MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 28 April 2009

" Bangla...."

Sausana Haram sebelum masuk waktu Mahgrib
Mohamad tekun bekerja menbersihkan pagar pagar di sekelilingnye



Asalamualaikum...keif Halaq ( apa Khabar) ente semua....gambar di atas tu di rakam kan sewaktu menunggu masuk waktu Mahgrib...ternampak lah si Mohamad ni dari Bangladesh duk cuci dan lap tiang tiang pagar yang mengelilingi dalam kawasan Haram ni....aku pun duk sibuk lah bertanya kabar padanye...depa ni kerja under Bin Ladin company...gaji tak lah mahal cuma sr500 jee selepas di tolak dengan tempat tinggal and duit tiket lah katanye...sian kan depa...nak cari rezeki tak kira kerja apa...kekadang tu bila tiba hujung bulan aku dapat gaji adalah sedekah kan duit sikit je kat mereka hanya sekadar tanda ikhlas dari ku...Syukran....


12 comments:

Azemi Ali said...

Salam ukhwah akhi Azli,

Ada antara mat bangla ni yang hafal Quran atau Al-Hafiz. Mereka tidak boleh di pandang rendah.

manzlie said...

salam saudara Azemi...
ada jugak di antara meraka jadi part time Mutawaff...

wsalam

cikgu mas said...

Salam..ramai juga yang jadi peniagakan.semasa di Bukit Uhud Madinah pernah saya berbual dengan seorang bangla jual tasbih yang boleh berbahasa melayu cz pernah kerja di Showroom NAZA kt Kg Baru KL.Komen dia tentang Malaysia ialah ...Masyaallah perempuan Mesia suka pakai seksi2..betul ke bangla ni?Kot tu yang dia suka tengok..

manzlie said...

salam cikgu Mas...

hemmm tak tau lah sapa yang cikgu jumpa...betul ker tu bangla atau...?


sukran

Rose said...

salam Tuan Mazlie,


moga2 murah rezeki Tuan menolong depa2 ni kan ...Best tgk2 gambar2 dalam nih ....tgh giat mengumpul duit, ada rezeki InsyaAllah nk jugak sampai ke tanah suci....

nak tanya, kalau time non-peak waktu umrah tuh, dalam waktu after haji kan ???

Tuan tgh testing2 layout blog ya ?? tad di ofc nampak kaler hitam...

okay..syukran...moga2 dpt kongsi lg cerita2 dan gambar2 kan..

manzlie said...

salam saudari Rose..

waktu non peak adalah dalam tempoh bulan Jan until march....

just call me azli saje ye.....

Shafek Hamlan said...

Salam sejahtera,
Saya pernah tanya orang Orang Bangla ni, gajinya SR400-SR500 je, tapi yang penting pada diaorang dapat berkhidmat untuk masjid, and then dapat solat hari-hari kat masjidil haram. Yang lain mungkin macam tu jugak. Ada juga orang Indonesia yang bekerja, orang Malaysia tak jumpa pulak. Wallahu'alam.

cikgu mas said...

Salam ci lie..saya tak sempatlah check pasport dia..tapi saya tau tu bangla,sempat interview dia tanya..kat mesia minyak kat petrol pam ada berapa colour? 2,merah n hijau..ah betul la tu,sah dia bangla pernah keja kat mesia.Biasa cik lie ktorg semua perempuan masa tu,sempatlah dia jual minyak,mujur dia tak kata saya seksi,kurang lak nanti pahala ibadah saya .he.he

Intanterpilih said...

kalu kat madinah byk indonesian kan...tp untung mereka ni....tiap tiap hari di haram...

manzlie said...

Salam saudara Shafek Hamlan,

sya dah tanya dah orang msia memang takda yang kerja cuci masjid tu...insyaalah mungkin sya kot nanti satu hari...heheheeh

wasalam

manzlie said...

Salam Intan...

orang orang Indonesia memag banyak dulu yang dah menetap disini sampai depa ni ada restoran and kedai bernaga..tapi orang mesia memag takda...

wsalam

manzlie said...

salam cikgu Mas..

sampai ramai orang duk interview mat bangla tu patut lah dia jual minyak urat!!!! hehehehehe

wsalam