yg bosar.. baru terang bijik mata.. kalu nak order.. bagitau cikgu mas.. mantan supplier zon putrajaya.. stok lama banyak lagi.. aritu tikah baru beli 4 dozen.. he he..

cikgu.. cikgu..
bangun2.. lepas makan je tido.. tu, cik pinat nak beli spek bosar.

KLMJ said...

Bro Azli,
skrg ada tiga orang kawan saya kat sana, buat Umrah...
Nama mereka Hamzah, Firdaus & Ghazali...
Agak2 ada jumpa tak?

manzlie said...

salam Pinatbate..

aduhh sedpnye pantun tu..syabass..jadi no 1

sukran

wasalam

manzlie said...

salam kak Nab..

jangan risau..insyaalh mingggu depan cheq kena p madinah lah..buat checking sikit..hehehehe

sure will snap those picture..

sukran
wasalm

manzlie said...

salam atikah..

tu yang say duk pk juak..mana gamabr no 4..hmmm adik pinatbate kita ni duk mimpi ker...

takpa biarkan lah dia...

sukran
wasalam

manzlie said...

salam ayahanda..

betul tu nasihat dai ayahanda, sesiapa skerang mapu untuk berumrah atau haji lakukan lah skerang..kerana nanti bila dah tua belum ttentu lagi mapu memlakukannye...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cik neck..

tak berapa jauh lah..di blekang Al safwah lebih kurang 200 meter jee..

sukran

waslama

manzlie said...

salam Leenoh..

sukran lah kerna sudi dan masih membaca blog sya..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Kak As..

tahanks for the madah..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...

Bangun pagi siap kan diri
Untuk berkerja di hari ini
Bila membaca komen rakan blog ku ini,
Hati ku girang hingga kering gusi..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Noor..


kekekekekeekkeekekekekekekekekekekekekkekeekekkeekekekkekekekkekekekekekekekkekkkkkk....

manzlie said...

salam elaira..

ayahanda come on..pantun lak sikit or bermadah lah..bahasa bahasa puitis ayanhanda memamg menikam kalbu...cheq dah baca dah blog ayahanda memamg Best>>


sukran
wasalam

manzlie said...

salam Zabidi..

yup , betul tu...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam BenlUdin..

insyalah kalau senang mai lah jumpa sya disini..

sukran

manzlie said...

salam reen..

tahnks for the comment anda being my silent reader..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam saudara Rahim,..

hmmmm sedap jguak pantun tu...

spa nak memebeli..cikgu mana??

sukran

manzlie said...

salam Hanalee..

insyalaah satu hari nanti hana akan datang kesini lagi...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam kak Pinat...

dah bangun dah...

ok takda masalh..janji komen kan..

sukran
wasalm

manzlie said...

salam Lynn..

mememg betul tu..bijak sungguh cik lynn ni..saya masih duk sibuk buat checking for the last minut eni..arini mungkin malam kot sempat buat entry..laa ni busy giler cuma sempat duk jawap coment2 dari pemabca blog kesayangan saya ni..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam atikah...

saya baru nak masuk kerja ni lah..sini lewat 5 jam dari mesia..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Noor..

tu lah mana ada party buat pagi pagi buto..heheheheeh

duk cehck all the certificate ni...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam KLMJ,

mancamana lah saya nak pergi jumpa mereka..ask them to come to my Al safwah Funduk ...cari saya..sure leh jumpa punya..bila masuk haram tu ramai sangat lah , taklarat nak tanya nama..heheheh

sukran

wasalam

roshanilawatey said...

Salam Cik Lie,

Teruja sekali melihat gambar-gambar yang dipaparkan. Tak sabar untuk melihat Kota Makkah. Kini, seya menghitung jam untuk menjejakkan kali ke Tanah Haram.

Saya bertolak dari KLIA pada 31 Mei pukul 3.30 pagi. Kami akan masuk Makkah selepas 3 hari di Madinah.

Terima kasih kerana sentiasa menyampaikan berita dan perkembangan terkini di Tanah Haram.

cikgu mas said...

salam semua..

Pantun untuk Noor

Dari Melaka ke Taman buaya
Dalam tido aku bermimpi
Lucky draw terbang ke Putrajaya
Abg samad pulak yang datang memberi

Pantun utk cik lie

follower cik lie berbagai rupa
menghibur cik lie setiap hari
Wahai kawanku janganlah lupa
Snap si samad yang lama ku cari

Pantun utk en rahim

Abang rahim rakan blogger
cik lie pula buat party..
Hajat dihati nak berbalas seloka
Bimbang mem abang berkecil hati

Pantun untuk ayahanda

Dari Muar singgah ke Melaka
Singgah membeli cincin suasa
Kami semua mentah belaka
bimbinglah kami sepanjang masa

pantun utk en azemi

Madu Yaman sudah berkarat
wahai cik mie mana yer dikir barat.

maaf cik lie..pasai pantun saya selalu lupa diri,kalau ada yang berpantun pas jer kt cheq,cheq sedia membeli,cheq kn chief pompuan kaya..he.he

manzlie said...

salam saudari Roshanilawaty...

alahamdulilah saudari akan kesnin...sya doa kan semoga allah permudahkan perjalananan Umrah saudari ke sini..insyaalah ..

sukran kerana sudi memabca blog saya..

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

nanti saya paparkan gambar si Abang smad tu jangan lah terperanjat lak...

sukran

wasalam

Noor said...

Salam..
aaa cik lie.. kasi papar gambar bang samad tu.. biar terubat ghindu dihati.. dah 20 tahun kena tinggal.. badan cikgu dah jadi lempeng menahan sengsara.. kuang 3x

manzlie said...

salam Noor..takda masalh...nanti malam karang pas party akan saya paparkan gambar si abg samad tu untuk khas cikgu kita tu..

sukran

wasalam

afisazlie said...

salam semua,

sopan santun jejaka idaman,
senyum terukir bila disapa,
dalam pantun cipta kemesraan,
salam dihulur pembuka bicara..

wah wah wah masing2 semua tunjuk bakat bergurindam jiwa, berpantun seloka, mengubat jiwa lara, abg aji yg jauh disana..

hehehe sy ni tak le berbakat pantun mcm cikgu2 tu, maklumlah duk ngajar undang2 dengan kepimpinan. Org buka hikayat merong mahawangsa, kelapa nan sebatang, sy buka akta, hehe

hehehe ni abg aji tgh sibuk nak staff party, kalau tak mesti dia pun bermadah puitis..

hmm jgn tak tahu abg aji ni dulu wakil sekolah pertandingan balas pantun, tapi dlm bahasa inggeris sbb dia dulu skolah org putih.. sekolah apa tu, st gabriel ke apa kat area kg pandan tu..

Noor said...

As Salam...
cik lie cheq nak tumpang lalu sat
Sazli, hang kan dik.. org dah nak tido hang baru nak komen.. komenlah awai skit.. bleh GPK tolong2 sambung..
pengerusi GPK waktu nie tgh dok sidai kain.. mana nak sempat baca.. lain kali masuk awai skit na.. he he

cikgu mas said...

salam

noor chairman ada ni tengah call sazlie

tu lah tunggu gak sazlie bukak gelanggang,lambat pulak tuan lawyer ni!!!

Sazlie nak tahu satu lubang tak??,cik lie dulu masa sekolah pernah lawan pantun dgn cikgu,tapi kalah teruk cik lie ..sebab cikgu pantun melayu dia lak pantun omputih,Dulu dia sek St Gabriel cikgu lak kat St Mary tapi aliran Arab..sebab tu lah cikgu tau dia pandai pantun..he,he caya tak??

Sazlie!!,sazlie!! mai datang dekat sikit!!nak bisik "apa lagi rahsia cik lie???"bagi tau lah nanti cikgu belanja mekdonel..cikgu tgh draf satu biografi bertajuk "seorang pengembara di bumi Mekah"..boleh cikgu wat rujukan kat sazlie yer..pst.pst jangan bagitau cik lie tau!!!

manzlie said...

salam Noor..

betui jugak cakap hang...orang dah nak masuk bilik tido..dia baru duk nak menjawap pantun tu..huh huh huh..tul kan..

sukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

tak baik tau rasuah mekdonal...dosa tau...


sukran
wasalam

afisazlie said...

salam kak noor n cikgu mas,

hehehe pagi tadi busy byk.. pagi2 dah ada bacaan yasin + tahlil kat surau maktab pastu kena lak masuk academic discourse, kena dengar profesor dari germany membebel.. tu yg tertinggal perahu tu.. dah balik umah baru le dapat masuk gelanggang. tu pun tinggal saki baki jer, jadi lah yer tak..

ala CM takkan mekdonel jer kot, paling kurang pun kat hotel istana.. hehehe boleh refer dgn abg aji (dulu lama abg aji keje kat hotel istana tu) hmm nak tau apa lagi? tanya jer kat cheq no

Noor said...

As salam..
cik pengerusi.. meh sini bendahari merangkap setiausaha @ cooley nak sambung
amboi2 hang sazli.. org hulur mekdunal hang nak hotel istana.. tgh gawat nie dik.. x baik bernafsu nafsi dgn makanan.. bayaq 50/60 hengget sekapla.. makan 2/3 piring je.. membazir.. ok lah akak up skit.. kt p makan2 kat kentuky pret ciken.. he he
Aik?? bila masa St Mary ada aliran arab.. bukan aliran hindu ka?? kuang 3x

cikgu mas said...

salam

sazlie,sazlie!!!mai sini ,nak bagitau baru sat tadi cikgu call abg aji,dia tengah jadi hakim tilawah Quran pas tu tengah cabut undi cabutan bertuah..tapi dia kan baik n caring dia jawab gak call cikgu...dia kata..

makan kt hotel istana tu dia dah tak berapa ingat,sebab dia bukan manager kt restoran,dia exc.housekeeper kalau nak jugak dia kata dia boleh bagi makan sabun,shampoo,tisu,laundry bag dll..camner??,tak pe kesian kita kan..lah kalau tak selera mekdunal cikgu belanja meri beraun,,kat one utama,k,noor belanja pop corn,pas tu kita tgk wayang cerita upin dan Ipin 2.cikgu kena siapkan kan jugak biografi tu sblm disember,boleh yer sazlie,call cikgu tau 091 7525-7525,cikgu tunggu

noor ada lah st marry aliran arab,hang je tak tau,ye lah kt Kodiang kg hang tu mana ada,ni nkat kg pandan KL ada tau

afisazlie said...

salam Kak Noor,

ish saper kata membazir, makan 2,3 pinggan. Aritu sy dgn abg aji makan, bukan setakat 2,3 pinggan, dengan pinggan2 sekali nyaris2 nak makan. Hmm kentaki dah biasa sgt ler kak, apa kata keni rojes.. menarik gak tu, hehe

Cikgu Mas,

mmg ler abg aji exec housekeepeer tapi FnB manager hotel istana tu kawan baik abg aji. Aritu kami dtg bawa le ole2 dari mekah, dapat ler makan free (bukan rasuah tau)..hmm satu lagi yg musykhil, dgn no tepon yg CM bagi tu, sy rasa sampai wawasan 2020 pun sy tak dapat nak call.. sbb janggal benor lak bunyi nyer no tu

cikgu mas said...

sazlie!!sazlie!!!kentaki n keni rojes semuanya amerika punyer,diorang geng Israel,pe kata kita makan `ayam mas` cikgu mas the biggest share holder kt syarikat tu,pusat penyembelihan cikgu yang punyer,makan lah sebanyak mana pun..boleh bwak balik sekali.

no phone tu ada link dgn syarikat buat piza,tapi bukan piza hat,tapi pizza pah bangi,ada kios kt PKNS Bangi,pi lah cikgu share holder gak kt situ,pompuan kaya katakan.bagi no tu,utk supply kan sazlie punyer bekalan makanan stahun,nk bagi info kan.