MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 25 May 2009

"Last NIte"

suasana depan Haram Jam 1.00 pagi malam tadi
Masih ramai Jemaah melakukan tawaf walaupun dah hampir 1.00 pagi
Kiriman kiriman doa dari pembaca blog minggu ini
Depan Multazam sempat jugak saya snap picture....
Agak lengang sikit depan Haraam pada jam 1.00 pagi tadi...
Salam from Mekah....malam tadi pada jam 12.00 malam aku pun pergilah masuk lagi ke dalam Haram yakni di depan Multazam untuk melakukan solat solat sunat serta Qada solat yang mana dulu dulu tu aku lalai dan leka solat pada yang maha esa..Y a Allah amponi lah dosa dosa ku yang lepas....di samping tu juga sempat jugak lah aku memanjat kan kiriman doa doa dari pembaca blog ku minggu ini di Depan Multazam...semoga di terima oleh mu Ya Allah..Insyaalah... sukran..wasalam





18 comments:

cikgu mas said...

Salam cik lie.

Biarlah pensyarah kat depan tu pot,pet,pot pet,cheq pura-pura cam dengar,tapi cheq layan blog cik lie,resah gelisah kalau tak sempat bukak..

Alhamdulillah,Qiyamulail nampaknya..teringat masa disana,waktu macam nilah saya berpeluang mencium HajarulAswad,tiba-tiba jer saya terdorong ke batu tu,dan mudah sangat untuk saya sampai.Tak boleh nak ceritalah perasaan masa tu..

Cik lie dah pun Qada solat,sapa lagi tak Qada puasa??tolong yer puasa dah dekat.Noor hang dah Qada`puasa??? kuang,kuang,kuang

cikgu mas said...

Salam

Ye Noor,cheq kat sini,tak merajuk lah walaupun sekor pun ikan tak dapat.Cheq skrg kat AlSafwah Royal Orchid Air Keroh,tapi bukan depan Haram,depan taman boye,tepi Zoo Melaka,cheq tengah layan boye ni,cheq bukak tingkap langsir cheq nampak hang lambai-lambai dari bkt cina depan tu...

Cheq kena pi meeting,dengan menteri,duta,ahli koparat,ye lah nak penuhkan dana pompuan kaya..(cam ner lak menteri kt taman boye..tak kisahlah) tapi cheq tetap bukak blog cik lie...jangan risau yer.cheq outstation

hanalee said...

Salam Azlie,
dah 2 ke 3 hari tak buka sebab tak sihat. Seronok Hana tengok rakan2 berblog.... sedap rasanya tengok Cik Lie makan rendang dan ikan yang cik Noor kirim tu...terselera rasanya....kalau berdoa tu jangan lupa doakan Hana sekali.... moga Hana dapat mengerjakan Haji tahun ini... Betul ke Cik Lie balik cuti bulan Disember ni??....

manzlie said...

salam cikgu Mas...

alhamdulilah..walaupun nun jauh disnan kursus tapi sempatjugak bukak blog sya..terimaksih..ye lah dah lama dan banyak solat duk tinggal dulu si sekarang ni lah masa dah ada sya gunakan untuk qada balik..takuta tksempat nanti pejam mata baru nak menyesalkan...takpa lah saya cuba buat sebanyak daya yang boleh selagi allah kuatkan kesihatan sya ni..insyalah semoga di terima olehnye...

memamg seronok kalau duk disitu pada lewat malam dan pagi pagi ni..rasa nyaman dihati dan tenang jugak..

sukran
wasalam cikgu..

manzlie said...

salam Hana,

Insyaalah akan saya doakan semoga Hana datang kesini pada musim haji ni...
yup sya kan balik insyalah pada bulan disember ni..nak buat reunion dengan semua blog follower sya..cikgu Mas dan En Azemi yang jadi penganjur nye..kan...heheheheeh

nak join ker Hana ?

sukran

waslaam

cikgu mas said...

Salam cik lie

Boleh tak de masalah,kat rumah saya pun boleh.Saya sayangkan kawan-kawan,bagi saya persahabatan adalah kekuatan hidup.dah pasti Noor adalah tukang masak,n tukang cuci pinggan,dan saya lak `mem besar`..Insyallah ye nanti kita wat reunion..doakan kita berpeluang jumpa semua,tak cukup umah saya padang sekolah saya pun ada,jgn risau.kami semua group pompuan kaya...

Kak As said...

salam Cik Lie,
sungguh aman dan tenang sekali pada waktu akhir 1/3 malam. semasa hamba-hamba Allah bermunajat kepada Nya memohon ampun dan bertaubat nasuha. Allah sudah berjanji akan memakbulkan permintaan hamba Nya pada waktu ini. sungguh terharu sekali.

manzlie said...

slam kak As..

ya..memamg itu lah yang di janji kan allah pad hamba hamba nyee.insyalah

sukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

ok set..tapi bab 'mem besar' tu rasa janggal lak..ni kan reunion for blogger ..hehehehe

sukran

wasalam

cikgu mas said...

Salam...En Azli..

Ye ker janggal??..sekali-sekali biarlah saya merasa betul-betul jadi pompuan kaya.Ok saya betulkan cancel istilah mem besar tu yer..nak masak apa yer??? cik lie jerlah jadi chef,saya tak pandai masak.tapi pastikan ikan talang mesti ada...doakan kita semua diizinkan bertemu,Insyaallah

Atikah said...

Salam en lie...

Cantik sungguh permandangan malam di sana... sejuk hati melihatnya....

En lie, tumpang lalu... kak mas, dah cukup 40 kali tak lagi en lie kata kak mas n the geng pompuan kaya? kalau dah cukup, alhamdulillah... berkat doa en lie, InsyaAllah, jadi pompuan kaya betul la one sweet day... :) Kata2 kan satu doa... Nanti jangan lupa saya ya...

P/s; buat reunion nanti jgn lupa jemput... saya InsyaAllah sponsor kek... he.. he...

manzlie said...

salam cikgu mas...

mana patut sya di jemput kerumah cikgu pas tu say lak kena masak..kan saya dari mekah..harus lah jadi tetamu terhormat...chewahhh berangan kan saya..
suruh je atikah dan cik noor masak..saya dtg makan jee..

sukran

waslam

manzlie said...

slam atikah...

memamg kamu semua 'geng pompuan kaya'...kan...
sya tak makan kek lah..nak dodol melaka...ada tak?

sukran
wasalam

HUSSAIN BIN TAHIR said...

bro..

skrang musim panas..tapi ramai orang malaysia yang pergi

ternyata hot is not a fear factor to malaysian..

tapi ternyata bro..makkah n madinah nie..very special..semua orang minat dan suka..
bahagia dan aman..semua bercita2 nak kesini sentiasa...

tapi kalau kita fikirkan kt makkah solat isyak tu dah pukul 1 pagi..rajinnya kita kan hehehe

manzlie said...

salam Hussain..

ye lah..setiap jemaah kat sini depa tak kira atau peduli punsamada panas ker atau ribut pasir ker..semau duk khusyuk beribadah...teringat saya masa musim haji di Arafah last year..aduhhhh very hot...asyik duk minum air jee masa tu..tapi hati tetap rasa seronok dan tenang je.(.bukan merungut tapi sekadar berkongsi pengalaman) tu lah kebesaran Allah beri pada umat nye, nikmat yang tak ternilai...syukur pada Allah swt...

sukran
wasalam

Atikah said...

Salam en lie...

Alhamdulillah... masin mulut en lie, murah rezeki kami, jadi pompuan kaya... kih.. kih... tak pa ler, en lie tak makan kek, saya cari dodol ler... nak masak tak pandai.. :) kak mas, order dodol melaka satu... he.. he..

p/s: en lie, saya tak pandai masak, jadi tukang cuci udah ler... :)

manzlie said...

salam atikah...

camenr ni takpandai masak...kena lah belajar dari skg ok..ingat suami suka isteri yang pandai masak tau..heheheheheh

jadi tukang cuci pun takpa...

sukran
wasalam

Atikah said...

Salam en lie... saya nak cari hubby pandai masak... cos saya nie tak pandai masak... kalau org kata air tangan isteri leh pikat suami, saya lak kata air tangan suami ikat isteri... boleh gitu? he.. he..