MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Sunday, 19 April 2009

" Sewarq atau Maswarq "

Assalmualaikum wbt... Hari ni saya nak cerita sikit tentang peniaga di atas gambar tu..nak tau dia jual apa? sebenar nye dia menjual kayu sugi yakni dia panggil " Maswarq" dalam bahasa arab atau " Sewarq" dalam bahasa Indonesia ia itu menggosok kat gigi dengan menggunakan kayu sugi tu...( mengikut sunnah rasullwah zaman dulu dulu ....) terdapat ramai peniaga menjual kayu sugi tu dengan harga SR1 sebatang....hmmm murah jugak tu...wsalam...

19 comments:

cikgu mas said...

Salam brother azli..
nak cerita ni masa wat umrah tahun lepas byk jugak kayu sugi yang saya beli...tapi satupun saya tak guna tak reti rasanya.. sayangkan sdgkan tu sunnah..mana mereka dapat stock kayu tu ye?
Macamana dengan bisnes selipar jepun..saya regular customer sebab 7 hari kat Makkah,3 kali kasut saya hilang sebenornya lupa letak kat mana..?

NGINAP SRENGENGE said...

Terima kasih saudara,selalu buat update suasana di Makkah dan Masjidil-Haram.Memang rasa macam dah terpanggil nak ke sana.Tolong doakan untuk saya sekeluarga.

Maswarq yang baru rasanya cukup enak....wangi dan pedas sikit.Baik untuk sakit gusi.

Wassalam dan insyallah dapat bertemu kembali.

Anak Pendang Sekeluarga said...

"Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia." (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya....dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

manzlie said...

salam Cikgu Mas,

stco kayu tu nanti saya tanya mana depa dapt..and bisness selipar Jepun memag menggalakkan sebab masih ramai lagi jemaah yang hilang lagi selpar...heheheheh

sukran

manzlie said...

salam srengenge..

Insyaalah nanti dtang lah kesini lagi....kalau dah ada niat suci tu..


sukran

manzlie said...

slam anak Pendang..


sukran kerana sudi membaca blog sya

terima kasih lagi...

Noor said...

As Salam,
cite pasai kayu sugi kan, tuan perasan tak yg polis2 yg mengawal disekeliling haram selalu dok tenyeh gigi dia orang dgn kayu sugi dgn selamba nyer.. pas tu dlm pos kawalan misti ada air teh arab.. cayalah lah..
kalu x keberatan cuba tuan luang2 kan masa snap gambo dia org.
lg satu keta polis kat mekah besar2.. cam dalam cite omputeh 'sherif lobo' heh heh

Noor said...

as salam,
tuan azli & tuan azemi,
hukuman pancung yg sy tgk tuh tahun '99.. dilakukan dihadapan khalayak ramai.. dia orang dipancung cam dlm cite shogun samurai.. masa tuh muda lg.. so branilah nak tgk.. sekarang kalu kasi free pun x nak tgk.
p/s: tuan azli.. sambung je kontrak tuh.. best tuh dok kat sana.. setiap amalan yang dilakukan berlipat ganda pahala nyer, bukan semua org yg dipilih.. tuan amat bertuah.. tapi kalu x nak sambung.. kasik kat saya je lah.. part sapuh menyapuh nih saya terrer.. heh heh

manzlie said...

salam cik Noor,

memag ka sini bkan hanya plis or par guard tu yang tenyek gigi dgn kayu sugi tu but semua org saya nampak di merata tempat pun ada...nak snap gambar polis tu memang tak berani lah takut nanti kena cekup pulak nayee punya hp ni...
hemm memag kita kena sambung lagi tapi skg ni duk terpikir lak nak kawin kat msia ni ...hmmm kena tunggu lah lagi 2 tahun baru leh mencari pasangan kat mesia lah...hhehehehehehe

sukran

Azemi Ali said...

Salam saudara Azli,

Alang-alang duk kat sana.. pinanglah anak dara Arab sorang..lawa-lawa tu..hehehe..hantaran pun tak mahal mana SR100,000.00 je minimum..hihihi..

Noor, thanks for the info.

Intanterpilih said...

cemana nak gune ek?

manzlie said...

salam saudara Azemi

camner nak pinang ..sekali bukak jubah tengok takda gigi .abih terbang sr1000000...hehehhehe

cikgu mas said...

Salam...en azli sy pun setuju dengan en.mi menikah je dengan minah arab,cantik bro...sungguh.nak compare dengan perempuan mesia kat kaki pun tak sama..tapi tu la perempuan melayu hatinya lembut..moga dicepatkan jodoh kami kat sini doakan saje

afisazlie said...

semoga abg aji cepat dipertemukan jodoh dgn wanita yang dapat menjaga abg aji sebaik baiknya..

manzlie said...

Salam Cikgu mas


walaucam mana pun perempuan mesia still the best lah kalaua nak compare dgn mereka..."biar sakit di mata taapi tak sakit di hati"

heheheheheh

manzlie said...

salam Afisazlie...


terima kasih

manzlie said...

salam Afisazlie...


terima kasih

afisazlie said...

sama2 abg aji..
"biar sakit di mata, jangan sakit di hati" ungkapan yang sy pernah dengar dan masih tetap bersemadi dlm hati.. tapi abg aji carilah yang betul2 boleh jaga abg aji.. makan, minum, pakaian, dan paling penting yang boleh jaga hati abg aji..

kacaudaun said...

dok wak balik siket...ambe nok sbatang..
hok jual kedai tu hok putih doh...
hok kuning sikek baru molek....