MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 8 July 2009

" Tawaf Widak..."

Melakukan "Tawaf Widak" sebelum pulang ke Kuala Lumpur
Belakang Hijir Ismail.. pancuran Emas kat atas tuh

Sempat jugak saya berdoa nih di depan Multazam
Pandangan paling dekat di Hajar aswad..
Tuh ..Depa duk berebut nak cium Hajar Aswad


Salam from Kuala Lumpur....lihat lah tuh beberapa keping gambar di atas yang sempat saya rakamkan sebelum saya pulang ke tanah air 2 hari lepas yakni ketika saya melakukan Tawaf Selamat tinggal "...terasa sungguh sayu dah sedih jugak lah nak tinggalkan Kaabah , bila mana nak balik ke K.L , hati yang sudah terpaut pada Dataran Kaabah
nih...almaklum lah hari hari tak jemu mata memandang jadi bila nak berjauhan balik terasa amat sedih sekali....anyway untuk kawan kawan yang di K.L. tuh kalau nak jumpa saya just email to me your hp no yah..saya senantiasa akan menunggu jemputan dari kamu semua...Insyaalah.dan pada semua blog follower saya yang risau akan saya pada 2 hari lepas tak muncul, maaf kan sya yer..bukan sengaja nak sorok diri cuma nak buat surprise je.hehehhe..syukran..waslam...
P/s;..Cheq baru 2 hari kat sini dah rindu giler kat Kaabah ni..subhanaalah


249 comments:

1 – 200 of 249   Newer›   Newest»
Imran Paris said...

Rindu padaNya, bila lagi dapat ke sana???

Kak As said...

alamak, Cik Imran dpt no wahid. tahniah !!!

salam,

tawaf wada' memang menggamit rindu
memesan syahdu
ada umur, ada rezeki munkin dapat bertamu lagi.
rasa dan hati sentiasa merindu
bertigkah akal memadam cita cita
kena kumpul duit dulu,
sabaq lah wahai rasa hati
akan kesana lagi bertamu
smoga mendapat jemputan lagi.

cikgu mas said...

salam cik lie

hah macam ni lah sejuk hatiku,tenang jiwaku melihat kaabah,hilang demamku,rindu pada kaabah...

tq for new entri..cik lie mmg baik hati...

manzlie said...

salam imran..

Insyaalah sure ada lah tuh rezeki nanti..jgn risau cuma banyak berdoa dan berusaha..pasti berjaya nanti..
syukran

waslam

manzlie said...

salam Koq As..

ye lah kan , isnyaalah akan dtg lagi anti akak sekeluarga doa sya..
syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

ok..new entry , new entry jugak..tapi kmen sebelum tuh jgn duk buat lupa jer...ingattau..tanggong jawap sebagai cikgu dan presiden di tangan cikgu gak...

so sya cuma nak tengok jer ..

syukran

waslam

Imran Paris said...

En Li...kalau baru 2 hari pun dah rindu, bygkanlah kami2 ni semua.

Kak As & CM, insyaAllah dapatlah kita semua jemputanNya lagi ke sana dan bertemu juga En Li di sana, tp sblm tu jgn lupa jemput En Li dtg bertamu....dia rindu gak dgn asam pedas mu itu...tu yg En Li balik KL tanpa memberitahu, sampai semua plan u all bercelaru. Err....Koq As, CM, bawaklah En Li jln2 kat Jakel cari kain hijau :)

hilmyiskandar said...

salam.

rindu..... kesana lagi.

penting utk ketemu.

tq

Noor said...

As Salam...

cik lieeeeeeeeeeeeeeeee

awat p bubuh entry baru.. cheq baru lepas buat pantun.. uwaaaaaaaaaaaa.. tak kira, cheq nak tulis gak kat entry lama.. cik lie & cm jawap tauuuuuu..

sian kat cheq.. sanggup hold my lunch.. pasai nak ciplak lagu utk buat pantun.. he he

manzlie said...

salam Imran...

hmmm amboi kamu nih...suka jugak yer nak mengusik sya heheheheh


sukran
waslam

manzlie said...

salam cik Noor..

o taka maslah..nanti kita p masuk kat entry terdahulu tuh..heheheh

syukran
wasalam

manzlie said...

salam Hilmy...

ok takda maslah..nanti kita jumpa yaer..insyalah


waslam

Kak As said...

salam,
Amin, kak As mengaminkan doa Cik Lie.


nak cakap serius ni depan Kaabah ni.
bila CM nak buat perjumpaan GPK ngn Cik Lie ni. jangan janji PELESU tau tak baik.

buatlah sambutan sikit, baru Cik Lie hepi balik sini. masa Kak As ngn abg Megat kat Mekah memang hangat dan mesra Cik Lie sambut kami. malu lah sebagai presiden GPK dok lari myorok belakang polol toge kontot. aparaaahhhh tanggaci.

Nor'ain Jaffar said...

Salam,

nice picture dan ter admire pulak tgk gambar-gambar tu, bila agaknya saya nak kesana insyallah....

manzlie said...

salam saudari Nor'ain..

alhamdulilah saudari suke pic tuh..heheh

syukran

waslam

Azemi Ali said...

As Salam,

Cantiknya kaabah. Syahdunya Mekah. Damainya Madinah.

Alangkah bertuahnya jika ada insan menjadikan tanah suci ini sebagai tempat berbulan madu..

manzlie said...

salam Koq as..


hmm nampak gaya nyer..cheq pulang makkah degn hati yang penuh luka lara lah lagi koq..

syukran
waslam

manzlie said...

salam saudara Azemi..

pernah sya memberi tip yakni kepada sesiapa yang ingin berbulan Madu..disini lah tempatnyer yang harus di lawati..insyaalah..

syukran

waslam

umiazuddin said...

salaam saudara manzlie..

aduh, syahdunya tawaf wida'... kali terakhir saya melambai selamat tinggal kepada Baitullah ialah 10 tahun yang lalu, itupun dari luar masjid sahaja disebabkan keuzuran :(
Entah bilalah dapat ke sana lagi..

P/S
Saya nak ucapkan WELCOME HOME kepada sdra. Hope you enjoy your stay :)

~follower no. 99 :)

PINATBATE said...

Salam CM (yg buat-buat lipa entry lama..) ahajs..
president GPK cepatlah arrage masa dan tempat..ahli-ahli dah sedia nak serbu Cik Lie ni..ahaks..

taj said...

salam ciklie n bloggers...

semuanya pasti rindukan dan syahdukan bila lihat hajar aswad, pintu multazam dan kaabah dgn dekat w/pun hanya gambar, tapi ianya spt nyata di depan mata kita....

subhanallah... itu keindahan dan kenikmatan, hanya Allah sja yg tahu apa didlm hati kita...Allahuakbar..

Thanx Ciklie...

hanis said...

Salam Cik Lie & semua....

Shahdunya tengok gambar2 entry kali nie....semoga satu hari nanti akan sampai kesana juga....

taj said...

salam,

dear hanis,
jom kita pakat jumpa lepeh tu plan lak gi mekah...

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Memang syahdu tawaf wida..
teringat menitis airmata utk berpisah dgn kaabah..

Rindu nya hingga tak terkata..

2gu gathering jd ke x jd..hehe

hanis said...

Salam

Dear Taj....jom kita jumpa ramai2...pasti meriah...insyaallah, plan sekarang 18/7 nie Cik Lie kata kita berkumpul alamanda pas solat maghrib...tp tak tau laa pengerusi GPK kita nie kate nak wat kenduri kat Melaka...so, nanti kita ikut rombongan ke melaka ramai2 k.... ;-)

ijoismart said...

Sy rasa kalau Lie p sorang jumpa, dia tak kisah. Dia kan tak suka glamor. Tak kan dia tak layan, mesti layan punya. Cayalah. Lepas jumpa baru post entry.

Azemi Ali said...

Salam cik lie,

Jadi ke gathering? 18 Julai macam lambat bangat. Apa kata weekend ni je. 11 atau 12 Julai, siang hari di Alamanda.

Apa macam?

Noor said...

As Salam..

Alaaa cik mie nie.. tak dan dan.. mggu ni jugak nak jumpa.. mggu nie, bagilah chance cik lie jumpa ngan cm dulu.. berdua je.. kita nie kan ramai.. kita ikut pendapat ijoi.. kan cm tu pemalu.. meowwwww.. kita tggu mggu lagi satu.. tapi akak sokong dgn pendapat cik mie.. kalu buat waktu siang baru best.. lepas zohor.. tak adelah akak kalang kabut nak balik umah utk 'punch card'.. he he (kena punch card adik oiii)

Taj & hanis.. planning berdua nampak.. cheq nak join skali arrr..

zain said...

Salam,

Ermm, tawaf iada'. ermm CL begitu terharu bila saya membuat tawaf widak pada 11 Jun 2009 yang lalu. Begitu mudah dengan izin Allah. Kalau sebelum itu amat mencabar sekali. Rupanya sebelum nak tawaf kena solat hajat sungguh-sungguh minta pada Allah swt, then u do it n c how easy to do it.

Membaca blog ini menjadikan hati ini hiba dan bertekad untuk ke sana lagi.

Ya Allah ya Tuhan ku, kau permudahkan urusan ku dan semua pembaca blog PDKM ini di dunia dan akhirat. Kau permudahkan ya Allah. kau permudahkan dan kau permudahkannya Ya allah. Amin, amin, amin ya rabull al lamin.

p/s. Kali ini (buat umrah) saya tidak dapat mencium Hajar aswad kerana tidak berusaha bersungguh-sungguh dan tidak meminta bantuan daripada Allah.

hanis said...

Salam,

Kak Noor,cheq tak buang kakak cheq sorang lg nie...sbb kakak cheq yg sorang nie pasti akan cheq cari aritu nanti...
Cheq setuju kita wat minngu depan...cheq tak kisah siang atau mlm...tp kalau malam mcm tak sesuai kat alamanda tu jee kan...cheq resau pak gard perhambat kita keluaq pas kol 10pm tu nanti...tul dak Kak Noor....

mana CM kita nie....cheq risau CM tul2 naik ambulance masuk IJN nie nanti......

cikgu mas said...

salam kekawan

kalau semua sayangkan cikgu,tamatkan episod telenovela nii..cikgu sayangkan semua..cikgu sorang diri dok menepis..cik lie dok menyakat cikgu jer tuu..percaya lah..semua

kembali ke jalan Allah..tengok kaabah jangan tgk kisah gossip merapu lagi hebat dr Mawi tuu,cikgu ni org biasa yg terlalu biasa..

Salam sejahtera....... said...

oh ada entry baru juga rupanya, semalam tak buka ingatkan cik lie sibuk kat kl tak de entry baru...

Imran Paris said...

CM...mmg kami semua tahu yg CM adalah org biasa yang terlalu biasa yg mungkin sedang meladeni Epilog Cinta yang tentunya Bukan Cinta Biasa, sehebat Cinta Adam & Hawa. Cinta padaNya....tentu tiada bandingannya.

CM...saya saja je nak cover line ni, harap berhasil ;)Upahnya hanyalah asam pedas ikan parang, chicken mandi 1 talam (SR60 tu), kain songket tenun hijau 4 mtr utk saya, 4 mtr utk isteri dan spek Gucci...petaling street punya pun ok dah :)

Geng...udahlah, cukup2lah usik2 tu. Tp En Li...usik mengusik ni selalunya membawa bahagia...tak gitu Kak As, Hanis, Noor dll :D

Yem0805 said...

Salam,

Pada CM nak tamat telenovela senang aja..set aje gathering jumpa cik lie cian kat dia..sekurangnya mmg betul folower cik lie ni setia..

silversarina said...

Tawaf widak memang akan mengalir airmata sebab tak pasti bila lagi dapat ke sana semula.

Selamat bercuti .

zain said...

Salam,

Yo lah, boto cakap CM tu. IP pula dah sokong.Jangan sokong bawak robah udah la. Meh kito tamatkan telenovela ni. (ha eden sokong gak) Cian kat CM.

Ala CM jangan amik hati la. Depa tu bergurau jer. CM buat biasa je. X ada apa-apa pun berlaku.

p/s: Kadang-kadang confuse gak ngan pembaca blog. Pada mulanya berjalan elok, lama-lama jadi hal lain. Harap-harap PDKM tak akan jadi begitu.

shami2 said...

Salam cik lie,

Alhamdulillah, syukur dan gembira sangat, bila dapat tgok gambar Kaabah, dalam entry ni. Ini pun kalau bole, tiap2 hari nak suruh cik lie msukkan gambar kaabah dan Haram seluruhnya setiap hari..

P/S: dah email dah hp no, semua. Terima kasih sekali lagi untuk doa tu, dah tengok gambar ni...tak tau nak cakap apa, syukur alhamdulillah, subhanallah, Allahuakbar, Hasbunallah wanikmal wakil, Allahhurabbisyaiun, Allahurabbri la syarikallah...(kita blum pernah sampai, dpt gambar macam ni rasa macam ada sekali kat dalam gambar tu.

Sebagaimana firman Allah dalam surah al isra ayat 79
"Dan pada waktu mlm bangkitlah solat tahajuj sebagai solat tambahan bg ibadahmu semoga Allah membangkitkan pada hari akhirat dgn kedudukan dan darjat yang terpuji".
Pernah terbaca, kalau kita bangun mlm, bertahjuj, diikuti sunat2 lain dan fardu subuh, serta sunat dhuha...setiap hari nilai amalan seumpama mengerjakan umrah setiap hari...hanya Allah yang Maha Mengetahui ...

rosli said...

Sdra Azli,

Kalau tk keberatan boleh tk tuan bagi no hp kat blog ni or email saya, nak call you sbb bila sdr azli dah dekat ni rasa guilty tak call you. Opis saya kat jln pantai baru, kl dan rumah kat bdr aru bangi, saya pasti sdra azli skrg ni kat kl , keramat or mgkn kat putrajaya. Pasal gathering tu saya ikut je kalau 11 or 12 pun ok, kalau 18 julai pun ok, lepas tgk mu vs msia di stdm bukit jalil, saya boleh terus ke alamanda, cuma betul apa cik hanis bagitau, alamanda tutup awal.....yg pntg kita semua dapat berjumpa bersama

Nak tanya sdra azli , skrg ni tuan berada di lembah klang or somewhere else....i need to call you. tk

Atikah said...

Salam en lie...

Kalau dah dok kat sana... balik sini pun jiwa masih di sana kan en lie... terasa kerinduan pada kaabah...


p/s; en lie, jd ker buat gathering nie?

Kak As said...

salam,

betoi kata cik Imran tu, kak As sokong 100%.

kalau nak tamatkan telenovela ni CM kenalah kotakan janji.
CN pun tolonglah CM sama, Hanis dah redi dah. jangan tak jadi sudahlah. sian kat CL tu.

penat balik nak jumpa kengkawan tapi tak dapat. sedih bangat ni

kak As rasa tentu CL dah p jumpa dengan " RATU HATI DIA". inilah tujuan utama CL balik sini.

cikgu mas said...

salam

Mr Imran,Zain,Yem terimakasih atas sokongan..kita tamatkan telenovela kita doa sepenuh hati pemilik blog yang kita sayangi akan berbahagia dengan siapapun pilihan hatinya..

Zain,jgn confuse lak dgn follower blog PDKM ni..mereka semua sangat rapat,sayang menyayangi,semua mengusik seperti mesranya adik beradik dalam sebuah keluarga,keluarga yang ceria,kalau terlalu serius juga hidup akan jadi hambar,mereka usik mengusik abang azli mereka dengan usikan sayang,usikan yang merupakan doa yg terlalu inginkan abg lie mereka cepat menemui bahagia dgn pilihan hatinya..yang pastinya bukanlah saya..kami semua sangat mesra,saya tak jumpa lagi follower blog yang sangat rapat sprt di blog PDKM nii sepanjang sy berblogging..pada saya cik lie macam abg saya sendiri,seorang yang sangat humble,very nice person malah sudi membimbing dan menolong sesiapa saje ..so saya harap hilang kekeliruan di hati zain..cik lie ,zain,dan follower yang lain sangat istimewa di hati saya..blog ni sangat istimewa,misi dan visinya takkan lari,kalau adapun cuma sedikit iklan..ok zain,kkdg kita kena sporting sikit..

psst:nk tanya ni mr ke mrs??,ni kalau mrs meh join GPK,jadi AJK protokol,he,he,he,cayo lak zain

Insyaallah,pasal gathering tu,jika ada keizinan Allah,rezeki,jodoh dan pertemuan kita pasti bertemu..mengeratkan ukhwah saudara sesama Islam..bagai bersaudara bagai keluarga..bernaung kasih dibawah redha dan lindungan Allah..Insyallah

kak as ni mmg speciallah..cayang kak as..i love u lah kak..

untuk cik lie : cikgu dah bertenang skrg ni..zon kalang kabut dah lepas..he,he,he,dah dapt antibodi..transform,transformasi cik lie..he,he..

nanti bila cikgu dah ready nanti cikgu takut cik lie pulakkk yang lari...mintak tolong kat imran..tuuu..hah cikgu taknak tanggungjawab..sendiri mahu ingatlah..caya lah cik lie...(sorry terpanjang sikit)

PINATBATE said...

KESIMPULANNYA?
Bila gathering tu?
di mana?
jam berapa?
camana nak kenal sesama kita?
pakai baju color apa?
nak kena pakai name tag ker?
atau..pakai spek itam..hahaha!

Cik Amy Sensei said...

salam..

meriah sungguh blog kekanda manzlie nih..sonok sungguh dinda dok bace..ahaks..teruskan berblogging..

Atikah said...

Salam kak pinat,

Bukan ker nak buat malam... tak kan nak pakai spek itam beso tu kot... nanti tak nampak nak cari CL... he.. he.. he...

Imran Paris said...

En Li, betul kata rakan2 blog ni. Saya cukup selesa mengunjungi blog ni saban hari tak kira siang mlm sbb nak tgk laporan terkini dr Makkahtul Mukarramah. Bagai di kata Shami2, hari2 tgk gambar Baitullah pun tak pe...tu yg paling penting.

Sy sokong gak kata CM mmg rakan2 blog di sini rapat...tak pasti pulak kenapa, sy wp baru dlm 1 bulan kunjungi blog ni dah rasa cukup rapat dgn ramai pengunjung lain, wp blm pernah berjumpa.

Kpd semua....sy harap gathering PDKM jadi nyata dan sukses. Jgn lupa upload gambar ye En Li. Err, CM tiket saya ok ke??? Of course am more than ready to assist in whatever ways ye En Li :p

cikgu mas said...

salan kak pinat

nk keterangan lanjut,kita tunggu cik lie balik dating arrrr,jeng,jeng (cikgu mula dah)..

Kak As said...

salam,

nampaknya demam CM dah kebah dah.
Bolehlah CM aturkan majlis perjumpaan tu. CN,Hanis, Tikah, Jose, sazlie, ijoi, azemi, pinat, taj dan adik yg lain yg tak tersebut nama kat sini tolonglah CM buat majlis "SUAMUKA" dengan CL. Kak As cuba sedaya upaya p sana.

betoi kata Tikah tu, pandainye dia.
kenalah buat waktu tengahari sbb semua nak pakai spek itam besaq.

kalau susah2 buat kat umah Kak As ja lah. semua pakat mai Aloq Staq.

lalalalaaaaa,
senangnya dalam hati.

manzlie said...

salam Umiazuddin,

alhamdulilah..masih lagi dalam ingatan saudara lagi...

syukran for the info

waslam

manzlie said...

salam kak Pinat..

ohh ye ker nak serbu saya nih..heheheh

GPk nih duk senyap jer kan...


syukran
waslam

manzlie said...

salam Taj..

jom kita pakat jumpa lah ..nak tak?

syukran

wasalam

manzlie said...

salam yem..

hmmm jadi tu..cuba cntact lah dgn taj tuh..dia boleh arrange kan..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Hanis..

insayalah..satuhari nanti dappt lah tuh dtg sini..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Taj..

waahh good idea tuh kan..
waslam

manzlie said...

salam ijoi..

takda maslah sya ..ramai tau sorang ker..hehehsyukran

waslam
cuma yang punya badan jer tak mau..lari nohh

manzlie said...

Salam Azemi..


cuba lah bincang dgn depa semua nih...saya dah takleh nak tunggu lama lama sebab banyak undangan nih nak p ziarah...hehehe

syukran
waslm

manzlie said...

salam kak Noor..

ok takda malsah , suruh ijoi lah arrange kan..tul tak...

ijoi..apa macam..jadi tak?

syukran

waslam

manzlie said...

salam saudara Zain..

alhamdulilah dan many thanks for the doa..senoga mahbrur di terima oleh Nyer..

thanks for sahring the information

syukran

wasalm

manzlie said...

salam Hanis...

good idea jugak tuh..saya ok jer..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

mengapa dikau tetiba bertukar menjadi sedemikian cara..apakah dikau tak suka berjumpa dgn kami semua dan hamba yang jauh nih...kuat kan semangt mu itu...

syukran

wasalam

manzlie said...

salam sejahtera..

saya da banyak entry nak bagitau nih...

syukran

waslam

manzlie said...

salam Imran..

saya jugak insan biasa yang tak punya apa apa tau..tiada rupa mahu pun harta ..yang ada cuma budi bahsa jee..saya nih Imran teringin nak asam pedas cikgu mas tuh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam yem..

betui kata hang tuh.bukannyer susah snagat..senang jer just set time bila nak jumpa kan..

bagusi idea awak tuh..

syukran
wasalam

manzlie said...

salam sarina..


masa tawaf wida nih lah rasa sunnguh sedih kan..sebab kita tak tau lagi bila akan kemari..betui cakap mu itu

syukran

walam

Azemi Ali said...

Salam

Cik lie suruh bincang pasal gathering (zon lembah kelang). Jom kita bincang.

Cadangan 1 - 18/7/09 (Sabtu) - 8 malam

Cadangan 2 - 11/7/09 (Sabtu) - 3 petang

Tempat - Tempat selalu buat show / expo Alamanda. Berhampiran food court tu. Tunggu situ.

Pakaian - Tutu aurat.

Tujuan - Kenal Cik lie dan silaturrahim antara bloggers.

Pengalaman saya pernah jumpa forumner tak payah pakai dress code, nanti kenai lah.

Sila afundi mahu gathering bila?

Kita ikut majoriti, ok tak ?

manzlie said...

salam zain..

la nape lak cian kat dia bukan kat cheq yang baru dtg sini nak jumpa semua orang?


waslam

manzlie said...

salam shami2.

alhamdulilah..suka saudra melihat nyer..jgn risau akan saya updated kan gamabr gambar terbaru nanti..

many thanks for your info.

wasalm

manzlie said...

salam saudara Rosli..

saya duk di bkt jalil, bandar lestari perdana...nanti saya bagi no hp yah..

syukran
atas ingatan mu..

waslam

manzlie said...

salam atikah..

yer, betul kata mu tuh dik..bila balik dah rindu giler nih kat sana..sama sperti berlaku kat sya kan..

gathering nih jadi lah..cuma tikah bagitau lah kat cikgu mas tuh..

waslam

manzlie said...

salam imran..


ok lah tuh..kami nih semua dah jadi cam adik beradik lah..heheheh

meh lah join us for the gathering nih..

waslam

manzlie said...

salam koq As..

dgn sapa lah cheq p jumpa nih..cheq kan dah habaq cheq ni sebatang kara takdaq sapa dalam dunia nih..sedih lah..pastu dah ada orag taknak jumpa dgn cheq..

syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

bagui infromasai kamu tuh kat zain..tetapi yang tak betui tuh cerita saya lah jumpa kekasih ahti? dah lari lah dariu tujuan asal kita nak jumpa kan sebenarnyer..


syukran

waslam

manzlie said...

salam kak Pinat..

tu lah depa nih..duk daolak dalik kan...masing masing dgn certia masiang2 kan...tapi yang jadi nyer next week kat alamanda tau..pas zuhur..ok

syukran

waslam

my son said...

Salam Abg Lie,

tawaf wida' ni bila Abg Lie lakukan? bestnya dapat kesempatan seperti Allah bagi pd Abg Lie. Syukurr kan.. masih terbayang lagi lepas tawaf wida' tu, kami g solat belakang multazam situ.. memang sebak habis. semoga Allah menjemput kita semua ke sana semula / lagi.. Amin

Azlan MD @ havana

manzlie said...

salam amy sensei..

terima kasih adinda amy sensei atas ingantan mu itu..

syukran

waslam

manzlie said...

salam azemi..

good planning tuh..tapi time leh tak tukar..sabtu 18/7 jan 2 pm..ok tak

syukan

wasalam

hizbi76 said...

Salam buat sdra., ana sering dan sentiasa mengunjungi blog sdra.

jika hadir ke Perak leh lah hubungi ana.....

Doakan agar tahun ini , kami akan dapat berpeluang melaksanakan rukun Islam ke-5. Kini on 'stand by' Boleh kita bertemu disana kelak.

http://sklamborkanan.blogspot.com
http://hizbi76.blogspot.com

manzlie said...

salam adik azlan..

abg lie lakukan masa sebelum balik kl 3 hari lepas di sana..

many thanks for your infor dik

wasalam

UmmuAdam said...

Salam....

Wah, meriah sungguh blog Cik Lie ni...tapi dlm pada tu baru beberapa hari balik M'sia Cik Lie dah rindu ke Kaabah...Tawaf Wida memang akan menimbulkan satu perasaan sayu yang tak dpt nak digambarkan kerna kita dtg penuh dgn dosa dan pulang dgn satu harapan agar kita seperti baru dilahirkan.

Kalau gathering jadi tolong maklumkan, ada kesempatan ingin jugak join dan bersua muka dgn mereka2 yang sering ceria dan usik mengusik spt CM, Hanis, Noor, Kok As, Atikah dll and of course Cik Lie yg dtg dari jauh.

hanis said...

Salam semua...

tudia...sad je cheq rasa tinggalkan blog nie...berjela2 komen dok masuk...tak sempat nak buh komen baru yg lain dah masuk...

En Azemi...cheq nak wat cadangan 18/7 kol 3 ptg k dak?...bukan ape cheq rasa minggu nie cik lie & ramai yg lain dah ade rancangan lain2 tu...than wat petang sbb masanye panjang..banyak aktivity leh wat pastu...kalau cam kami yg bujang nie insayaalah takde masalah....cheq risau yg ade anak kecik je...sian depa & anak2 kecik tu...& kalau malam tak leh wat kat alamanda..kene cari kfc or mcd 24 hrs... yg lain2 cheq setuju....

emmm kalau ade ape2 pertolongan diperlukan takde masalah...cheq sedia membantu...."peminat lagu wonderpet...kerjasama"....& cheq pasti ramai tu yg sedia membantu...atika dah bantu CM memasak...

Azemi Ali said...

Salam cik lie,

Cadangan dari cik Lie , tuan bunya blog.

18 Julai 2009
Alamanda
Jam 2 petang
Berhampiran food court

Sila hadirkan diri anda dengan spek beso (utk GPK sahaja) dan bukan GPK, dengan perut beso sebab kita nak makan unta..hahaha

Sapa tak setuju sila angkat dua kaki..hehehe

hanis said...

Salam semua....

wokeh settt tu cik lie & azemi.....(tak larat gelak dok baca entry2 nie semua...azemi wat tambah lg kat entry 80 tu.... bawa Perut Beso?...hahahah)

(masih terbayang2 Acik As dok nyanyi....lalalala...senangnya dalam hati...bila sudah ada kata putus dr semua)

hanis said...

Cik lie, entry baru....wat pengemuman gathering on 18/7 after zuhor....

cikgu mas said...

salam sayang untuk semua

18/7 tak leh.serius..cikgu nk join gak...tapi pagi sekolah cheq buat hari Keusahawanan..ptg cheq nk terus drive balik melaka..mak buat kenduri ,,betul tak tipuu!!!

tempat tu dah cantikkk sangat dah..10 minit jer dr sekolah cikgu..food court yer..hmm syok yer nk makan apa yer??..cik lie belanja cikgu yer...

la semalam tu cikgu terkejut sangat..jgn ambik hati..saya sgt tak menduga

zain said...

Asalamualaikum.

Selamat pagi kepada semua pembaca PDKM.

Gathering : 18 Julai 2009? Ok tu saya sokong. (saya punya birtday 17 Julai hehehh). Tapi CM ni x dapat hadir pulak, hilang le serinya. Tapi kalau ubah tarikh lain ada pula yang tak boleh. Saya ikut saja, wp saya kat pontian johor kerana nak meraikan CL dan nak jumpa peminat PDKM saya usahakan juga.Insya Allah.

p/s:
1. kagum ngan CL yang membalas setiap komen, kalau saya memang tak larat. Bila CL jawab, terasa begitu seronok sekali.
2. Saya En.Zain la CM. Isteri sorang anak dah 5,

manzlie said...

salam Hizbi,

alhamdulilah..semoga saudara akan dapat pergi ke snaa lagi.insyaalah doa dari saya..

insyyalah jugak djikalau sya e perak akan saya cuba usahakan dtg ke situ...

sukran

waslam

manzlie said...

salam ummu..

jgn risau...saudara azemi dah tetapkan tarikh tuh..so dtg and paki jer cermin mata besar ok...

syukrn
waslam

manzlie said...

salam Hanis...

tu dia...dat a good idea jugak kan..ok set jadi

wasalm

manzlie said...

salam azemi..


k..nanti leh buat anouncement kat next entry..sukran


wasalam

zain said...

CM, kalau 18 tak leh, kita buat 11 julai jam 3.

Kalau tak leh juga, confirm CM tak mahu jumpa CL. Macamana Li, apa komen pembaca PDKM sekalian, kita buat 11 julai kul 3 petang. saya boleh dari pontian belah pagi, sempat sampai lah tuh ke alamanda

manzlie said...

salam cikgu mas...

hmmm khenduria kat rumah melaka tuh cuma alasan sahaja tuh..alaa cikgu khenduri belah malam...kita nak jumpa jam 2 ptg...just come and say hello jer tak boleh ker..tak pa lah kalau dah tak sudi memang banyak alasannyer...sapa lah cheq nih di mata cikgu kan, "rupa tiada malah harta pun tiada"..anak yatim piatu la kata kan...sedih cheq nih majuk...koq As tulun tulun..

syurkan
waslam

manzlie said...

salam en Zain..

terima kasih atas usaha dan niat murni saudara tuh...hmmm macam nih lah cara nyer kalau orang nak dtg kan tak kira dari mana..heheheheh
cikgu mas saya tuh sebenarnyer gelabah tuh takmau jumpa semua orang...tul tak cikgu? hehehheh


syukran
waslam

zain said...

Salam,
Betul tu Lie, CM buat alasan tu. Tak nak seribu daleh. Jangan gitu Cikgu Mas, just come and say hello then u can drive back home.

Ya Allah Ya Tuhanku kau permudahkanlah Cikgu Mas agar dia dapat datang ke majlis ini. Kau lembutkanlah hatinya moga ia menerima pelawaan majlis ini.

rezeki said...

salam cik lie dan semua,
tawaf perpisahan yg diiringi dgn doa agar dapat lagi mengunjungi Kaabah. Panjang umur, murah rezeki dan dgn keizinanNYA, dapat lagi kita mengunjungi. Itulah keistimewaan Mekah dimana tidak ada sejengkal bumi pun yang ALLAH mewajibkan hamba-hambaNYA utk menghadap dan melambaikan tgn kecuali kepada Kaabah, Hajar Aswad dan rukun yamani.
Pejam celik 2-3 minggu cuti cik lie rasa sekejap je.
Selamat bercuti .

Kak As said...

salam,

lega rasa bila semua pakat setuju dengan tarikh 18 julai, cuma CM jah, janganlah lagu tuuuuu.....
mai la sat pas tu bolehlah balik Melaka. Kak As dari Aloq Staq pun nak p. sian kat CL.

Kak As said...

salam,

ALAHAI...... asam pedas CM juga yang CL dok ngidam.

tak pa lah CL, mai sini kak As buatkan. orang dah tak mau tok sahlah dok pujuk lagi. kak As pun reti buat asampedas sail Melaka tuh.

bukan apa sian kat adik kak jah. hui. hui. sedih bangat orang buat lagu tu kat adik kak As.

manzlie said...

salam zain..

tu lah cheq dah habaq kan..takpa malam nih cheq buat lagi solat tahajjud mintak tolong dgn allah swt kasi lembutkan hati cikgu mas tuh supya leh join us kan..insyaalah

syukran
waslam

manzlie said...

salam rezeki...

itu lah kebesaran nye kota makkah dan kaabah kan..alhamdulilah..semoga allah swt menerima kita kembali..insyaalah

syukran
walam

manzlie said...

salam koq As..

ye lah koq..orang dah tak mau hargai kita kan takpa lah..laa nih nak akak buat kan lah untuk cheq asam pedas tuh yah..

syukran
waslam

p/s; Hampa diri ku , dtg dari kota makkah nak makan asam pedas cikg mas tak dapt rupanyer...suruh pos kat sana kata jauh lah ni lah..bila cheq dah ada depan mata nak lari melaka lak..hmmm majuk cheq kak

Kak As said...

salam,

esok hari Jumaat elok lah CL p jumpa "RATU HATI" Cik Lie. hanya beliau ja yg faham hati CL. sian CL

tak bertempat nak mengadu.
depa semua tak tahu
siapa "RATU HATI" mu.
smoga Allah mencucuri rahmat padanya.
Amin....

manzlie said...

salam Koq As..

betul lah cakap akak tuh kan...

hanya dia yang tahu rasa hati saya kan..insyaalah..i will do that..

syukran

waslam

Engku Artini said...

Salam Ciklie & friends..
suka tengok entry baru ni.. patutla ada org rindu nak balik semula ke sana.
Pasal 18/7 tu.. uhukss artini ada kelas, kul 2-6 kt shah alam. Ahad pun penuh kelas 8.30-6. sbb tu haritu artini cadangkan buat mlm.. Camne ni.. kalau buat area shah alam, mybe boleh singgah jap after kelas.. tu pun kalau kawan2 semua blom balik lg. Almaklumla.. presiden kita ada agenda penting kt Melaka.. Plss Cik Azemi, Ciklie.. Ada sesapa yg vote shah alam??

normala said...

Salam,

Kak mala baca blog ni hari2,seronok dapat tengok Kaabah. I.Allah kak mala dah dpt surat dr THaji sebagai tetamuNya musim haji ini. Smoga En Li terus post lebih bnyk bahan2 dr Mekah/Madinah. Salam perkenalan untuk semua pengunjung blog ini.

manzlie said...

salam engku artini..


hmm shah alam tuh mungkin susah kot..sebab saya takd tranport lah kat area tuh...heheheheh

maafkan saya yer..

syukran
waslam

Engku Artini said...

Ciklie.. nampaknyer takdela peluang artini nak amik berkat orang dari kota mekah. Mesti seronok gathering tu nanti kan. Takpela.. sob sob.. nanti upload foto yekk

Nasi ayam berlauk ikan
bertambah sedap pelbagai gulai
Yang sudi tiada kesempatan
yang berkesempatan, mengelak bagai..

Smoga ada rezeki di pertemuan lain.. InsyaAllah

Noor said...

As Salam..

Dear Cik Lie & Fren..

Alhamdullilah... kita semua dah bertukar topik.. aminnnnn... psstt.. sebenar nyer cheq tak lena tido malam tadi dok pikir kat cm.. cheq salah sorang yang dok mengusik dia.. ampun kan akak dik kalau buat hang kalang kabut.. May our frendship remains forever..

wokeh.. back to our gathering, cheq setuju dengan tarikh 18/7 after zohor.. kul 2 @ 3.. cheq nak mai dengan kak faridah..

psstt.. to my beloved cikgu mas, hope u can join us.. walaupun sekejap.. mai jumpa kami dulu dik.. pas tu baru balik melaka.. mai naa..

Azemi Ali said...

Salam

Tahniah kak Normala kerana dapat menjadi tetamu Allah.

Cik Lie, buat je entry pasal gathering tu. Pasal CM jangan risau dia confirm akan datang nyorok belakang tiang..hehe

manzlie said...

salam engku artini..

tu lah nak buat camner kan...takpa lah sya saya upload kan gambar gambr tuh..hehheehh

syukran

waslam

manzlie said...

salam cik Noor..

alhamdulilah..kak faridah pun dapat adtg nanti.insyalah..leh jumpa sma dia..


orite...

syukran
waslam

manzlie said...

salam saudara Azemi..

insyalah..kan sya buat nanti entry nyer yer...jemput semua org hadirkan..heheheh

syukran

waslam

taj said...

salam semua,


saya vote sabtu 18/7 jam 2 - 3 pm.. comfirm alamanda ye

kalu malam masalah sikit maklumlah rabun malam...heheh, siang leh pakai speq besor...

hanis said...

Salam semua....

Emmmm CM, cheq sedih CM tak mai.... Cheq pasti, CM menjadi insan ke-2 kami mai nak jumpa...CM kalau nak cheq ikut balik melaka tambah kaki tangan tolong kenduri takpe, cheq sedia membantu...kita ambik team bersihkan after kenduri na...atika, hang pon kene ikut sama tau....

Kak Noor..patut laa cheq tengok kak noor awal balik noreh arini...ngantuk dah mlm td tak dpt tdo lena...huhuhu...akan nak tau...cheq lak tdo mimpi dok kat alamanda dah.... ;-)

Engku Artini..laaa tak dapat join?...ingat baru nak ade teman dr shah alam nanti...takpa, sama2 kita doakan bulan 12 nanti Cik Lie balik lg...& time tu kita g sekali k...

Kak Normala...Alhamdulillah, tahniah dah terpilih jd tetamu Allah tuk haji tahun ni..

raihanah said...

Salam Encik Li, bagi saya detik paling sedih dalam hidup ialah sewaktu tawaf wida' ni.
semoga kita sering dijemput ke sana ye

hanis said...

Salam Kak Taj,

nampak gayanya..kita berdua nie mmg dah ready ngan spec itam bosar tu.. ;-)

SUHAIMI said...

salam
rakan2 yang jauh di utara ni tak dpt le nak join gathering tu ........ruginye...

Abg Mgt said...

Salam,

Alhamdulillah, abg mgt dah dapat bercakap dengan CL dan CM.

Dengaq bercakap tuu semuanya ok depa berdua ni.

Terimaksih pada CL dan CM call abg mgt.

Insyaallah salam anda berdua akan abg mgt sampaikan pada kak as.

Seronok nya.... he...hee..

yunosh said...

Salam Cik lie,

Teringat masa tawaf wida' dulu berdoa depan multazam sehingga tak sedar saya dan isteri berada di depan hajar Aswad, itulah laluan paling mudah untuk ke hajar Aswad.sesungguhnya kerinduan terhadap baitullah sentiasa di hati. Doakanlah supaya kami sampai ke sana lagi. Selamat bercuti dan bila balik ke mekah nanti boleh hantar ke klia je.Wassalam

Engku Artini said...

Salam seme.. Hanis, tula.. frust jgk tak dpt dtg.. tak sanggupla pula nak ponteng kelas rasanye.. nanti hubby artini jeling2 dari Kuantan hehee.. Dia hantar shah alam suruh p belajar katanye.. bukan ngulor.. uhuuuks sedih tak dpt jumpa kenalan semua
Selamat bergumbira

ijoismart said...

Kak As, tengok tu.. abg megat cakap dengan depa berdua ja.. ada apa2 ka. habaq la sama

Laracroft74 said...

gelak sorang saya baca komen2 kat atas nie.. rasa macam keluarga bahagia :-))..saya setuju dgn Imran Paris..gurau senda bawa bahagia.. mengeratkan lagi silaturrahim.. betul tak che lie..

anyway thanks letak N3 di Mekah lagi.. rindu nak tengok gambar2 keadaan semasa disana ... bila selalu tengok dan berdoa, insyaallah nanti ramaila followers PDKM akan dtg ziarah Che Lie sekali di sana..

eh, ada jugak geng shah alam... mai la datang ziarah ke area sini pulak che lie.. nanti kami orang shah alam belanja asam pedas shah alam.... :-)

Kak As said...

salam,

ijoi, tak dak apa apa aih, nanti kita buat majlis SUAMUKA ngn CL kat umah kaka as na, khas untuk orang kedah dn perlis.

makan laksa. mai na jangan tak mai.

manzlie said...

salam mala,

taniah anda terpilih jugak akhirnyer..syukura lahamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam taj..

ok jugak tuh..set yah..

waslam

manzlie said...

salam Hanis..

betui tuh ckap you...tapi takpa lah dah orang tak sudi kan nak wat camner..hehheeh

syukran
waslam

manzlie said...

salam abg megat..


hmmm abg amegat nih..ada ada sje dia..heheheh

syukran
waslam

manzlie said...

salam Raihanah..

betui tuh..waktu tawaf wisa paling sedih kan..

syukran
waslam

manzlie said...

salam ijoi..

hmm nka tqau ker..kena lah call koq As kita tuh..heheheh

syukran
waslam

manzlie said...

salam Yunosh..

many thanks for sharing the info..
waslam

manzlie said...

salam lara..

betui tuh...
join lah petang tuh nanti..

syukran
wasalam

manzlie said...

salam engku..

takpa lah dah takleh nak buat camner.insyalah lain kali lah yer. just concentrate your study ok..

syukran
waslam

Kak As said...

salam,

PENGUMUMAN !!!!!!

dengar sini,(bukan dengaq...baca)
baca sini ,baca sini.!!!

CM dah setuju nak p majlis SUAMUKA bersama CL.kat Alamanda ( tang mana pun kak as tak tau, maklumlah tak pernah p sana lagi.

horey..horey....

Amboi mak ..merdu sungguh suara CM.
orangnyer tentu macam puteri dalam pantun kak as.

CL,
jangan tunggu lagi, p la kat sekolah CM. p lekas jangan tunggu lagi... Alahaiiiiii....

umiazuddin said...

Salaam cik lie & frens,

Aiseyman jeles la orang Perak baca pasei gathering nih ;)

Cik Lie nanti nak pi rumah Kok As, meh ler singgah Ipoh, pekena mee rebus ramli dulu :)

Salaam Kok As,
Gathering edisi utara cover Kedah & Perlis ajer yer? ;}

Engku Artini said...

Salam Ciklie..
Insy kita berjumpa lain kali yer.. sib baik Ciklie pujuk.. heheee.. sbb mula tu rasa excited sgt nk jumpa CL last2.. tak berkesempatan.. kecik hati tauu.. heheee skrg dh ok dh..
Nak tanya pasal n3 CL ni.. Pancuran emas tu disembur emas ke??

ijoismart said...

amboi CM, kak as dok puji dia... suara buluh perindu... ha, lagu tu kan senang. Kami pun tumpang gumbira. Seronoknya depa

ijoismart said...

kan sy dah habagh suruh Lie p cari dia. Dia tak mau heboh2. CM kan pemalu... Tak kan dia lak nk cari Lie, saggi org kata apa pulak.

hanis said...

Salam semua....

Alhamdulillah.....sukanyaaaa....hanis setuju sesangat kat ijoi.....CL kene mulakan......semoga semuanya berjalan lancar....

asam pedas oh asam pedas..... :-)

Kak As said...

salam CL,

tak bawa balik apa apa kah dari Mekah?? buah tamar rutob ada bawa dak untk Kak As. lagi satu roti tarmis tu ada lagi ka? takan sazli makan sorang kut.

kempunan nak makan rutob ni. kengkawan semua dok tanya ni. depa malu nak tanya sendiri, terpaksalah kak As tolong tanya kat CL.

macam CM gak ... hehehe malu tapi mahu. lalalallaaaaaaaaa

lagi satu CN tu nak bawa kak faridah dia sama masa majlis SUAMUKA tu. kirim salam kat kak faridah dia tu.

kak faridah,
pakai lawa lawa naaaa.kalau malu sembunyi belakang CN. lalalallaaaaa

mai pakai mai semua boleh mai umah kak as. mike orang ipoh ka penang ka boleh mai. maghi le rumoh teman.

Salam sejahtera....... said...

salam,
gathering jangan lupa ambik gambar yea, untuk tatapan kami kat ipoh..

zain said...

Salam,
Betul ke Kak As (KS) yang CM dah sanggup nak bersemuka dengan CL. ERM, saya sebenarnya optimis mereka akan berjumpa, so kalau CM dapat mai ghatering lagi ummph. dapat bertemu muka dengan CM ni. Dah mula tengok blog CM.

Allah kabulkan permintaan saya. Ahlhamdullilah. Moga tercipta akhirnya nanti..........

afisazlie said...

salam Mak As,

mana ada cheq makan sorg.. bukan nye roti tarmis, roti bai pun CL tak bawakan tuk cheq.. cheq makan roti beli kat 7-11 je mak as..

tapi cheq risik2 kat dlm beg CL, nampak mcm ada bungkusan spesial.. Hati cheq kuat mengatakan untuk CM tapi cheq tak berani tanya kat CL.. cheq buat2 tak tau ja kat umah tu..

Kak As said...

salam,

wow, wow, wow......

ada hadiah spesial noohhh.
nampaknya kita semua dah kena main ngan depa berdua tu(CM & CL).

ingatkan kita nak mainkan depa.
Alamak kantoilah kita semua termasuk orang kat Paghees tu. heheheh.

kempunanlah Mama nak makan kurma rutob yg kuning tu.

Abg Mgt said...

Salam utk semua,

Rasanya CM kita dan tak sempat nak bercomment dah laa ni.. nak kejar masa sebab CL cuti tak panjang mungkin tengok sebok pi tempah untuk buat bunga telor kot!

Tak pa bertenang CM, kami doakan utk CM + CL ambil masa yang terbaik...

Jangan lupa panggil kami semua naaa.....he, hee...

abahcute said...

salam Kak As,

apa citer? tak faham la. siapa main siapa ni.

zain said...

Salam,

Betul tu abang mat bagi la masa kepada depa kan. Kita tumpang tengok pun ok.

Siti Rahmah said...

Salam,

Kalau dah confirm jgn lupa jemput ye kami yg kat Utara ni.
Tak sabar nak makan nasi minyak ni.
Bila langsungnye?????/

Narnia said...

Assalamualaikum...saya berpeluang mengerjakan umrah pada awal Jun yg lalu...mmg terasa syahdu dan rindu ngan suasana di masjidil haram n masjid nabawi..insyaallah akan ke sana lagi..skrg ni nak gi bercuti ke tmpt lain dah tawar hati..hati dah terpaut ngan kaabah...

PINATBATE said...

Wow..wow..wow...! ( Tiru kok As..)

pasai apa jantung kakpinat rasa berdebar-debar ni..macam ada sesuatu suprise jer akan berlaku antara CL dan CM ni..

tetiba jer Abang Megat tulis perkataan keramat.."bunga telur"..

APAKAH....??

tak sabaq nak tunggu 18 haribulan ni...

G said...

hurm..makin manja pulak usik-mengusik kat sini. Tapi sy pulak yg makin blur. Samarinda / cerekarama/ drama swasta apekah yg tengah disiarkan nie..hihi.

Takpe la..ape pun endingnya nanti update kat sini ye tuan haji. Nak jugak sy kenal CM kita nie..:p

cikgu mas said...

salam semua

mana boleh saya tak berkomen abg megat..!!!

bunga telur???..aduii..saya gelak je lah..abg megat ni ada2 ajer,,,sehari sampai ke malam saya gelak..

bergathering pun sampai nk berbunga telur.ke kak pinat???kalau nak jugak kak pinat pi lah mesejid india tu,,pi belilah peralatan bunga telur..buatkan bunga telur untuk semua..kak pinatkan AJK sambutan.mintak tolong hanis noti tuu..

ijoismart kak as kata suara cikgu merdu mcm puteri..for ur info ijoi mmg macam Puteri tapi "PUTERI KATAK PANGGIL HUJAN"...cikgu bertanya khabar jer dengan k.as dan abg megat..baik sungguh kak dgn abang tu..ramah tamah orangnya..cik lie bagi nombor.tak de pape deal pun.eratkan hubungan saudara seislam.

Siti Rahmah ...amboii kak sampai nak bermenu nasi minyak..sempat ker kita nak masak????,,langsung apa kak????dah langsung pun dah dulu takkan nak buat 2 kali pulak..he,he..gelak sakan saya..

PENGUMUMUMAN UNTUK SEMUA..

CIK LIE TELAH BERJAYA MENDAPAT MARKAH 300% KERANA KEJAYAAN "MENYAKAT DAN MENGENAKAN" SAYA..KERANA SAYA SELALU MENGUSIK DAN MENGENAKAN DIA SELAMA INI..SELALU SGT SAYA PANGGIL DIA MR SIVIK SKEMA..SKRG DIA TUNJUK TARING DIA NAK TENGOK TAHAP GELABAH SAYA..HISS DIA BERJAYA SUNGGUH ..CONGRATULATION TO MY BEST STUDENT,HE,HE,HE,,,CIKGU SUNGGUH BANGGA..

3 HARI NI CIK LIE TAK DE ...DIA KETAWA SAKAN SAMPAI BERGULING BERGULUNG SEBAB YOU ALL SEMUA DAH TERPEDAYA DGN KEPULANGANNYA...

NAKAL TAHAP GABAN CIK LIE TU!!...APA TELAHAN ANDA SATU PUN TAK BETUL ...GOSSIP N SPEKUALASI SEMATA-MATA...CIKGU MAS TETAP CIKGU MAS..TAK MUNGKIN PAPE YG ADA DLM KEPALA DN FIKIRAN YOU ALL AKAN BERLAKU...HE,HE..TERBALIK DUNIA U!!!

OK STOP YER..TELENOVELA NI!!!...
I LOVE U ALL SO MUCH..

cikgu mas said...

salam

lupa pulak dekat Zain..
amboii abg zain ni baru ni dia lah harapan hati..kesian kat cikgu kena usik dgn cik lie,,mintak sama stopkan telenovela ni..
tetiba dia pulak masuk forum...beria nk tengok CM ni..pi kat bloglah kat situ ada CM..CM wujud dialam maya jer.tapi yang peluk pokok gotah tu..bukan CM yer..tu kawan CM..cik lie kenal benar tuu.

Zain pun dah jadi nakal yer..baru ni blur n conpius..he,he zain oh zain,,nanti cikgu ajar lagi yer..biar pandai menyakat macam cik lie..kita sakat "HANIS COMEL" tu pulak..available tu...cantik orang yer..ok hanis ready dear,he,he

zain said...

Asalamualaikum dan selamat pagi.

Semoga pagi dan hari jumaat yang mulia ini memberikan kita ketenangan dan kesejahteraan meneruskan kehidupan sebagai hamba Allah.

Ya Allah aku berlindung denganMu daripada sifat resah dan gelisah.
Aku berlindung denganMu daripada sifat lemah dan malas.
Aku berlindung denganMu daripada sifat bakhil dan pengecut.
Aku berlindung denganMu daripada cengkaman hutang dan gangguan daripada kejahatan orang lain. Amin-amin ya Rabul al lamin

Semoga CM dan CL serta pembaca PDKM berbahagia, panjang umur, dimurahkan rezeki, hidup aman dan damai jauh daripada mala petaka.

......... di mana CL menghilang? mungkinkah ..........ermmm jauhkan prasangka

Pontian Johor.

zain said...

Salam Cikgu Mas,

Hehheh, macam mana tak confuse, ni pulak makin blur, maklum lah dah tua, mata lak dah makin kabur.

harap CM maju jaya.

jang oo jang (CL la tu heheh), mano pulak poei budak betuah ni. soonyap jer. kobau tu belum makan laei.

Abg Mgt said...

Salam,

Jangan dok sangka yang bukan2 pada CM dan CL.

Depa ni baik sungguh2. Jadi abg mgt harap CM sebagai tuan rumah kita utk upacara sambutan ketibaan tetamu Allah kita yang mai jauh utk jumpa semua.

Jadi sebagai cenderahati tuu , saya dok agak CM nak bagi bunga telor pada kita semua. Mana nak dan nak masak nasi minyak, masam pedas ok laaa.

Betoi dak CM?

NGINAP SRENGENGE said...

assalamualaikom anakanda dan semua pembaca blog 'pengalaman dari kota makkah',


TAZKIRAH PAGI JUMAAT.

Sekiranya langit dan segala isinya,dan bumi dan segala isinya dan apa yang ada diantara langit dan bumi,diletakkan di sebelah penimbang , sementara itu kalimah 'La ilahaillalah' di sebelah yang satu lagi, NESCAYA 'La ilahaillalah' itu lebih beratnya.

wallahuaklam.
wassalam.

Abg Mgt said...

AMIN, AMIN, AMIN,.....
abg Mgt mengaminkan doa zain.

nak tambah doa sikit ni,

Ya, Allah engkau satukanlah dua hati menjadi satu, kau dekatkanlah hati hati ini,
Engkau permudahkanlah.

Hanya pada Mu kami sembah dan mohon pertolongan.
kami mengharapkan yang terbaik dari Mu. Kami jahil Ya Allah, kami bodoh Ya Allah. Ampunkanlah dosa kami dan tetapkanlah hati kami dijalan yang Engkau redhai. Amin.

elaira said...

assalamualaikumbuat cik lie dan semua kat sini...

hadehhh... semput...semput... dek mengejar perkembangan kat sini. nah ini la bahananya tak masuk sini 2-3 hari. weh korang ni naik roket ke bulan ke, ke stesen angkasa ke..? uihh... laju sungguh...

series ke cik lie ada kat KL ni? nak ler jejumpa. tapi bila baca komen2 korang sepintas lalu (tak larat nak baca satu2 hahaha) kejap macam ya, kejap mcm tak... ish bebetul laa... processor aku ni dah la lembab.

kas as, CM, dll... sungguh ka cik lie kita ada kat bumi bertuah ni? jom la kita jejumpa. saya pun vote sabtu 18/7 jam 2 - 3 pm. tentukan lah tempatnya. moga2 terlangkah dek kaki saya utksampai ke tempat tu. lagi bes kalau dekat2 ngan public transport hehehe legasi org tak dak kereta huhu...

so cik lie, pls confirm kan kesahihan berita yg telah mengongfiuskan saya ni ok... terima kasih :)

Kak As said...

salam Elaira,
betul, semua betul tak ada yang tak betul.

Hanis yang dok buat pendaftaran. bagi nama kat dia na.

Hari ni CL p ziarah ' RATU HATI DIA" kita jangan disteb dia. bagi canlah kat CL meluahkan rasa hati dia yang dia dok pebdam lama dah. maklumlah dok jauh.

CL jangan nangis na. tapi CL ni hati lembut, Kk As tau CL mesti nangis ni. sian CL.

Kak As said...

salam,

sazli, awat dok tumbuk cili, Mak As pula yang terasa pedas nih. cili burung kut.

ini bukan lagi COBAAN ,tapi betoi betoi punya kejadian. Alahaaaahaii.

pagi pagi turun bendang
hasrat hati menabur baja
CM dan CL memukul gendang
kami menari ikut rentaknya saja
ala dondang dondang CM sayanggggg

sapa nak jawab pantun ni, jawablah

hanis said...

Salam,

Aminnnnn....mengaminkan doa En Zain & Acik Mgt...Semoga Allah memakbulkan doa kami semua.

Alhamdulillah...Kak Pinat & Acik As... CM kita dah bagi green light tuk sediakan bunga telur tu...sungguh naa? nak cheq & Kak Pinat tolong sediakan na??? wokehhh kami sedia membantu ;-) ....emmm so, kak pinat bla kita nak start buat nie? tema hijau kan?....cuma berapa banyak nak kene sediakan jee tak tau lg nie....Kak Noor nanti pas noreh gotah tu mai laaa jenguk2 kami ni..jgn lupa bawa buah manggis sekali naa...

CM...amboi, amboi..nak cuba tukar topik nampak..jgn lagu tu..cheq tak sanggup menjadi usikan cam Cl & CM nie..cheq noti ngan CM jee tau..ngan org lain cheq sopan (huhuhuhu..perasan)..

CM bukan ape, kami pembaca PDKM nie semuanya sayang sangat kat CL..kami semua mendoakan CL bertemu pasangan yang terbaik tuk CL & boleh berkongsi CL ngan kami..ceria & menangis bersama kami..Tul dak Acik As, Kak Noor, Abg Imran, Kak Pinat, Sazli & lain2....

elaira said...

salam cik lie dan semua,

salam kak as...

terima kasih atas jawapan speedy gonzales ni... sayang kak as... jumpa nanti nak siom siom kak as...

insyaallah, moga dikurniakan Allah kesihatan dan kelapangan sabtu depan 18/7 lepas zohor di alamanda. akan ku redah dan paksa memana beca ke teksi ke... waima lanca (ko jgn nak mendera org elaira, mau patah pinggang) utk sampai ke alamanda... fuhh bersemangat sunggoh ni...

tapi nanti nak calling2 siapa ni, saya selalu kalau gadering pesen ini akan calling2 sesama utk jumpa... nanti saya tercangak2 mcm rusa masuk kampung malu la... dah la saya ni pemalu giler.. huhu...

insyaAllah saya akan buat coverage bergambar pada hari tersebut... so pd yg tak dpt hadir, nantikan liputan saya huhuhu... (dgn perasannya aku melantik diri aku jadik reporter plak, cik lie kena bersara sekejap jadi reporter sbb dia kena layan semua org masa tu hak hak)

so, boleh tak Cik Lie ke (wajib), CM ke, Kak As ke... CN ke... Taj ke.. sesapa lagi la yg nak pi tu nanti emel kat saya no fon ke apa ke, supaya boleh kita buat arrangement sikit2 ikut kemampuan. ke... dah ada arrangement? (aku kan ketinggalan kapal angkasa ni)

emel kat saya ya : elaira4ever@yahoo.com atau elaira4ever@gmail.com

syukran...

hanis said...

Salam Kak Elaira,

Insyallah nanti kita calling2 naa... nanti kita p sesama naa...nanti cheq email ke kak no phone cheq naa....teman cheq Engku Artini dah tak dapat join lak...

Kak As said...

salam,
salam,

teringat pula kata kata dan saranan Azemi pada sapa sapa yg nak berbulan madu, pilihlah Makkah dan Madinah.
pas tu CL pulak sokong 200%.

jangan dok ingat apa apa plak bukan Kak As sinis kat sapa sapa na.
ikhlas nih...Hanis jangan dok berasa plak na.
Hanis ni mama dah booking nak buat menantuuu...

Ps:-
tidak menyentuh sapa sapa , mahu pun yng masih bernyawa atau dah.....harap maap ler.

cikgu mas said...

Salam k.as ..salam hari jumaat.

Pagi jumaat berdondang sayang
balasan hamba buat k.as tersayang

Usah timba menanti perigi
kerana perigi pulangnya lambat
Burung yang ada terbangnya tinggi
Tinggi diawan kaki tertambat

(alahaii dondang sayang..)

Raut lidi sibunga keladi
Patah ranting,patahnya dahan
Kasih yang suci,ikhlasnya budi
kuikat kusimpul tali persaudaraan.

Abang megat menanam padi
kak as manis menghulur tangan
Teruna segak,sopan berbudi
Ratu hatinya dalam perjalanan

Usik mengusik mencuit rasa
tambah mesra,rindu terpahat
kita semua bagai bersaudara
doaku berpanjangan sepanjang hayat

Tuan Azli memukul gendang
Puan.Mas sayu memandang
Lagu gendang merdu berdendang
ada hati yang mungkin meradang

(alahaiii dondang sayang..mari menari k.as sayang...apa tu???,he,he..pandai betul kak berdondang sayang..mai ke melaka boleh join joget lambak tuu...

Hanis comel pujaan ramai
Bila diusik dah mula rimas
Bila sidia dah mula mamai
Hanis setuju,jemputlah cikgu mas

elaira said...

salam kak as... dan semua...

wahhh ni dah jadi tempat carik calon menantu jugak ni...

what say you hanis... is ken orr is kenot???

p/s: kalau berkenaan dgn yg hidup pun tak apa lah kak as... kita ni menghargai sebuah kehidupan kan :)

zain said...

bravo cikgu mas.

kamu memang pure melako la. hebat pantun kamu.

En Zain nak berpantun dondang bagai tak reti la hahahha.

Cikgu Mas your smile is very beautiful

ps: kemana saja CL ni. tak smpai-sampai lagi ke rumah ni.

ijoismart said...

amboi beruntungnya ngko ya hanis, kak as nk wat menantu.
terasa indahnya dunia,
bila ku dilamun cinta
penuh dgn pujuk dan rayu
membuat ku terlena...

cikgu mas said...

salam en zain

amboii apa?? my smile is very beautiful,,,aduh takuut yer saya.....hiss tu zaman muda2 lah,,

nanti kakak kat rumah abg zain tu dengar dia perhambat abg zain nanti..cikgu tak nak bertanggungjawab..dengan cikgu sekali lari

satu pantun untuk en zain..

Manis bercincin jari jemari
Tanda gadis dilamar orang
senyum manis ikhlas ku beri
tanda kasih kat abg samad sorang

ha,ha,ha,,,en zain ke sapa??? boleh jawab

jgn tunggu cik lie..dia pi merajuk..tapi dalam mesia lagi..ahad baru balik yer

ijoismart said...

Jawapan CM

Pergi ke taman berdua-duaan
sampai pagipun tiada yang halang
apa..abg samad putra pujaan
kasih diberi tersilap orang

cikgu mas said...

salam ijoii

aduuuh ijoii,

bahasamu kini berbunga-bunga
terlena dibuai cinta
pergi taman berdua-dua
daku musykil,daku curiga
Adakah ijoii kini dibuai cinta..

(amboii ijoi cikgu bimbanglah,,nanti dok pelok pokok gotah nanti)

pantun balasan


Cikgu mas berani dialam maya
gelabah pemalu bila bersua
silapnya cinta,resam dunia
berkecai badan,setiaku utuh dijiwa.

dah,dah jangan balas lagi nanti orang marah..ni blog dakwah bukan blog cinta bagaii yer...cik lie tak de kita pulak bermaharaja lela,,

Kak As said...

salam,

sementara CL p jalang jalang makang anging, mai kita plan majlis SUAMUKA pada 18 julai ni.

CM , apalagi aturlah strategi.
CL nak bawa RATUHATI dia, kak As pun nak tengok gak . adik2 lain pun Kak As nk tengok gak.
eeeeee saspen nyaaaa.... tentu meriah.

Imran Paris said...

Kak As...tentu meriah...saya je yg gundah gulana tidak dapat bersama. Nway inysaAllah, will be in KL by 4 August....En Li ada di mana time tu, di KL ke di Makkah....atau gi bertandang ke Melaka....hahaha, masih nak mengusik ni ;) Maaf ye CM.

Imran Paris said...

En Li...tumpang lalu.

Kak As, baru td sy menjenguk blog Kak As...nak buat komen tapi tak nampak pulak ruang komen...mmg blm pandai saya berblog ni :( Nway cuma saya nak bg tau....yg saya ni turut bertenang bila tgk gambar2 Kak As dan suami di dataran Kaabah. Bilalah dpt ke sana lagi ni...sebaklah pulak

Thanks En Li atas laluan yg diberi :)

Kak As said...

salam,

Cik Imran, terima kasih, abg Megt yng dok belajaq buat tu. Kak As mana reti. Kak As ni surirumah sepenuh masa. tak pandai nak berblog aih.

wah nak balik sini, berapa lama ? bolehlah buat majlis suamuka dgn Cik Imran plak. seronok nyaaa.

sementara tuan rumah (CL) p jalang jalang ni kita gunalah rumah dia ni. CL tak marah kut.

hanis said...

Salam..

emmmm terkebil2 mata cheq diwatnye arini.....huhuhu..nie semua CM nye keje laaa nie bawa cheq sama diusik...tp CM, cheq syukur sesangat sbb dapat Mama yang penyayang & sporting ..(cheq ade ibu & mama sekarang);-)

Ijoy & Kak Elaira...jangan laa terpedaya...itu semua usikan semata2....

For Mama, tqsm sudi terima cheq yg noti nie jadi anak mama....hanis sayang mama....
(maluuunyee..rasa nak p lari dok bawah tempurung kaca sazlie)

hanis said...

Salam...

Mama...tul tu..awat pengerusi GPK & lain2 dok menyepi...bila nak mula plan tuk 18/7 nie...rasa2nya berapa ramai yg dpt turun nie nanti?...Cheq rasa, specific place CM lebih arif...mama ade idea? Nak suruh cheq wat ape2 bg tau je...insyallah, cheq cuba bantu....

afisazlie said...

salam hanis,

nak lari duk bawah tempurung kaca cheq. takpa.. silakan.. walau duk bawah tempurung, tapi masih leh nampak dunia luar.. tapi jgn duk bawah tempurung kelapa.. terus gelap dunia, huhu..

Kak As said...

salam,

hanis kena tanya CM, sbb dia presiden.

sazlie taj ikut CL ke p jalang jalang satu Malaya.

dari KL ke Rantau Abang
singgah sebentar Pulau Brasmana
mana pergi semua orang
CM dan CL entah dimana

Makawidey Resort said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam Koq As..

wahhh betui ker cikgu mas nak join nih gahtering..cheq cam tak perccaya lah...ada ker can dapat asam pedas tuh koq..heheheheh

syukran for the infor..

waslaam

manzlie said...

slam ijoi...

hmmm ok lah nanti sya p lah jumpa cikgu mas tuh sorang sorang...jgn risua..sya cuma takut dia jer yang lari nanti..heheh

syukran
waslam

manzlie said...

salam Hanis...

hmmm jgn lah cakap camtuh...hehheheh
ia am ok jer

waslam

manzlie said...

salam zain...
\
bertui gak cakap suadara...berani ker cikgu mas tuh jumpa saya kan?
hehehehe

wasalam

manzlie said...

salam kak as..


mana ada bawak apa apa . cheq balik ni bawak badan jer kat mesia..heheheheh

syukrran
wasalam

manzlie said...

salam sazlie..

amboi kamu nih..dah berani lak duk intai intai yer...hmmm nak kena cili agaknyer budak nih..heheheheh


syulran
waslam

manzlie said...

salam engku..

memang pancuran emas tuh di perbuat daripada emas tulen...

wasalam

manzlie said...

salam sejahtera...

nanti kami amik gambar untuk tatapan anda semuaa..heheheh]
jgn risaua yer..

waslam

manzlie said...

salam kak as,,,

waqhh betui ker sura cm cam buluh perindu..mesti hebat dari 'Saloma" kan suara nyer..hmmm
taksabar nak jumpa nih..

syukran
wasalam

manzlie said...

salam imran..

mungkin time tuh sya dah takda kot balik makkah..

sayang kan..tapi takpa noohh..next time lah..

syukran
wasalm

manzlie said...

salam umiazzudin..

insyaalah kalau ada amasa saya singgah nohh...

syukran
waslam

manzlie said...

salam abg megat..


hmmm bunga teul? apa pulak tuh abg megat? spa lak nak kawin tuh?
hmmm ...dah confius nih..heheheh

sykran
waslam

manzlie said...

salam abahcute..


jgn risua ..takda sapa main siapa nih..heheheheh

syukran

waslam

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Amboi letih menggulung baru boleh komen, agaknya komen yang ke 191.
Takdak ka gambar unta, apa-apa la pasai unta, lepas tu pasai kebun kurma lak.
La ada di kampung ka?

zain said...

Salam CL & peminat PDKM:

Alhamdullah akhirnya CL sampai juga ke rumah .

Utk pengetahuan CM, kakak tak marah. Nanti dia akan p sama ke majlis suamuka pada 18 Julai. Insya Allah. Harap2 CM adalah nanti, boleh kenai2 ngan kakak.

manzlie said...

salam saudara Leenoh..

oh nak entry unta ker..ok nanti sya akan masuk kan yer..just give me a few days to settle my thing first..

syukran

waslam

manzlie said...

salam saudar Zain..

ada nih...
sajeerr duk tengok and baca semua komen komen dari depa semua tuh..heheheh

syukran

waslaam

Cik Amy Sensei said...

salam kande ku...hikhik

sirih said...

saja tumpang lalu,syahdu membaca bingkisan haji tu.Saya dan suami insyallah menunaikan haji tahun ni.klu diizinkan kalau dapat bertemu dengan tuan...Ini lah kali pertama.airmata saya mengalir melihat gambar Makkah dan Madinah tah dapat saya bayangkan. Moga menjadi kenyataan menjadi tetamuNYA..amin

rina said...

Salam Encik Manzlie

Thank you for setting up this site.

Baru jumpa yr blog last nite. Alhamdulillah boleh tengok Kaabah,Masjidil Haram and Madinah..for free from yr blog.Thank you:)

Oh I must say, seeing the pictures make me wanna go there again..buat sy rindu pengalaman mengerjakan umrah.

Boleh sy tahu yr hotel rates pada hujung Ramadhan nanti?

Salam
Rina

Kak As said...

salam,

haloo, haluu, helloooOOOOOO...
CM, CM, CM ka tu.....
La awat tak tepon plak. tak mau cakap ngn kak As ka??

Janganlah majuk mai la kita
"mek fantasi bekam realiti".
betoi ka cakap omputih Kak As ni, maklumlah tak skolah tinggi.

nak konfem majlis Suamuka ngn CL ni sbb kalau jadi Kak As kena p awai sikit sbb jauh dik CM oooiii.

zain said...

Salam Kok As,

betui la tu heheh,

Awat tak konfem ke majlis suaimuka kok as?

CM cantik yang baik budi
CL pulak orang yang dinanti
kalau jadi majlis ni kata lah jadi
tak la saya ternanti-nanti

CM kena pastikan majlis ini
peminat PDKM nak mai sekali
kalau tak jadi tak ada seri
fantasi not bekam realiti.

hhhhhqhq kok as. Sila jawab.

cikgu mas said...

salam k.as

i miss u too..

tolong nasihatkan adik akak tu..jangan buat macam tu!!tak baik..tu bukan penyelesaian masalah..kak lah harapan saya...dia tak nak dengar apa2 lagi..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 249   Newer› Newest»