MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 29 April 2009

" Sepetang Depan Haram "



Salam from Mekah...." Sepetang Di Depan Haram " itu lah yang ingin saya ungkap kan bila terpandang ramai para Jemaah sudah mula duduk atau beristirehat di kawasan Lapang depan Pintu Gate Haram tu mulai jam 4.30 pm lagi....(..as per photo above....) waktu aku duk sibuk "check" bilik bilik tadi on the floor...memang sekarang ni time cuti sekolah so ramai jemaah dah mula 'berkampung' di depan Haram while waiting for mahgrib prayer mereka ada juga menjamu selera dengan bekalan makanan yang di bawa...hmmm..best jugak kalau dapat lepak situ , terasa seronok pun ada bila mana dulu aku pun lepak kat situ...syukran....

6 comments:

Shafek said...

Salam sejahtera,

Selang waktu asar dan maghrib sangat dekat. Nak balik hotel tak padan rasanya. Lainlah kalau duduk kat "Al-Safwah". Memang pada waktu ni sangat sesuai untuk bersantai di masjid - berkenalan dengan saudara Islam lain dan mengaji Al-Quran. Saya tak dapat tahan bila dengar lagu "At-Tayba"......mungkin saudara lebih faham

taj said...

salam azli,

apa yg boleh sya cakap.....

Ya Allah, rindunyer....

Noor said...

As Salam,
semoga tuan sehat sejahtera, merujuk kepada gambar yg pertama (ish, cam tulis karangan plak) pandangan sebelah kiri, pada tahun '93 tempat nie adalah sebuah stesyen bas, banyak bas2 parking kat situ, saya selalu tumpang pakcik2 from m'sia naik bas kat situ untuk ke tanaim.. first time naik bas 2 tingkat.. terasa cam kat london je.. zaman tuh kt org x berani naik teksi.. dengar kata org arab nih x bleh tgk pompuan from asia.. tu yg x berani p sorang2.. kenalah menumpang..
kat kawasan tu jugak para dermawan arab akan menghantar van2 yg dipenuhi roti & laban untuk dibahagikan kepada para jemaah. para jemaah akan 'kerumun' van tuh dan makanan akan dibaling2. so, kenalah pandai tangkap makanan tuh.. org arab nih brutal skit.. dia baling je roti & laban.. kalu kita kat m'sia baling makanan, misti org kata x iklas.. anyway memang banyak perubahan, masa '99 pun dah x de stesyen bas tuh.. masa '07 pun tempat tu dah dijadikan dataran.. sekarang misti lg banyak perubahan..
'entah kat manalah stesyen bas tu sekarang??' (heh heh.. bunyi macam nak suruh tuan carikan je!)
syukran & wassalam

manzlie said...

Salam Saudara Shafek..

Lagu "At-Tayba tu memag selalu je dengar kat bawah ni yakni surround shopping complex...sayu je kan bila dengar lagu tu

manzlie said...

salam saudari taj...

Kalau dah rindu tu inssyaalah nanti dapt lah datang kat sini for ssure punya....

wsalam

manzlie said...

Salam Cik Noor,

Memang station Bus tu masih lagi ada ..dia berdekatan dengan Hotel Darultawhid tu....insyalah nanti saya papar kan ccerita kat situ..

wslam