MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Sunday, 26 July 2009

" Rindu pada Mu....."

Aku terlalu rindu pada Mu suasana di sini...
Sempat waktu sya betul betul di depan Pintu Taubat nih berdoa....alhamdulilah..

Keadaan Jam 2.00pagi waktu di Makkah, ramaikan jemaah pada waktu nih

Salam from Kuala Lumpur....alhamdulilah saya dah hampir pulih sekarang dari sakit saya pada 3 minggu lepas( batuk batuk demam panas dan sakit sendi)..maafkan saya pada anda semua sebab tak sempat nak ceirtakan kisah kota Makkah di dalam blog...tetapi atas permintaan anda semua , hari nih saya akan bercerita sikit tentang MasjidilHaram yakni suasana pada waktu pagi jam 2.00..alangkah seronoknyer kerana ramai para jemaah hadir dan melakukan tawaf serta berdoa di situ.alhamdulilah..saya yang suka tido lewat akan terus turun kebawah dan pergi ke Haram untuk turut serta berdoa serta mengaji pada ketika waktu tersebut..terasa amat tenang jiwa nih serta rasa rendah diri bilamana berada di depan Kaabah...ya Allah ... terasa Yang Amat sangat kebesaran Mu disini......semoga paparan ini akan dapat mengubat kerinduan anda semua pada Masjidil Haram...aminn..

131 comments:

cikgu mas said...

salam cik lie


rindu pasti terubat..bersabar..kaabah dah mengamit agaknyer..moga selamat pulang,dan kembali menceriakan suasana...

terubat rindu kami dgn kemunculan CL ni...hilang resah gelisah semua follower..

Che' Pit said...

CM,

patutler tak balas sms, rupanyer dah mengomen kat sini..

manzlie said...

salam cm,

memamg sya dah rindu giler kat sana..taksabar nak balik dah ke sana...dan sya harapa semua pembaca blog sya yang budiman jugak akan dapat mengubati kerinduan mereka dengan melihat photo photo tersebut..

syukran
waslam

Cik Amy Sensei said...

salam..

rindu pada lambaian kaabah adalah satu perasaan yang indah kan..

p/s: muncul gak encik lie ni kan..hehe..

silversarina said...

Ahamdulillah Cik Lie dah sihat .

Kerinduan berada di sisi kaabah sedikit sebanyak terubat jua dengan adanya kisah dan gambar2 dari blog ini, Alhamdulillah.

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Alhamdulillah enta dah sihat. ana terkejut gak, bila dengar kata enta sakit, maklumlah la ni di Malaysia. ada sekolah dan IPT kena tutup pasai berkaitan dgn sakit ni.
Semoga kita dan keluarga sentiasa dipelihara Allah.

zain said...

Alhamdullillah,

Akhir CL datang juga menjengok kita di sini.

Hilang penat memandu dari Kuala Lumpur. Saya sampai di di rumah (pontian) pukul 4.40 petang tadi setelah memandu lebih 4 jam daripada KL.

Semoga selepas ni ruang ini bertamah ceria. Ingat nak ziarah juga CL di KL tetapi x ada kesempatan kerana tiada contack.



p/s:
KHUSUKlah dalam solat kita , KALU TIDAK:
kita sering merendahkan teman,
kita sering menyalAhkan teman,
kita sering menghakimi teman.

Ya Allah Ya Tuhan ku kau berilah kami kekusuyukan dalam solat kami agar kami dApat meninggikan teman-teman kami dan kami dapat menyenangkan hati teman-teman kami. Amin

zain said...

Salam Semua

ini utk CM, Hhehhe, baru baca komen CM di maafkan daku, nantilah citer bab tu, sebab bab ini ialah PDKM bukan PDKL

Apa-apa pun PDKM tak meriah kalau yang diKL tiada. Tok gitu?

PINATBATE said...

Cik Lie..
semua sihat dan dilindungi Allah..

hizbi76 said...

Sdra Manzlie,
Moga kita akan dapat berkenalan dengan lebih lagi..... off couse InsyaALLAH moga kami terpilih menjadi tetamu ALLAH di musim haji mendatang ini....

kini on stand by...

daripada ; hizbi76@yahoo.com

SUHAIMI said...

salam....

Syukur en. Lie dah ok...
kami semua pun rindu gak cerita2 terbaru dan photo2 dari sana.....

UmmuAdam said...

Salam Cik Lie,

Alhamdulillah Cik Lie dah bertambah sihat, insyaallah blog ini juga akan bertambah ceria especially bila Cik Lie dah kembali ke Mekah. Entry kali ni saya boleh terbayangkan suasana didalam masjidil haram pukul 2 pg....hmmmm...rindunya....

Tulisan Dari Manjung said...

Teringin betul nak ke Makkah....
moga dipermudahlan rezeki TDM nak ke sana.....boleh tak abang tolong doakan untuk TDM...teringin sangat nak kesana......

oh ya..untuk batuk2 abang tu...TDM ada petua...ambik dua tiga biji limau nipis...pas tu...perah jusnya kedalam cawan....than minum kesemua jus tu tanpa campur air....jangan minum air untuk sejam dua.....nanti kahak tu pelan2 akan mencair...tekak pun kurang gatal...

Kak As. said...

salam,

ingatkan dah sampai Makkah, CL sambung cuti ker???

walaupun gambaq lama tapi ia tetap Kaabah dan Masjidil Haram.

bila nak berangkat????
pl. inform kay.

bila nak mai Aloq Staq makan laksa???

manzlie said...

salam Amy..

memang indah kan lambaian kaabah..



syukran
wasalam

manzlie said...

salam sarina..

terimakasih jugak atas doa dari saudari..alhamdulilah..

syukran
waslam

manzlie said...

salam saudara Leenoh.

tgerimakasih jugak atas keperihatinan dari saudara..alhamdulilah

syukran
wasalam

manzlie said...

salam saudara Zain..

saya berdoa semoga saudara jugak akan cepat sembuh hendaknyer...insyalah..
takpa lah takda rezeki nak jumpa kan..inysalah satu hari nanti kita akan bertemau..

sungguh benar kata kata bahasa mu tadi...Khusyuk...

syukran
wasalam

manzlie said...

salam Kak Pinat..

terima kasih atas doa akak tuh..

syukran
waslam

manzlie said...

salam hizbi 76..

insyalah..akan menjadi tetamu allah nanti...boleh ,,apa slahnyer...kita membina sirahturahim disini..alhamdulilah

syukran
waslam

manzlie said...

salam suhaimi..

insyalah akan sya papaprkan lagi kisah kisah kota Makkah nanti..

syukran
waslam

manzlie said...

salam UmmuAdamm,

alhamdulilah..semoga bergembiralah dgn paparan dari sya nih..

syukran
waslam

manzlie said...

salam TDM..
inasyalah abg akan doakan semoga TDM akan sampai ke kota makkah nanti..
many thanks for the petua tuh..

syukran
waslam

manzlie said...

salam koq As..

alhamdulilah dah sihat nih...memangpun sambung lagi cuti nih..hehehheh
insyaalah nanti sampai cheq kasi tau lah yer..

syukrn
wasalam

Lady Dyla said...

teringin sgt nk g cna.. insyallh... 1 hari nnti...

Abg Mgt said...

Salam,

Ambaoi lama tak dengaq berita CL disini!

Rindu dah terubat, tambah2 lagi sahabat2 kita semua yang mengikuti blog CL.

Kepada yangterlalu rindu tuuu abg mgt harap dah lega kot noooo.............

he, heee

zain said...

Salam semua m selamat pagi

BENAR sungguh bagai dikata abang megat. Seronok buka PDKM bila tuan rumah dah ada semula

p/s
Ya Allah ya tuhan ku, kau anugerahkan lah kyusuk dalam solatku agar aku tidak solat malas-malasan, agar aku tidak mengelamun dalam solatku dan tidak solat seperti orang yang mabuk. Amin

rezeki said...

salam cik lie,
alhamdulillah , diberikan nikmat kesihatan kepada cik lie dan kita semua agar terus menghirup udara di dunia yg fana ini. Mmg cik lie, kalau jam 2-3 pagi terasa tenang dan indah yg tidak dpt digambarkan . Hanya yg berada disitu dpt merasakannya.Rasa rindu pada Makkah tidak akan luput.
Rasulullah pernah besabda," Demi Allah, aku tidak akan meninggalkan Makkah kerana sesungguhnya aku tahu bahawa engkau merupakan bumi Allah yg paling aku cintai dan paling mulia di sisiNYA. Seandainya kaumku mengusirku, maka aku tidak akan keluar" (Majma' al-Zahid)

Yem0805 said...

Salam Manzlie,

Alhamdulilah CL dah sehat walafiat..
Memang bila melihat hati asik terpanggil kesana..CL sambung cuti lagi bgus lah rehat lama ckit..

cikgu zainab said...

salam azli,

Alhamdullilah! sihat sudah adindaku ini..semoga blog kembali ceria.semoga entri PDKM akan mengubati rindu kami semua kat CL and Kaabah!

Hanis said...

Salam cik lie & semua...

CL...semalam hanis rasa bermimpi...26/7 adalah hari mimpi menjadi kenyataan di siang hari tuk adikmu ini... terima kasih tak terhingga segala2nya....sesungguhnya itulah kuasa & ketentuan Allah SWT...emmmm mimpi yang rasanya terlalu sekejap.....
CM....tolonglaaa cheq......jangan kekut dari mimpi indah ini....hahahhahaha

ShaZMi said...

salam perkenalan. semoga cepat sembuh.

Kak As. said...

salam,

biaqlah hanis ngn mimpi dia tu....CM jangan dok kacau dia.

CM mai kita atoq perjumpaan ngn CL.
kali ni mesti bagi jadi.
jangan dok banyak daleh dah. kena pulun betoi2 baru jadi.

boleh dak CL bagi tarikh dan tempat yg sesuai.
amacam CL ???

manzlie said...

salam Ladydyla..

insyalah satu hari nanti dtang lah nanti...
syukran
waslam

manzlie said...

salam abg megat ..

terimakasih atas doa dari abg megat jugak tuh..dah sihat alahamdulilah..

harap abg akan ceria membaca paparan baru sya nih..

syukran
waslam

manzlie said...

salam yem..

alhamdulilah...terimaksih gak atas keperihatinan saudra..

syukran
waslam

manzlie said...

salam rezeki...

memag waktu pagi begitu terlalu seronok dan tenang je di sana...

syukran
waslam

manzlie said...

salam hanis..

oh ye ker..hmmm takpa lah tuh..dah rezeki adik kan..

syukran
waslam

manzlie said...

salam ShazMi..

alahamdulilah...terimakasih..

wasalm

manzlie said...

salam Kak Nab..

alhamdulilah adik akak nih dah sihat dah..berkat doa dari akak jugak tuh..

syukran
wasalam

manzlie said...

salam koq As..

takpa lah
dah org tak mau jumpa tuh takyah lah susah susah..hehehhehe
terimakasih atas keperihatinan mu itu kak

syukran
waslam

shami2 said...

Salam cik lie

Bila kita dikelilingi oleh insan2 yang giat beribadah, macam di Haram tu, kita juga akan turut serta, insyaallah ...
Bagi kita yg jauh spt sya nih...kena kuatkan semangat agar mampu terus istiqamah mendekatkan diri kepadaNya...saban waktu, lebih2 lagi dinihari ......moga rindu pada yg ESA diangkat bersama ibadat dan doa ...yg dipanjatkan ...

p/s: Salam Along dan adik2 untuk pak cik lie. Moga sihat sejahtera hendaknya.

cikgu mas said...

salam cik lie

Alhamdulillah..nampaknya semua kekawan dah ceria semula dgn kemunculan cik lie...adindaku hanis sampai termimpi2..aduhai dont wori..cm bagi pok,pok..tepuk2..agar hanis terus bermimpi indah disyurga loka...tapi ada sorang kawan saya tu..dari semalam ketaq lutut,tak tahu kenapa??..kesian kat dia..

Imran Paris said...

Alhamdulillah...dah kembali ke pangkuan Baitullah...tentu SIHAT terus. En Li, baguslah kalau dah sihat dan upload balik gmbr2 Baitullah, kalau br 2 minggu dan rindu sakan....bygkanlah kami ni. Bila agaknya dpt ke sana lagi. Syaaban dah pun tiba, Ramadhan kian menjelma...Baitullah ku ternanti2 saat kita bertemu semula.

zain said...

Salam Cik Lie,

Alhamdulillah, dah ramai tetamu yang datang tak macam dua hari lepas. Moga CL dapat lagi upload gambar-gambar Haram terutamanya di kawasan pembinaan sekitar haram.

p/s:
Baru2 ni saya mendengar ceramah Pr Dr Muhd. Kamil Ibrahim. Sempat dia mempamerkan gambar dia yang berlatar belakangkan Haram waktu tengah hari. Dia kata bilik tempat dia ambil gambar tu semalam SR7K. Taukeh orang Malaysia. Hotel CL ke. Kalau SR7K x mampu la nak menginap heheh. atau saya salah dengar

manzlie said...

salam shami2..

alhamdulilah ..pakcik lie dah sihat nih...saudara shami..leh bagi tak no hp sya nak call adik adik tuh sebelum balik ke makkah nanti..
syukran
waslam

manzlie said...

salam cikgu mas...

memang adik kita tuh duk mimpi mimpi yang indah...bagus lah tuh kan..semoga ceria lah balik blog PDKM ni yer..

syukran
waslam

p/s. sap tuh duk terketar ketar cikgu

manzlie said...

saalam saudara zain...

memang tu kat hotel bilik sya ...biasa lah lagi dekat dgn haram sure lagi mahal lah...
tapi kalau saudar dtg nanti sini boleh tumpang jer kat bilik sya..untuk keselesaan sauadra sekeluarga..jgn risau..

syukran
waslam

manzlie said...

salam saudara Imran..

alhamdulilah say sudah sihat kembali...insyaalh akan sya paparkan beberapa berita yang menraik nanti yah...
bila nak balik kl nih saudara IMran?

syukran
waslaam

Hanis said...

Salam semua,

Mama..tu laa anak mama nie, semalam terasa macam bermimpi sungguh laaa...rezeki hanis rasenye semlm... emmm mama jgn risau, nanti bila CL bagi green light kat kita..kita sama pastikan kita semua bersua ngan spec itam bosa k....

CM..tu laaa semlm puas cheq ajak join mimpi bersama...apekan daya,CM dah sudi..nak pok pok hanis aje...huhuhu..kanda sape yg dok ketak kaki tu???? kanda cheq ka????? huhuhuhu....

abang...tu laaa...segalanye ketentuan Allah...semoga abang sentiasa berada dlm lindunganNya & blog nie kembali ceria.

G said...

Alhamdulillah..akhirnya dah sihat kembali. Barulah nampak ceria balik blog nie. :)

manzlie said...

salam G...


alhamdulilah..terimakasih


waslam

manzlie said...

salam hanis..

ohh ye ker..
ok lah tuh kan...

syukran
waslam

Kak As. said...

salam,

kita tunggu cik Imran balik plak, sempat kut jumpa ngn CL kt KL.

ejas elok2la Imran tarikh nak balik. Allah yg menentukan segala2nya.

CL cuti sampai bila ?
habaqlah kat peminat blog PDKM ni.

shami2 said...

Salam cik lie

Anak2 saya boleh dihubungi ditalian ni:
Tel rumah: 03-67331636; waktu lepas solat maghrib, seisi keluarga ada kat rumah...

Kepada kawan2 lain kalau ada kelapangan ingin berkenalan dan menyambung silaturahim sesama kita boleh berhubung dengan kami sekeluarga di talian tersebut.

Tiada harta maupun benda yg mampu saya hulurkan, buat bingkisan, hanya doa dan hati yang ikhlas sya hulurkan sebagai titipan...buat rakan seperjuangan.
Salam syaaban dan Ramadhan yang bakal menjelang.

manzlie said...

salam Koq As..

Talk di Uitm Arau telah di batalkan kerana tutp selama seminggu..mungkin sya takjadi kot balik ke utara mungkin cuti sampai minggu ini..

syukran

waslama

manzlie said...

salam shami2..

insyaalah kalau ada kelapangan saya akan hubungi adik adik tuh nanti...

syukran

wasalam

syahirah said...

Salam CL,
Shukurlah CL dah sembuh, bila nak balik Mekah ???.Kami nak ajak CL datang Ipoh tapi CL tak sihat...kami pun diam dan cuma dapat doakan CL cepat sembuh.Kalau CL balik nanti tolong doakan kami naa!!!.semoga cepat dapat pegi buat Haji...dan murahkan rezeki dan permudahkan segala-galanya.

Dari :Kak Shidah & Kak Rosi

zain said...

Salam CL,

Alhamdulillah, CL nak bagi tumpang jer. Semoga Allah memberkati CL. Insya Allah ada rezki saya sampai lagi Di Baitullah.

Ya Allah ya Tuhanku Kau berkati saudari Azli, Kau murahkan rezkinya, Kau sihatkanlah tubuh badannya, Kau ceriakanlah ia sentiasa, Kau mudahkanlah segala-gala pengurusannya, Kau limpahkan lah kepada azli segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh. Amin.

p/s: saya ada hantar emel tetapi Azli x sempat lagi membalasnya. nanti saya akan hantar lagi.

kak jose said...

salam cik lie.

rupa2nye cik lie kene demam batuk n sakit sendi! buat pengetahuan cl akak pun baru je baik dr demam n sakit sendi. x taulah kenape sakit begini banyak menyerang sekarang ni. ape2pun alhamdullillah cl dah sembuh.
di harap pdkm akan bertambah ceria kembali.

manzlie said...

salam kak Rosi dan Shahirah..


alhamdulilah..terimakasih atas doa doa dari akak berdua..semoga allah juga merahmati akak akak bersama..

syukran
waslam

manzlie said...

salam saudara Zain..

alahamdulilah..terimakasih atas doa mu ituh..percaya lah setiap kali kita mendoakan sahabat sahabat kita umpama kita mendoakan diri kita jugak keberkatannyer..Insyaalah semoga allah swt merahmati suadara dan semua pembaca blog ini..Insyaalah.

syukran

wasalam

manzlie said...

salam kak Jose..

terimakasih jugak atas doa mu itu..sya juga mendoakan semoga kak jose ceria juga bersama sama pembaca blog kita nih..

syukran

waslam

shami2 said...

Salam cik lie,

Balik kerja ptg smalam saya bagitau anak2 hajat cik lie tu, lepas maghrib jer mereka dan menunggu, sekali telefon bunyi, berebut...angkat..rupanya bukan cik lie, tapi mak njang (mak sedara mereka)..he..he.

P/s: Bagaimana kalau cik lie email hp no cik lie tu, biar anak2 saya call pak cik lie mereka. Mereka dah tertunggu..tunggu..macam2 dah mereka tanya saya...boleh kut ..
komputer kt rumah minggu ni tak sihat, saya dapat baca kat pejabat jer...

manzlie said...

salam shami2..

ya allah ..ye ker...patut lah hati sya semalam tergerak gerak kat budak budak tuh...nak jugak pergi sana tapi bila pk malam rasa tak seronok lah..lagi pun sya takda transport..hmm takpa lah insyaalah nanti hari sabtu ni ker kalau ada masa...

sampaikan salam sayang saya pada budak budak tuh...


syukran
waslam

ijoismart said...

Saya hanya membaca komen2 je, tp hari ni teringat kat Lie. Alhamdulillah Lie dh sembuh.

NGINAP SRENGENGE said...

salam anakanda,
ayahanda tak dapat online kerana cable di curi.Kini menumpang di cyber cafe.
Insyaallah ayah dan bonda akan ke makkah pada bulan puasa ni.Tolong doakan di Makkah,moga perjalanan ayahanda/bonda selamat

Insyaallah kita akan jumpa di sana.Ayahanda akan cari anakanda di sana.

Doakan anakanda sihat,dan kita akan sembang lama2 di sana.

Yem0805 said...

Salam CL,

Hari ni dah 200 follower PDKM..
semuga lebih ramai lagi datang ke blog CL.

Kak As. said...

salam,

ayahnda nak ke Makkah?
seronoknya......
saya dan suami diizinkan Allah menyambut puasa di Makkah tahun sudah 1429H.selama 5 hari.

memang seronok dan tak rasa leteh walau pun cuaca panas.

selamat beribadat didoakan untuk ayahboda.

tentu seronok lagi bila dapat jumpa CL kat Makkah.

Kak As. said...

salam CL,

smoga CL selamat dan berbahagia.
kak as doakan yang terbaik untuk CL.

dah siapkah bekalan nak bawa ke Makkah?
tentu banyak kan ???
rasa2 nya CL kena tambah cuti lagi kut. dok sini bagi puas2 dulu.
salam ceria....

manzlie said...

salam ijoi...
terima kasih atas ingatan mu itu ..dan keprihatinan mu..
alhamdulilah dengan berkat doa dari kamu semua saya dah sihat ..

syukran

waslam

manzlie said...

salam ayahanda..


hmmm best nyer..taksabar nak tunggu ayahanda dtg..
harapa ayahanda dan bonda sudi duduk dan tido di kamar anakanda yer...boleh lah terubat kesunyian anakanda di sana nanti..

syukran
waslam

manzlie said...

salam kak As..

aahaa..best kan ayahanda ada di makkah nanti...

kak as nih..mana leh sambung
ari selasa or rabu kot sya balik makkah..

wasalm

rosli said...

Salam Azli dan rakan2,

Saya percaya sdra Azli dah sihat, semua orang doa dan mengharapkan Azli lebih sihat dan blog ini akan lebih meriah bila sdra sudah berada di Makkah nanti. Mesti Azli rasa nikmat berpuasa dan beraya di Makkah nanti.

Saya tidak pernah rasa berpuasa dan beraya di Makkah, tetapi sentiasa berdoa ke arah itu.

Kita dah 'dekat'sangat sejak tiga minggu lalu, you kat area Puchong dan saya di Bdr Baru Bangi, ada rasa sedikit 'terkilan' dan mcm2 lagi perasaan' hari tu plan nak peluk you sbb nak dapat berkat orang dari Makkah...Allah lebih mengetahui apa perancangan kita......

Hope bulan Ramadhan nanti Azli dpt forward pic orang masa berbuka, juadah2 istimewa dari Makkah dan pic orang berjemaah di sana, mesti meriah dan padat di sana...

Jaga diri dan jaga kesihatan.

zain said...

Salam Azlie dan Pembaca PDKM

Apabila membaca PDKM terasa begitu dekat Baitullah di depan mata. Segar diingatan apabila berada di Baitullah. Teringat perit mentari ketika solat zohor dan asar namun kadangkala terasa udara dingin menyelinap ditubuh. masya Allah, kuasa Allah cahaya mentari boleh menyejokkan kita.

Bulan Jun yang lalu ketika solat zohor ternampak angkasawan negara *(Dr. SMS). Ermmm sempat berpelok, berbual dan bergambar di depan Multazam selepas solat zohor. Begitulah kuasa Allah.

Teringat juga juga pengalaman berpuasa selama seminggu Bulan ramadhan pada tahun 1999. Memang tak terasa lapar dan dahaga malah ketika solat terawih tidak terasa lama walaupun bacaan 1 juz disempurnakan.

ya Allah Ya Tuhan kami, kau permudahkanlah kami ke Baitullah dan menjadi tetamuMu yang paling istimewa ketika kami berkunjung ke sana. Amin, amin, amin ya rabal al amin.

manzlie said...

salam saudara Rosli..

alhamdulilah sya dah sihat..berkat doa dari saudara jugak serta rakan rakan blog ni...insyaalah akan sya meriahkan nanti dgn gambar gambar terbaru di sekitar makkah nanti..

ohye ker nak jumpa..hmmm
nanti sya call saudara..skg sya duk di balakong cheras..

syukran
waslam

manzlie said...

salam saudara Zain...

alhamdulilah..satu pengalaman yang amat menarik tuh...memag pada ramadan nih akan meriah lah dgn activiti keagamaan disini..untuk pengetahuan saudra Ramadan adalah lebih penting dari Hari raya disini sebab merka semua berlumba lumba untuk beribadah dan merasa nikmat nyer..lahamdulilah..

syukran
waslam

normala said...

Salam CL n followers PDKM,

Hebatkan , wpun kerap dipandang namun kita x rase jemu menatap Kaabah. CL masih cuti ke?

Harap tolong doakan agar Allah mudahkan urusan ibadah haji akak dan suami pada musim haji ini.

manzlie said...

salam akak Normala..

memang Hebat kan penangan Kaabah kan...itu lah kebesarannyer dari Allah swt pada kita semua..

insyalah semoga allah permudahkan perjalanan Haji akak sekeluarga..

syukran
waslam

Mzakibm said...

Salam perkenalan dari AlJubail,

Insyallah 5 ogos ni nak ke mekah.
Hotel Cik li bekerja tu dekat2 d'saji ke?

Ma'asalamah.

manzlie said...

salam Mzakibm..

yup sya di tingkat atas..Dsaji di tingkat 4..


jgn lupa nanti dtg yerk..

syukran

waslam

zain said...

Salam Sdr Azlie

Moga Azlie sentiasa di dalam Rahmat Allah dalam keadaan sihat sejahtera.

Mana depa semua ni. Senyap je. Ermm sebab CL x buka entry baru ke.

Bila CL nak berangkat ke Mekah, Bagilah tarikh dan masa penerbangan, naik syarikat penerbangan mana. Mana la tahu ada peminat2 PDKM nak ke lapangan terbang KLIA. Manalah tahu kot CM nak say good bye .........

Abg Mgt said...

Salam,

Ambaoi depa jumpa CL tak habaq kat kita sini sama no, nak tumpang join sama takkan tak bagi kot?

Kalau ada asam pedas yang lebih2 tuuu, kirim mai sini sama CM, nak rasa masakan melaka.

He, hee.

manzlie said...

salam En Zain..

Insyaalah kalau dha comfirm saya dah nak balik akan bagitau anati yer..insyaalah..

syukran
waslam

manzlie said...

salam abg Megat..

laaa ..depa duk baut surpise kat cheq lah..dah takleh nak elak dah...maaf yer

wasalam

Kak As. said...

salam,

smoga pertemuan membuahkan hasil ukhwah silatulrahim yang berkekalan.

zain said...

Salam LIe,

Bila depa jumpa Lie? x bagi tahu pun. Kalau tau nak gak tumpang sama. Padan le senyap semua rupanya g meraikan CL ye.

Nasib baik abang megat bocorkan rahsia. kalau tidak x tahu juga.

Pagi-pagi mencari batu
Untuk hiasan di atas meja
Mengapa pergi rahsia begitu
hanya mendengar begitu saja

perantau.timur.tengah said...

salam cik lie.. aritu pintu Kaabah dibuka kejap.. sempat la kami tgk suasananya.. yang 'terpilih' je dapat masuk.. masya Allah

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Wah dia orang wat suprise..Alhamdulilah sekurang nya dia orang dpt berjumpa dgn CL...

CL akan balik ke Mekah minggu ni kan..saya doakan semuga perjalanan CL selamat semua nya.

manzlie said...

salam zain..

maaf lah..tak di rancang cuma berlaku begitu pantas sekali rancangan depa tuh..sya pun tk tau..hmmm sorry yer

wasalm

manzlie said...

salam Perantau Timur..


oh yer ker..laaa sya miss lagi lah kali nih....takpa Inysalah lai hari mesti ada rezeki kan

waslam

manzlie said...

slam Kak As..


terimka kasih banyak lah yer for the doa tuh...semoga allah juga merahmati dan memberkati akak...

wasalam

manzlie said...

salam Yem..

aahaa..depa duk buat surpise lah..

thanks you atas ingatan saudara tuh..

wasalam

zain said...

Salam CL,

Mengapa pergi rahsia begitu
hanya mendengar begitu saja
Namun hati riang selalu
Teman-teman g ziarah CL bahagia.

Saya pun tumpang gembira kerana hajat kawan2 dapat bersuamuka dengan CL.


p/s: siapa ketua rombongan? CM ke

Kak As. said...

salam,

CZ, depa semua tu tak ajak kita gang old timer nihh...

bak kata omputih.. too much the salt will spoilt the soup. hui hui hui....

kita dok ingat the more the merrier. hantam sajalah labu bahasa omputih orang kampung nihh... hehehehe

Che' Pit said...

salam Mak As,

betul tu kata mak as, tapi kalu less salt will spoilt the asam pedas, hehe.. (gamaknye asam pedas tu mmg utk org yg ada BP kot)

cikgu mas said...

salam cik lie

ha,ha,ha ..sajer less salt..biaq spoil..kalau cukup rasa asam dan garam yer..cik lie tak leh lupa lak nanti..meleleh air liuq jer bila sampai kt makkah..cm tak nk tgjawab..alah2 pandai2 lah tambah garam abg aji..ooi..kalau cik lie bawak abg samad cm buat secukup rasa,he,he

aduhai En Zain..kami buat pertemuan tu adhoc..noor yg arrage..semua atas izin Allah..satu hari nanti kita semua boleh jumpa..Insyallah..tapi nk bagi teruja kt semua kekawan...writer PDKM ni..very nice person..u should see him personaly..aduh cik lie cm..nak mula `mempromote` ni...tu mmg kerja cm kan?????he,he,he

cikgu mas said...

salam payjarl..

tahu tak per..kurang garam pun habis kot???BP ni mmg sensitif dgn garam..so bawak2 faham2 lah..

Noor said...

Salam..

En Zain,
Bukan niat ingin berahsia
tidak terlintas untuk meluka
dengan keizinan Yang Masa Esa
InsyaAllah Dec nanti cheq kumpulkan semua

Kak As
Terlebih garam, tinggi darah nya
terlebih gula, manis kencing nya
tiada yang tua.. sepilah yang muda
Ukhwah kita moga dirahmati NYA

psstt.. pijal & hanis.. tupperware tu kena pulangkan balik ke?? he he

Hanis said...

Salam...

Laa mama, Pak Megat, Yim & En Zain...jangan laa berkecil hati..nie semua pertemuan yang tiada perancangan..kebetulan & dengan izinnye je kami dapat berkumpul semlm...cik lie, sibuk ngan caranya...bila cik lie free, orang kuatnye pulak sibuk...kene pula, cik lie "patah kaki" takda transport..apa2 pon jangan risau, kami akan usahakan perjumpaan bulan 12 nie berjaya k...Cheyooo CM & Kak Noor...

Mama & Pak Megat...bukan cheq tak mau bg pinjam kete suruh p sana...masalahnye CL tak reti bawa manual...cari kereta sewa, tak dapat bukan nak habaq kat kita...huhuhu....tu laa abang cheq mama...tanak nyusahkan orang..nanti cheq tolong carikan kereta sewa naa???...janji tapau laksa tuk cheq naa.....

kak noor...cheq nak isi sadin je pulangkan tupperware tu nanti...sadin menyingkap segala kenangan indah....huhuhuhu

Kak As. said...

salam,

tak marah aih,
sikit pun tak kecilhati
jauh lagi nak dengki
tidak langsung irihati
kerana kak as dah jumpa ngn cik Lie
banyak hari, kat Makkah lagi
berguling dalam bilik CL
CL pulak layan habihati
walau sibuk kerja
siap masak untuk kami
unta masak kari
tak leh lupa sampai kehari mi
tapi rasa ghalat juga duhati
SEBAB...
bila CL balik sini tak sempat nak balas budi...
huihuihuihuuuuiiiii.
yang penting jumpa CL
tuan punya blog ni
yang lain lain tu...
aiman tak kisahhhhh.
hahahahahahahhhhhhhh.

maaf ler , melawak ja nohh.

Kak As. said...

salam hanis,

no probelem setakat nak tapau laksa.

kita berkelah kat KLIA masa nak hantaq CL naik kapai terbang nanti.

tapi CL tu selalu dok kata tak mau susahkan orang. habih dia nak susahkan sapa lagi.

tak susah aih, dak pun..

kak jose said...

salam semua...
esp ciklie,cm,noor,hanis,pijal
bukak2 n3, rupe2nye tertinggal ketapi kak jose ni.

so u all buat gathering jmpe cl la!tentu seronok jumpe clie,org mekah .dpt berkat banyak2.
ade ambik picture tak masa gathering tu? u all buat kan mane? kak jose agak tentu cm masak asam pedas, hanis buat karipap pusing n noor buat sardine roll kot!.best,best betul ya!cepat2lah cl buat posting baru!.dapat tengok gambar pun cukupla kan kak as. kite ni org lame...hu hu hu.

Kak As. said...

salam,

jose, ya ya ya ya aaaaaaaaa, betoi tu. sian kat kita noohhh.

CL ni janji nak tunjuk gambaq, tapi tak keluaq2 N3 baru pun.
cepat laaa CL, tak sabaq nak tengok asam pedas CM ngn sardin masak tumis pedas tu. hahahaa

zain said...

sALAM CL DAN Semua

ooooooooooooooooooooogitu gamaknya.
Tak apa, saya redha dengan ketentuan Allah. kita yang merancang , Tuhan yang menentukan.

p/s:
Cik Zain tengah berkursus di Melaka ni, curi-curi buka emel.

Asnija said...

Salam Cik Lie,

Perjumpaan sulit kaa...tak pe la...asal CM bahagia noo...

Salam sejahtera....... said...

Salam ..
Semoga sejahtera semuanya yang dah bersua, yang belum jumpa, yang lama, yang baru, yang tunggu entry baru,yang jadi pemerhati je,yang tumpang lalu......

shami2 said...

Salam cik lie,

Terima kasih kerana kelapangan yg ada akhirnya dpt bersua dengan shami2(hilmi@baba).
Terima kasih dari anak2 untuk buah tangan tu. Minggu ni anak2; Along, Angah, bg cik ada exam(bulanan)kt sekolah.
Along ngan angah hr ni berpuasa sunat..
Semoga Allah menerima taubat,memberi rahmat dan keampunan kepada kita semua dibulan syaaban yg mulia ni...khusus sempena hari nisfu syaaban..amin.

p/s: Kepada cik lie, semoga berjaya dalam apa juga urusan,diberi kesihatan untuk kembali bekerja, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia serta selamat kembali ke Makkah..dan kita semua dapat kembali bersiaran setiap hari dari MasjidilHaram...amin

Abg Mgt said...

Salam untuk semua,

Awat laa pakat senyap sepi saja ni.

KAHERAH said...

Salam Ziarah...

izinkan saya link blog..TQ..

Salam dari Yanbu, Saudi Arabia

KAHERAH said...

Salam Ziarah...

izinkan saya link blog..TQ..

Salam dari Yanbu, Saudi Arabia

Atikah said...

Salam cik lie...

Pasti kerinduan en lie terubat bila dah menjejakkan kaki di tanah haram... hmm... cik lie dah sampai dah ker?

Mak as... saya pun tak sempat jumpa cik lie...terkilan jugak ler... Hope bln 12 nie leh jumpa cik lie... itu pun dengan izinNya... InsyaAllah...

zain said...

Salam CL dan semua,

Betul lah Megat mengapa dok sepi. Kalau CL x ada yang lain-lain pun boleh lah tumpang lalu bukan apa, bila masuk ke PDKM ni terasa seperti makan nasi tak ada lauk atau ada lauk tak rasa garamnya.

Ke mana CL dan lain2 menghilang. CM , kok as dll pun sama, hangpa pi mana?

ooo kuarantin yer

Kak As. said...

salam semua adik2 dan anak2,

pak ali membeli guni
buat mengisi buah celagi
kalau tak jumpa kali ni
tunggu bulan 12 CL balik lagi.

CZ,
bukn saja nak menyepi, tapi tak seronok kalau tuan rumah yg dok mendiamkan diri.
macamana ngn dressing tu. dah elok ker.

kak jose said...

salam cik lie, kak as dan semua..

pak ali beli guni,
buat mengisi buah celagi,
semua org dah menyepi diri,
tak seronoklah pdkm jadi begini! tul tak kak as?

wake up everybody!
ceria2kanlah blog ni!
cik lie jgnlah menyepi,
kami nak cerite terkini.

zain said...

Salam CL dan lain2 peminat PDKM

Ya Allah Ya Tuhanku, kau berilah ilham kepada CL agar dia dapat memenuhi hati peminat-peminat PDKM ini.

p/s
Ma kasih Kak As yang perihatin kepada saya. Luka tu nak mengecil, wife kata dah tak sampai siling 5 sen. Kulit dah nak bertaut semula. ari2 dia dressing 2 kali sehari. minta-minta sebelum puasa ini sembuh sepenuhnya.

Kak As. said...

salam CZ,

sekadar renungan unt kita,

setia dan kasih seorang isteri....
dptkah CZ buat spt itu pada isteri ???

manzlie said...

salam syang semua...

saya tak menmencil diri atau berdiam diri cuma skg saya ada urusan yang belum di selesaikan ..amat busy sejak 2 minggu lepas nih...harap semua faham faham nyer...maafkan sya kerana tiada entry terkini, cuma masa sahaja yang tidak mengizin kan..insyaalah nanti sya updated kan yang terbaru..

Syukran

waslam

Abg Mgt said...

Salam,

Harap semuanya beri peluang pada CL untuk selesaikan tugas2nya disini.

Maklumlah dah nak balik, mesti banyak kerja nak diselesaikan.

Kita pakat2 sabaq dan doa CL dapat selesaikan tugasnya sebelum balik.

Pada CL balik p sana, baru mula balik N3 baru, ok?

rafidi said...

Assalamualaikum, tuan haji .Lama tak dengar cerita terkini tentang makkah.

manzlie said...

salam Rafidi dan semua...

Beri sya dua tiga hari yer..nanti sya masukkan entry baru..sabar yer kekawan..insyalah akan sya masuk kan entry abru

syukran

waslam

Kak As. said...

salam CL.

rasanya CL dah bersedia nak berangkat ke Makkah semula ni.

tentu ada yang akan merindui CL nanti....????

manzlie said...

salam Koq As...

"Siapa lah yang nak merindui saya" harta tiada , rupa pun tiada" yang ada cuma insan yang serdahana...


syukan
waslam

Abg Mgt said...

Salam untuk CL,

Semoga kerinduanmu terubat.

Kami disini tetap merindui mu, pada yang akan merindu tuu, sabar-sabak laa, jumpa pula nanti.

Pada kita, semua tau sapadia yang akan meratapi kerinduan yang amat sangat ....

Kak As. said...

salam,

terbanglah
terbanglah bebas semahu mu
menuju destinasi
pasti kau akan ketemu
sakinah yang dirindui

terbanglah
selamatlah
luahkanlah rindu mu
sepuashati mu
terbanglah.....wahai sibangau....
terbanglah......

ijoismart said...

9 hari lagi nak puasa. Sudah bersediakah kita?

Hanis said...

Salam,

mama & pak megat...cik lie dah balik ka????

cik lie dah balik makkah ke? ooooo balik tak habaq kat kami ponnnn....habaq kat mama & pak megat aje yee....kesian kamiii....bila nak mai balik tak mau habaq...nak pi balik pon main balik senyap ajee...balik main gitu jee...tak say goodbye pon kat kami kan....kanda & kak noor tu dah wat persiapan & macam2 bekal nak bg kat cik lie tuk bekalan makanan bulan posa... huhuhuhu....sedihhhh....

emmmm nampak gayanya....pasnie blog cik lie akan mengambil semula ranging pertama....& akan terus bertambah follower nya.....semoga blog PDKM akan terus berseri & bercahaya seperti cahaya di masjidilharam....pastinya kerinduan pada ka'abah itu telah terubat.....jgn lupa doakan kami di sini.. ;-)

Kak As. said...

salam,

laaaa..... CL dah balik ka ???
dak lagi kut.
semalam Pijal tak habaq apapa pun.

hanis jangan main2 aarrr....
kalau CL dah balik tentu orang pertama CL habaq ialah Hanis atau Pijal kan???

mama saja jah nak buat crita, nak tengok siapa yang gelabah... hehehee.
dok agak dah tentu Hanis yg panik tahap gaban.

Hanis said...

salam,

mama...hanis bukan panik atau apanya... cuma hanis mmg betul2 tak tau...CL tak habaq...

so kalau betul lah CL dah balik sana... selamat bekerja semua .... & kalau belum lagi....hanis didoakan moga selamat dalam perjalanan pulang ke kota mekkah nanti...

manzlie said...

salam kak As..

sapa lak jadi bangau tuh...cheq kar...

syukran
wasalam

Masayu Ahmad said...

salam

rindunya hati mahu ke sana