MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 9 April 2009

" Housekeeping "



Housekeeping......Oppss.....Salam from Mekah untuk anda pembaca yang budiman...hari ni aku nak cerita sikit tentang Housekeeping.....almaklum lah housekeeping ni is my line or my carrier working for last 18 years...Gambar di atas tu as you all can see adalah gambar gambar pekerja Housekeeping Masjidil Haram...mereka duk cuci lantai marmar di depan Masjidil Haram...Yakni tempat para jemaah solat jugak di luar Haram....mereka tu semua kebanyakan nye datang dari Pakistan dan Bangladesh...kerja under BIN LADEN company....nak tau gaji mereka tu semua berapa sebulan...sr500 jee..sian kaan.....but mereka ni semua rajin rajin belaka...ye lah nak cari rezeki di sini..these people they know how to value money....tak lah macam masa aku di kl..nak cari pekerja untuk bekerja di Hotel hotel kl pun susah..semua orang memilih takmau jadi tukang cuci jadi kenalah kami recrut pekerja from Nepal/Bangladesh/Filipine or others...Nak tau what is my last "Dreams" - Impian terakhir ku....takpa nanti next blog i will let your all know......Sukran.....




8 comments:

Azemi Ali said...

Salam saudara Azli,

Saya pernah interview cleaner dari Bangladesh di luar Masjid Nabawi. Gajinya hanya SR250.00.
Pengalaman bertemu cleaner ini dan kisah seorang bergaji RM20,000.00 memberi iktibar yang mengubah sempadan iman saya semasa umrah tahun lepas. Cerita lanjut di blog saya.
Kontraktor di Masjidil Haram ialah Bin Laden Group. Bila kontrak mencuci Masjidil Haram kelaur, maka banyaklah syarikat yang masuk tender dengan bid berjuta-juta Riyal. Bin Laden Group masuk tender dengan SR1 sebulan. Maka syarikat ini menang tender. Tak logik akal. mana boleh untung. tetapi Allah itu maha kaya. Syarikat itu mendapat barakah. Banyak dapat projek lain di seluruh dunia.

Salam ukhwah Saudara Azli.
Teruskan blog dakwah ini.

manzlie said...

Salam Saudara Azemi..

Memang benar mereka sbenar nye cuma kasi pada Bin Laden group je yakni syarikat saudara mara mereka jugak ( dengar cerita Bin Laden ni kepunyaan keluarga Diraja Mereka )

Sukran for the infor...

wsalam

cikgu mas said...

salam en azli dan kekawan yang lain.....
saya pun pernah borak2 dengan sorang indonesian cleaner,kakak tu kata diaorang tak kisahpun gaji sikit sebab advantage nya keja kat sana mereka dapat buat haji.dan mereka inginkan keberkatan.besar pahala mereka tu..tengok cleaner bekerja pun antara favourite saya masa kat sana,saya sgt kagum dengan kecekapan mereka bersihkan lantai tempat kita tawaf tu..sangat cekap ..betul tak brother azli?teruskan ye dengan info2 yang best2 untuk kami di sini,,besar jugak pahala untuk brother azli,

cikgu mas said...

apa tu `ur last dream? why last2 pulak...excited sy nak tau.kalau dah last maknanya finish...jgnlah nanti siapa lagi nak share info dari Makkah...papepun sy doakan segala impian brother azli Allah tunaikan.tapi tak dapatlah doakan depan pintu Multazam mcm brother selalu dapat buat,saya kat sini doa kan depan pintu almari je..he,he yang penting Allah itu ada,,

afisazlie said...

salam cikgu mas,
hmm biar saya teka apa last dream tuan haji azlie ni.. Beliau nak jadi housekeeper untuk mencuci Ka'abah.. hehe, betul tak tuan haji? saya teka jer, kalau salah maafkan saya tapi hati kecil saya berkata begitu lah..

cikgu mas said...

salam afisazlie
betul la tu...saya pun rasa cam tu ..kita tunggu la tuan hj beritahu ape? tapi besar pahalanya tu...

manzlie said...

Salam saudara Afisazlie...

Tak payah lah bertuan Haji dgn saya lak..hmmm... my last dream tu nanti lah saya cerita kan...cuma skg nak bagi infor tentang mekah pada semua pembaca budiman seperti saudara Afisazlie lah...dan
Saudari cikgu mas...kalau depan pintu almari pun takpa lah asalkan mengadap kiblat kan....

sukran

afisazlie said...

hmm cikgu mas, nampaknya tuan haji kita masih nak berteka-teki dengan kita. tapi takper cikgu mas, hati kecil saya kuat mengatakan mmg itulah hajat dan impian tuan haji..
Maaflah tuan haji, saya lebih selesa dan rasa lagi mesra kalau panggil tuan haji. rasa lebih dekat dihati, hehe.. macam tagline tv9 lak, dekat dihati..