MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 25 May 2009

"Burung Merpati "

Depan Jalan utama Ke Haram


Bijirin yang di taburkan oleh Jemaah jemaah lalu lalang
Berdekatan dengan Hotel Hijazz ni


Salam from Mekah...harini saya nak bercerita sikit tentang "Burung Merpati", terdapat dua kawasan burung merpati yakni satu di besebelahan Hotel Alwsah yakni depan Hospital Ajiyad dan yang satu lagi di jalan utama ke Haram yakni bersebelahan Hotel Hilton...di situ lah dua tempat favorite kita leh saksikan dimana ramai para Jemaah menaburkan bijiran bijiran ( "Dok hun" ) untuk burung burung merpati tersebut...kadang kala aku terlalu 'asyik' menyaksikan keadaan burung burung merpati itu...sukran..wasalam

40 comments:

cikgu zainab said...

Azli,
Akhirnya..KN dapat tgk burung2 merpati tu..rasanya KN pernah request Azli untuk entri sebegini.
Ada cerita lucu yg mengingatkan KN tentang tpt itu..he3.
TK banyak..

manzlie said...

salam Kak Nab...

Memamg entry ni khas untuk KN, tu sal saya masukkan ..heheheh
bagus lah kalau terkenang kisah2 lucu tu..share with us?

sukran

wasalam

NGINAP SRENGENGE said...

Salam,

dah generasi ke berapa burung2 ni ?
dari dulu pun macam ni juga.
kalau bukan tanah haram,dah habeh dibaham manusia.

sup anak burung merpati cukup mustajab untuk kesihatan.
jangan cuba di tanah haram , dam sekor kambing.

manzlie said...

salam ayahanda..

ye ker..nasib baik lah anakanda tak makan daging burung merpati...


sukran for the info..

wasalam

Azemi Ali said...

Salam.

Nice view.. sempat saya intai hotel saya duduk dulu... nun di seberang sana ada jalan..cross jalan tu..di celah celah ganunan disutlah Khinda Al Shoudary..hotel tiada bintang..hehe

manzlie said...

salam saudara Azemi..

ye ker...takpa..ok lah yang..yang penting dapat beribadah kat sini kan...
sukran for the info

wasalam

PINATBATE said...

terkenang tabur biji jagung kat merpati ni ....

manzlie said...

salam Pinatbate..

ye ker..so satu nostalgia lah tu..hhehehehe bagus gak

sukran
wasalam

mki said...

Salam sejahtera,

Semoga Allah memberkati hidup tuan sekeluarga. Ramai yang menyarankan saya agar menjenguk blog tuan. Melihat gambar-gambar Mekah, menaikkan rasa rindu yang mendalam.

Mudah-mudahan tuan dan keluarga akan terus menghidupkan blog ini kerana ia sangat memberi manfaat.

MKI

manzlie said...

salam saudara MKI.,

terima kasih kerana sudi membaca blog sya...

sukan

wasalam

cikgu mas said...

salam en lie..

Cantiknya gambar ni..disana setiap hari saya beri merpati makan,ada sekor burung merpati tu dah jadi kawan saya pun,nama dia Noor,cik lie kenalkan?.Waallahualam,kawan beri saya RM 10,pesan beri merpati makan dan doakan dia dapat anak.

Rasanya cik lie pun mesti seperti jinak-jinak merpati,makan ditangan ditangkap lari.sebab tu lah masih sendiri he.he...sori!!! boringlah kat sini..ceramah tak sudah-sudah.

manzlie said...

salam cikgu mas...

kalau boring je habaw kat depa semua bukak je blog sya..aabih cerita kan...

sukran

wasalam

cikgu mas said...

salam..cik lie

urusetia tangkap saya yang kena ketuk ketampi,takper jap lagi saya iklan blog ni,memang bagus pun.

Azemi Ali said...

Salam

Prof Muhd Kamil Ibrahim (MKI) penulis buku terkenal Travelog Haji dan Travelog Dakwah pun baca blog Hj Azli. Tahniah! dah ramai peminat blog ini. Rasanya Prof. MKI akan menunaikan umrah hujung bulan ini.

Shukran

Atikah said...

Salam en lie...

Cantiknya en lie shoot burung merpati itu... nampak jinak jer...

manzlie said...

salam cikgu Mas..

kan dan 'kantoi' , orang suruh dengar syarahan tu dia duk bukak blog sya..hmmm biaq p lah..habis kursus barulah bukak blog saya tu...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam saudara Azemi...

ye ker...boleh lah nanti say berjumpa dengan nye disini..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam atikah..

Jinak jinak merpati...heheheh

sukran

wasalam

HUSSAIN BIN TAHIR said...

bro...

tahniah..

prof kamil pun dha jenguk blog nie..
kira hebat blog nie hehehe

pasal burung merpati nie..
adalah bnayak orang kata kalau tabur boleh dimurahkan rezeki dapat anak..betul ke?

hehehe

selalu yg jual gandum nie..orang african kan..

kt depan maktabah makkah banyak sangat diorang tabur..

kt depan bab ul-umrah pun banyak..siap ada penghadang kon..lagi heheh

Kak As said...

salam Cik lie,

hari ini Kak As nampak pelawat baru MKI..... Beliau akan berangkat ke Makkah pada 29/6 nanti. seorang prof yang ngetop dengan buku beliau bertajuk' Travelog Haji Mengubah sempadan Iman ". Bacalah bolg beliau dan Cik Lie akan temui sesuatu disana.

cikgu mas said...

Salam...tumpang lalu cik lie..

En.mie ye ke..Prof Mohd Kamil dah masuk group kita.Subhanaallah,buku prof dok bawak bantal cheq jer,hari-hari cheq baca,nak hancur dah,cheq nak tukaq yang baru.Saya minat sungguh buku tu,pemberian sorang sahabat..untuk saya

Asalamualaikum Prof...tumpang lalu semua,cheq nak ambik gambar dengan prof...bolehkan cik lie,nanti balik mesia cheq bayar harga sewa blog

P/s: Noor hang jangan nak merapu lagi,ada Prof Mohd Kamil kat sini..

Noor said...

as salam,
Alhamdullilah.. dah bertambah ramai kenalan cik li.. tercapai cita2.. ada pompuan kayo.. ada pensyarah.. ada cikgu.. ada surirumah.. dan yg terbaru.. prof muhd kamil.. glamour lah cik lie lepas nih.. heh heh

p/s: eleh my fren, ngan prof kamil nak tangkap gambo.. ngan cheq tok sey?? iyalah.. sapalah cheq.. merangkap tukang masak mem bosar je... hu hu hu.. lepas nih kena merapu kat blog sebelah je lah..

cikgu mas said...

salam..

Ye lah Noor,kalau Dato`Seri Najib ker,Datok siti ker baca blog cik lie pas tu comment meletup2 .nak ker cik lie layan komen merapu kita lagi??.jomlah kita baca buku banyak2 kita komen yang cerdik2 je.Cik lie sapalah kami ni..?? hu.hu..tapi kami tetap peminatmu.

Kak As said...

salam,
maaf silap info, prof MKI nak p umrah pada 29/5. banyak sori na.

Cik Mas dan Cik Nor,(PK)
nampaknya Kak As pun kena slowtalk sikit sebab malu kalau Prof baca komen Kak As. Bor la dok ngapu tu.

cikgu mas said...

salam ..

Ye lah kak as..now,stop for merapu forever..kita jadi pompuan kaya yang cerdik2.malu wei prof baca yer..noor hang jangan nak fishing-fishing lagi.nak merapu pi kat blog cheq,blog cheq tak de sape pun kita nak segankan..cik lie mulai hari ni kami janji tak nak merapu lagi yer!!!

Noor said...

As Salam..
Ala cik lie.. kalu kami geng pompuan yg perasan kayo nih x leh nak merapu kat sini.. x meriahlah.. boleh lah cik lie... izin kan kami ek..

p/s.. fren, boleh caya ke lu nyer janji.. kuang 3x (aci kerat kuku cheq)

manzlie said...

Salam Hussain..

takda lah..jangan percaya semua tu..hanya kita harus berdoa pada allah shaja, minta pada nye.kerana semua yang dtang atau tak adalah dari keizinan Allah swt jugak

sukran

manzlie said...

salam Kak As...

saya nak kirim lah kalau sesiapa dtg sini bawak buku tu...sure best kan..

kalau leh nak gak jumpa profesor tapi dimana meraka stay yah?

sukran

wasalam

cikgu mas said...

salam ...

kak as,tak payah dah bawak belacan kak as belikan cik lie buku Travelog Haji mengubah Sempadan iman.Cik lie !!buku tu sangat menyentuh hati,boleh insaf pompuan kaya baca.pasal duit nanti saya sign cek untuk kak as.

Noor..cheq promote buku Prof ni,kalau prof baca mesti dia sudi ambik gambaq dengan cheq..seorang cikgu sekolah..ni,nanti hang menempel sekali yer(ada unsur merapu tak??)

manzlie said...

SALAM CIKGU mAS..

bolh apa slahnye...upahnye kuah asam pedas..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...

tak kira lah sapa..semua komen saya akan jawap ....
sapa lah saya di sini kesaorangan..

sukran

wasalm

manzlie said...

salam Kak As..
tak kisah lah , kita kan manusia biasa..kekadang nak jugak bergembira kan..kalau asyik serius je boring gak..tul tak cikgu mas,tikah,noor ni semua geng pompuan kayo kan..

Be yourself dat my prinsip...

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

aikk cepat benor dia jawap msg ni..hmm takpa kak As..saya bayar lah..jgn risau yah...cheq bayar cashhhhhhhh..saudi riyal..heheheheboleh..

sukran

wasalam

Kak As said...

salam Cik Lie,
nanti Kak As bawa buku tu. IbsyaAllah.
kalau prof kamil tahu tentu beliau akan hadiahkan buku tu kat Cik Lie.
Prof MKI tu baik bangat.

cikgu mas said...

salam k.as/cik lie

Saya pun rasa macam tu..saya doa dari sini cik lie dapat bertemu dengan Prof disana,pas tu ambik gambar byk2 dgn prof mewakili saya,pas tu masukkan dalam blog.kirim salam saya pada dia.Saya tak pernah jumpa,tapi dari apa saya baca tentang dia,saya teringin sangat nak jumpa dia..moga Prof selamat berumrah..Insyaallah

manzlie said...

salam kak As.
.nanti saya bayar ok..trima kasih..hmm kalau dapat nanti nak jumpa propfesor sign buku tu..sure best punya..leh tunjuk kat geng Pompuan kayo...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..
no problem ..mafi muskillah..leh lah saya amik photo banyak bnayk..pas tu time reunion will pas to all the members..cikgu mas you kena organise tau berpa ramai nanti blogger kita semua..

sukran

wasalam

Azemi Ali said...

Salam.

Buku Prof yang kedua Travelog Dakwah saya dapat beli dan diautograf oleh Prof. MKI. Buku pertama belum diautograf.

cikgu mas said...

Salam..cik lie

aiik,saya lak kena organize ..sayakan `mem besar`..takpe saya ada ramai helper..dont worry..

en.mie jeles yer saya,buku dia ada outograf lagi...

manzlie said...

salam cikgu mas..

nanti saya pulak daoat bergamabr denga profesor...insyalah..

jgn jeles

sukran

wasalam