MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 29 May 2009

" Bangunan atas Terowong.."


Permandangan dari atas bilik hotel


Tengok tu atas rumah bawah tu terowong..ngeri kan



salam from Mekah....hari ni saya nak bercerita tentang terowong terowong yang ada di sekitar Kota Mekah ni dan berdekatan dengan Haram...ada lebih kurang 800 buah terowong di sekeliling Masjidil Haram dan kota Mekah...semua terowong terowong ni menembusi gunung ganang yang ada di sekeliling kota Mekah...tanpa terowong maka perjalanan akan jauh dan sukar lah disini..boleh di katakan laluan terowong ada lah yang amat penting dan berguna sekali disini. sesuatu yang amat pelik dimana bawahnye terowong dan di atas pulak adalah bangunan serta rumah ( seperti gambar gambar di atas )..as you all know kota Makkah ni adalah kota yang bergunung ganang....sukran....wasalam



42 comments:

cikgu mas said...

salam cik lie

dengarlah `monolog hatiku`

"aku terjaga dari tidur,jam ditangan baru pukul 4.05 pagi,kenapa?ada yang mengangu lena tidurku,hati berdebar2.. diminda hanya ada satu huruf `s`,seperti luka lama berdarah kembali`...ku paksa diriku tidur ..tapi????mungkin di blog cik lie ada jawapannya."

lantas ku capai lap top,dan ku buka..oh ada kisah terowong,tak kisahlah ,diterowonglah aku berlari2 dengan`s`dulu,terowong parit,he,he,he

satu kekuasaan Allah,teringat masa sekolah rendah dulu ada kejadian ramai jemaah haji maut ketika berasak2 dalam terowong ketika melontarkan,rakan blogger yang ada pengalaman ni cuba cerita!!!!

dalam sejarahpun kaum Nabi Salleh sgt pakar dalam kemahiran mengukir bangunan dari gunung...

P/s: hari ni dah cuti sekolah cikgu pinat bangun lewat sikit,dia tak dapat no 1....he.he

afisazlie said...

salam CM,

sama lah kita, terjaga kul 4.00 pagi. rupanya tertido depan tv dengan laptop tak off. so apa lagi dengan mamai @ mamun, duk buka blog ni. bukan apa teringat Kak Noor n CM komen, suh masuk gelanggang awal2.. ingatkan dapat ler jadi yg 1st, rupanya CM lagi pantas dan tuntas dari saya..

mana Kak Noor, tak terasa tercabar ker sy lebih pantas dari dia hari ni, hehe..

cikgu mas said...

salam

he,he.sazlie,hang mesti balas demdam,semalam hang masuk gelanggang lewat orang dah masuk tido,hang baru sampai,ni orang tengah tido hang dah berkokok2,tak per sazlie yang penting semangat,lebih berkat pi ambik wuduk wat qiyamulail...cikgu ni tak tido sebab nk siapkan biografi lah ni,jgn lupa `deal`kita...
hmmm.kak noor!!!terperanjat badak lah dia pagi esok bila kita kul 4 pagi dah masuk gelanggang!!!he.he

Atikah said...

Salam en lie...

Satu keunikan... walaupun ngeri melihatnya...

Mak oii... awainya kak mas & en sazlie bangun...

PINATBATE said...

salam ..

Dulu kakpinat cuak juga nak masuk ada satu restoran jual ayam panggang tu..tempat makan dia nun di bawah tanah..sblh atas kedai, bawah tanah tempat makan..rupanya biasa jer diorg..berumah dlm bukit batu pun biasa...

keadaan muka bumi dan struktur gunung berbatu keras tu..jadi jgnlah risau kalau dibina rumah di atas terowong tu..Insyaallah kukuh..lagi pun Makkah jarang hujan lebat dan banjir mcm tempat kita..

tak apalah cik mas first hari ni ..kakpinat faham perasaan dia..ahaks..

Kak As said...

salam,

Smoga Allah memelihara mereka dan kita juga yang munkin akan melalui terowong diMakkah.

Ya Allah,
keamanan ini adalah keamanan Mu, keselamatan ini adalah keselamatan mu, maka... selamatkan hamba Mu yang beriman dan beramal soleh. Amin.

NGINAP SRENGENGE said...

salam utk semua,

800 terowong di sekeliling Makkah.Makkah negeri selamat.Tak pernah batu2 dibukit gelongsor turun......baladin amin.

Dajjal pun tak boleh masok tanah haram.

wassalam.

Noor said...

As Salam..
wa ha ha.. memang terperanjat badak.. awai bonar hang pa berdua masuk gelanggang..
4.00 am cheq sedang bermimpi.. mimpi yang indah.. baru balik dari party.. makan2, minum2, ambik sijil, dapat lucky draw LCD, dapat hadiah 'best troley' (emm, abg janggut baju biru cheq yg dapat) dan.. jeng jeng jeng.. aku telah bertemu dgn abg 's' pujaan hati fren ku... pergh! sazli & cik pinat oii.. hansem giler abg 's'.. ala-ala shah rukh khan.. sib baik mlm tadi cheq nie ala-ala 'adibah noor' kalu ala-ala kajol.. berkecailah harapan cikgu.. kuang 3x
ade sorang kawan cheq, dia pernah tersekat dlm terowong.. bas x bergerak-gerak, setiap lorong padat dgn bas.. berlaku setahun selepas tragedi muassim.. dalam hati berkata.. Ya Allah jauhilah musibah yg pernah berlaku.. bila hati mula risau.. saluran pernafasan seakan tersumbat.. terasa nyawa dihujung tanduk.. hanya pada Nya berserah harap.. Alhamdullilah, setelah 3 jam betapa dlm terowong.. akhirnya bas mula bergerak.. aminnnn

cikgu mas said...

haah!!ala-ala Shahrukh Khan tapi dia dulu cam Saif Ali Khan,tambah hemsem dah yer!!!,hang tolong yer noor jangan nak tuntas jalan omputih kata `over my dead body first` betul tak cik lie ???( u dulu sek omputih)..mana hang nak letak hang punyer abg janggut???

Abg aji ooi,oi abang haji,dah,dahlah tido tu,bangkitlah pi gosok gigi,hu.hu,sianlah kat cheq ni...

tu lah noor,kisah sahabatmu diterowong tu menginsafkan cheq,tapi last year pi Makkah terowong muassim tu dah upgrade dah.Moga selamat semua sahabat kita.

Noor said...

salam,
alahai abg aji oi.. cepat2, dok merayu-rayu tuh.. dari subuh tadi dok melangut kat depan lap top.. dok tggu entry baru.. teruja sesangat.

psstt.. abg aji dah bangkit dah.. baru lepas subuh kat mekah nie.. hang tggu sat arr.. bagi dia makan b/fast dulu.. he he

cikgu, memang betul dah banyak sangat perubahan, kakak cheq kata kalu cheq p kali nie.. memang terkejut badak nyer.. tapi, kan kita dah janji nak p sama2.. so, bolehlah join skali jadi badak..

afisazlie said...

salam

tulah kesian kat CM duk tunggu gambar S pujaan hati sampai kan jalan pun leh tergolek depan abg2 JKR tu, kecian dia.. nasib baik pandai kontrol ayu, hehe..

Kak Noor, terkejut badak takper, tapi jangan lah sampai jadi badak. nanti p sana, abg aji tak mengaku kawan lak, hehe

cikgu mas said...

salam cik lie n the gang

hari ni the word of the day ialah `Badak`..ok..

cheq sama sekali tak mahu jadi badak sebab pernah tengok badak real,ngeri gang!!!

Biarlah cik lie tido,dia dah tak ingat dah kawan dia ni,hu,hu,biarlah cheq bawak diri n cheq download gambar A.Samad Said jer buat pengubat rindu..tapikan macam boyfren noor je cheq tengok!!kuang3x

ala cik lie,badak ker,talang ker,cicak ker kawan tetap kawankan!!!apa sangat pada rupa!!

Oh sazlie,jgn diulang kisah itu,taubat nak lalu mana2 pejabat JKR,takut diaorang cam,seminggu maluku tak hilang

manzlie said...

salam cikgu Mas..
nak tau kisah terowong dulu camner ada ramai Jemaah yang maut...nanti saya email kan..

adakah abg smad masih mengganggu fikiran cikgu...?

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas and sazlie,

Biografi apa lak tu...? and Deals?

hmmm hampaa dua orang ni...


sukran

wasalam

manzlie said...

salam atikah...

tahnks you...

depa semua tu nak jadi No 1,

sukran

wasalam

manzlie said...

salm kak Pinat ..

betul tu...memamg batu dia keras keras belaka and no hujan...


sukran

wasalam

manzlie said...

salam kak As..

terima kasih lah for the doa untuk kami semua..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam ayahanda..

memamg itu lah kebesaran kota Makkah...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam kak Noor...

woww bila masa dia jumpa abang 's' kepunyaa si dia tu..

wahh..satu pengalaman jugak dlam terowong tu...hehehehe


sukran..

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

don worry ...ciknoor tu takkan cantas cikgu punya...for sure she will give to you back..ok

dah taksbar ker nak tengok entry baru cheq...heheheh

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Noor..

sabaq lah..saya ni penat semalam lumlagi berkurangan..masih terasa sakit sakit badan dan lemah ni..letih giler..heheheheh


sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

laa sabaq lah...nanti cheq masuk kan dalam entry lah..kamu semua ni tak sabar lah...

sukran
wasalam

cikgu mas said...

salam

Noor pasai apa abg aji sakit-sakit badan noor???malam tadi abg aji menari poco-poco yer!!!,kata hang bernasyid jer malam tadi,hmmmm camtu lah bila dah berparty,lupa diri!!!

sabar,sabar,sabar,cik lie pi amik minyak kat kabinet tu urut sendiri,tu minyak unta ada,minyak kibas ada,minyak kambing pun ada,nak minyak badak tak leh cheq nk urut kaki,

manzlie said...

slam cikgu Mas..

mama ada menari poco poco..sini tarian tu tak laku lah...orang sini dul Belley dancing lah dn minah arab...hehehheheh

tak pakai minyak badak...sya deman minum air badak..

sukran

wasalam

cikgu mas said...

salam cik lie

mak ooii,belley dancing????,yang pakai gaun kembang pas tu ada dukung2 pas tu lompat2 tu yer?,cheq tak faham sangat cheq tau poco-poco dgn joget lambak jer?? adoi patutlah dia sakit badan,minah arab kan besar camner lah cik lie angkat???

pape pun tak kisah!!! cik lie nak dancing sampai pagi pun tak per!!cheq cuma nk tanya abg samad cheq dancing sekali ker??? cheq panas telinga dengar ni!!!

manzlie said...

salam cikgu Mas..

abang Samad cikgu Mas tu pun duk belley " dancing gak..dia pun penat and sakit satu badan..takpa saya dah habaq kat dia ayng cikgu Mas ada minyak badak..leh lah urut kan..heheheheheeh

sukran
waslam

Noor said...

As Salam..
opssss.. cheq lupa nak bagi tau.. satu rahsia.. cheq lah yang dok belley dancing ngan abg samad.. tu yg sampai patah riuk segala tulang temulang..
sib baik patah.. kalu tak sambung lagi... wa ha ha..
pssttt.. dancing je bukan nyer cheq nak cantas jalan..

cikgu mas said...

ambooii,cam tu lah kalau berparti sakan,cheq nak bagitau kt cik lie,cheq ni brutal tau tak,memang cheq boleh urutkan tapi sebelum tu cheq simbah dengan minyak panas dulu,sakan menari orang lak kena urutkan!!!tapi kalau dia memang si samad balik pulau dia tau cheq memang brutal!!!he.he.he,kalau cik lie nk kena simbah sekali pun boleh,tapi cheq tak buat sebab cik lie kawan cheq yang baik...take ur rest k...

cikgu mas said...

ooh,minah arab yang diorang cakap tu hang ye noor!!!how dare u noor!!!,20 thn cheq tunggu abg samad,tetiba hang lak dapat dancing dengan dia,patut lah gaun kembang cheq hilang dari almari smlm!!!hang sebenor
yer Dr Ismadi dalam kisah Kassim Selamat,nasib baik cheq ada Chombi!!!hu.hu

manzlie said...

salam cikgu mas..and cik Noor

amboi ccik noor dah dancing belley dengan abg smad cikgu lah..dia dah cantas dah..tak jeles ker..

aaikk macam alibaba kena simbah minyak panas lak..aduhhhh

sukran
wasalam

Noor said...

As Salam..
ooo patutlah minyak cap buruh 5 kg yg cheq minta cikgu x nak kasik.. rupa nyer nak buat simbah cik lie.. x pe lah cik lie.. 'aku mati dalam imannnn' he heh

ok lah cik lie.. cheq nak p layan nasik lemak & sup kat doraisamy dulu.. take yr time for the new entry.. malam sat lagi lepas isyak (waktu msia lah) cheq masuk blog cik lie.. (nak cheq tapaukan apa2??)

ba baiiiii cikguuuu jom layan doraisamy..
Sazli.. nak join ke??? jommmm

manzlie said...

salam Noor...

aduhhh dia duk makan kat tempat cheq tu jugak...hmmm memamg nak kirim tapi bila leh sampai kan...takpa lah..makan kan untuk cheq sekali lah...

sukran

wasalam

cikgu mas said...

salam noor/cik lie

nasi lemak doraisammy,hiss tak pernah cheq sampai,kt area ampang n wangsa maju cheq biasalah!!Doraisammy nama hindu Noor,ok ker?lagipun noor pas putus dgn abg samad balik pulau cheq cuak dgn kedai mamak,sebab dulu dia selalu bwk cheq mkn roti telor kt situ,hu.hu

cheq pun nk kuar gak ni,tapi cheq nk pi jogging kt tasik putrajaya,nk tinjau2 ada tak sorang pompuan pakai cermin mata beso dok swim dgn sazlie kt situ,

afisazlie said...

salam kak noor,

nak nak, nak join g doraisamy. tapi species apa doraisamy tu? hmm tak tahu ler pulak kat mana

hmm doraisamy tempat abg aji? awat dia tak pernah bawa cheq p situ. hmm ni mesti p senyap2 tak nak bawak, maklumlah cheq ni kuat gak makan, haha..

hmm CM cheq tak p swim jauh2 kat tasik putrajaya.. umah kami ni mmg ada swimming pool. hmm nanti abg aji balik kita wat pool side kenduri nak tak? hahahaha

Noor said...

As Salam...
brupppp.. huh kenyang2.. sedap giler sup ayam ngan nasi lemak bungkus.. ditambah plak teh tarik yg berbuih-buih...yummyyyyy (mana tak kenyang.. siap makan kan utk cik lie 5 bungkus nasik lemak + 6 mangkuk sup + 7 cawan teh tarik) wa ha ha

aik?? sikit nyer terkenal tempat tuh.. tak kan tak tau kot?? sazli, hang x pernah ronda KL ke.. dekat dgn jln dang wangi lah dik.. berdekatan juga dgn kompleks wilayah.. lainlah CM, lepas putus cinta terus tak makan kat kedai mamak.. (nama je doraisamy.. tapi yang jual pak aji india muslim)

ooo.. lupa lak.. lawyer & teacher makan kenny rojes je.. mana pernah makan2 kat gerai.. hu hu

manzlie said...

salam Noor..
terima kasih lah kerna makan kan untuk cheq..patut lah perut ni tersa jee kenyang memanjang..heheheheh

sukran
wasalam

cikgu mas said...

salam cik lie

noor dah tentu yer kenyang,saya sampai la ni tak boleh telan pape,keni rojes,mekdonel,meri beraun ,sate hj samuri semua dah tak de makne!!!nape dera perasaan saya???tak kesian ker kt saya ni abg aji ooi!!!mane janji2 mu...???

Noor said...

As Salam,
ha ha ha cik lie.. memang cik lie berjaya mendera jiwa raga kami.. bukan shj cikgu.. dengan cheq sekali tersangkut.. betul kata atikah, 2/3 minit bukak blog.. tapi hampa.. merana.. kuciwa..

tapi yg lg sorang lg teruk dia nyer melara merana.. dah tak lalu makan..

tak pe lah cik lie.. teruslah penderaan mental tersebut.. dah kul 10 mlm nih.. cheq dah nak masuk tido.. esok nak kena bangkit awai nak p motong gotah.. lepas motong, cheq masuk blog cik lie arr..

ba baiii cikgu.. aik?? si sazli awai2 dah menyerah kalah.. apa punya buaya lah, dah tenggelam dlm swimming pool kot?? heh heh

Leenoh said...

Salam.
Memang menarik, tunjuk gambar pun dah ok.

manzlie said...

salam Noor,

say bukan mendera lah..cuma tk sihat tadi..la ni baru ok sikit kepal ni..sakit kepala heheheeh

dah kuar pun entry tu..sure cikgu mas happy kan..


sukran
wasalam

manzlie said...

salam Leenoh..

sukran for the comments.

wasalam

afisazlie said...

salam kak noor,

pembetulan.. sy bukan lawyer, tapi loyar, haha..

sy ni kiranya satu spesies dgn CM gak lah tapi up sikit.. bukan up apa, sama je lebih kurang tapi dah duk mengajar kat maktab, depa tak panggil cikgu, panggil lecturer..
tapi keje sama jer, mengajar..
cuma CM mengajar budak sekolah, sy lak duk ngajar pakcik makcik..
payah gak nak ajar depa undang2 dgn kepimpinan..

hmm CM, dah terhurai kah segala misteri? Abg aji dah post dah tu..