MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 1 July 2009

" Minum Petang kat Bawah...


Nak tak...come and join me....

Salam from Makkah....apa kabar anda semua....Kheif Halaq ente? Hari nih suhu di kawasan Masijdil Haram masih lagi agak panas terik tadi...lebih kurang 46c ...terasa agak bahang jugak lah pada waktu tengahari tetapi agak berangin dan windy abit pada waktu malam yakni di sekitar jam 8.00 malam ke atas..34C.., so tekak ni terasa dahaga sikit, saya terus pergi ke bawah tingkat 3 di Restoran Felda D saji...saja nak ubah selera .nampak jer ABC ( Air Batu Campur ) terus saya order dan sedikit kuih muih disitu..harga segelas ABC sr5 dan 4 ketol kuih Karipap tuh sr2 tapi kuih favorite saya tuh yakni kueh gulung Hijau 4 ketol sr3. nak kata rasa nyer ..boleh lah kalau kat sini...so guys please comments , mahal tak? syukran..waslam


p/s: Teringat masa zaman dulu- jual kuih tuh..selalu abis dan lakuu... arwah mak buat still the Best...

79 comments:

Salam sejahtera....... said...

salam.
kuih gulung hijau tu (kuih ketayap)kalau intinya letak durian lagi best.

manzlie said...

salam sejahtera..


maaf sya tak leh makan durian..nanti pengsan dan muntah lah...


syukran

waslam

Salam sejahtera....... said...

salam,
oh anti durian yea. saya pantang jumpa durian..

manzlie said...

salam sejatera..

sya bukan anti durian ..cuma takleh nak bau and makan lah..memang tak leh masuk..bau jer nak pening kepala nih...heheheheh

syukran
walsam

G said...

Bestnye.Saya suka karipap yang intinya ikan. kat sane mesti takde kan?

cikgu mas said...

salam cik lie

tergelak cikgu bila baca kuih gulung hijau..mcm budak tadika nk beli kuih ,he,he tak ingat yer nama kuih tu kuih ketayap??...suka yer..sonang jer buat kueh tuu,gulung2 siap..issk jgn tergulung dlm carpet hijau yer,he,he

nk komen pasal harga kuih tu la.refer kt tempat cikgu lepak ..Alamanda tu,rasanya ABC pun RM 5.90..n harga kuih tu lagi murah dari satu kedai kueh tradisional kt KLCC tu..murah tuu..sbb kt mekah,kt kg mmg lah mahal..

satu lagi ABC tu sapa punyer..kalau tak bertuan cikgu nk tapau..kalau bertuan dgn dgn tuan yer sekali cikgu tapau..bolehkan??

Atikah said...

Salam en lie...

Tgk ABC tu terliur la pulak... panas2 perkena ABC... perghhh...

En lie... kak mas nak tapau ABC sekali tuannya sekali... tunjuk ler siapa tuannya.... adakah abang samad?

NGINAP SRENGENGE said...

salam anakanda,

Kat malaysia pun panas juga.
Terlioq juga tengok ABC tu.

Tadi ada telepon kat ayahanda , dia tanya nak pi posa di Makkah tak tahun ni.Ayah tentu lah jawab ya.

Insyaallah kalau ada rezeki akan jumpa anakanda di sana.Telepon tu datang mungkin dengan berkat doa anakanda.Pohon anakanda doa lagi di depan multazam.Ayahanda nak bawa bonda bersama ,insyaallah.

Ayahanda ingin sekali nak menangis di depan Kaabah ( menangis kerana Allah ).

Terimakasih dengan berita2 dari Makkah.Pohon kerja baik anakanda tu mendapat kecintaan Allah semaksimanya....amin.

Wassalam.

manzlie said...

salam G..

memag takda lah..hmm dah takda choice makan ajer lah...asal puashatikan namanyer karipap..


syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu..

ishh yang lagi satu tuh ada "TUan"nyer..hmmmm tau sma tau lah..heheheheh


syukran
\
waslam

manzlie said...

salam Atikah..

ehh ni bukan abg smad dia lah..ni special nih dtg dari kl lst 2 days..heheheheh cuma cikgu jer tau...

syukran

waslam

manzlie said...

salam ayahanda..

aduhhh dah gembira hati tak terkata , kita dapt berpuasa di sna..bestnyer...for sure anakanda akan kerap doakan ayahanda dapt dtg kesini...serononyer dan gemmbira hati anakanda ni...

syukan
walsam...

cikgu mas said...

salam cik lie

jeng,jeng,jeng dah sampai yer cik lie???va,va,va special lagi...patut la muka abg ajii berseri-seri.tp kenapa belanja makan karipap jer..mana kabsah kambing yer...???

Imran Paris said...

En Li, betul kata Cikgu Mas, kalau banding dgn harga kat Alamanda, rasanya lebih kurang sama je. Tp kalau banding dgn beli kat Keramat ke Kg Pandan ke...rasanya MAHAL sgt harga kat d'Saji tu.

En Li nak tau tak, kami 1 keluarga sama2 mengadap gambar2 ABC, karipap dan kui ketayap...semua kata nak ABC tu....alamak mmg favorite kami terutamanya saya sendiri :)

Eh...tak sangka En Li alergi dgn durian...saya pun sama tp taklah sampai pengsan dan muntah...hehehe

Thanks for ur update, tak dpt ABC d Paris ni, dpt tgk gambar pun jadilah....hmmm sedapnya

silversarina said...

Sedap nampak ABC dan kuih2 tu, kalau duk oversea , memang murahlah tu ..dulu tak de D saji ni lagi .

Have a nice day !!

Abg Mgt said...

Salam,

Sedap abc, tak sempat nak rasa pi hari tu.

Masa pi tu Cik Lie bawa saya depa tutup rest. tuuu.

Kena p sekali lagi laa noo.
Nak belanja cik lie makan abc ok?

||alis|| said...

salam cik lie..

wah... kuih gulung ijau... kat melaka nih dipanggil kuih ketayap ;)

seronok tgk ABC 123 cik lie tuh.. berlevel2 kaler dia..

taj said...

salam,

alamak pagi2 tgk ABC n kueh mueh tu ... terliur pulak,mmg minat sgt kat kalor hijau tu... nanti ptg nak cari tuk buka puasa...

ttg harga, bagi Taj kira OK lah... kat KLCC lagi mahal tau...

anyway TQ for update...

maklang said...

kueh ketayap tu mahal ye..susah nak carik kelapamuda kot!

karipap oklaa...

enjoy lah makan ABC tu cik Lie...ilang dahaga sikit dalam panas terik tu ye!:)

rezeki said...

Cik lie,
rasanya harganya reasonable kalau di Makkah. ABC rasanya sama tk mcm kat malaysia?

Kak As said...

salam,

bulan Julai bermula dengan warna warni, cantik, sedap mata memandang.
rasanya hanya Cik Lie sorang saja yang tahu.

rasa2nya Cik Lie kita ni dah ......??? kut. macamana pun Kak As doakan smoga bahagia.

terimakasih kerana N3 yang cantik nih.

Yem0805 said...

Salam Haji,

Waa sedap ABC makan dgn kuih ketayap hijau memang favorite saya tuu..
Tentang harga ABC mahal ckit la tp kat sne memmag susah nak dpt..

Kak As said...

salam,

terlupa nak komen pasal harga tu,
tak mahai aih sbb tempat tu kat hotel Cik Lie yang 5 bintang. kalau kat kampong harganya RM 2.50.

nanti Kak As p sana kita buat ketayap na. senang ja.

ASC yg satu lagi tu tentu big Bos punya EN.KAY kan ????
EN.KAY ni pun tersangat baik. terimakasih kerana melayan Kak As dan Abg Megat hari tu.Hanya Allah saja yg membalasnya. hari tu tk sempat nk ucap trimakasih EN.KAY.
salam untuk Cik Lie dan En.Kay.

yunosh said...

Salam cik lie,

Tempat tu tak sempat nak pergi kesian kat isteri saya, jemaah lain bercerita tentang d saji saya buat deek aje, tentang harga berpatutanlah dengan tempat tu.
itulah menu utama kat hotel aku tinggal dulu , kalau lambat tak dapat bukan apa jemaah dari maktab lain dah beli dulu, macam kat kantin sekolah berebut-rebut beli makanan. kuih gulung tu mahal kat san mana ada pokok kelapa tapi buah kelapa adalah jual di ben daud tapi nak parut macam mana, siapa nak ke mekah bawalah parut kelapa penting tu. Moga cik lie dilindungi Allah . terima kasih diatas paparan kali ini.wassalam.

cikgu mas said...

salam k.as

ye lah cik lie skrg sedang..tuuuuut..??? nampak hepikan..Alhamdulillah...

noor tlg komen..kak tercayang

Engku Artini said...

sedapnya abc tu cik lie. ptg ni balik kg nak cari abc la. pasal durian tu, saya pun anti durian. dulu2.. masa mula2 kawin sy mesti lari nyorok dlm bilik tak tahan bau durian. hsbd makan sorg2 kat luar.. sian dia. tp skrg ni, dia dh ada anak temankan dia makan. saya kan ciklie, akan teringin sgt nk makan durian masa pregnant. rasa durian tu mcm perfume jerk.. wangii sgt.. hehee. tapi lps deliver back to normal.. tak hingin bau durian tu.. ahakss lawak kan
dan sape punye abc satu lg tu ciklie.. ehem2 special ker..

Laracroft74 said...

sedapnya ABC tu..dah le tengah pose nie.. :-(

kuih2 tu kalau nak compare dgn harga kat Msia..memang mahal sikit.. kat malaysia 3 keping baru RM1..tapi disebabkan jual kat sana mestila nak untung sikitkan.. jual mahal pun orang tetap beli jugak pasal susah nak jumpa kuih2 macam tu kat sana..

hayadekey032385 said...

Uiisshh..durian is the bestt..fruit in malaysia..beshh..kalau makan ngn nasi n gula melaka...urmm..kat sini kuih RM1 = 3 ketul...!!! ade tak kedai2 melayu kat sana..?

Noor said...

As Salam..

Cik lie & fren..

sepetang di tepian haram, bertemankan karipap & ketayap.. disulam dengan Ais kacang .. va va va..

kau bahgia.. (bersama 'tuttt')
ku bahgia.. (tumpang gembira)
biar hidup..
hidup lagi.. (uihh sehidup semati..)

psstt.. cikgu, ketayap pun ok gak.. tokey estet cheq kata.. lemak manis inti ketayap menggambarkan keberkesanan sesuatu 'tuttt'.. lagipun kaler ijau tu kan melambangkan kedamaian.. he he..

Kak As said...

salam,

Cik Noor dan CM.
nampak gaya bulan 12 ni kita makan kendurilah pulak, tak jadilah nak makan laksa kat umah Kk As.

kena tempah bunga teloq lah plak. hehehe.

Cik Amy Sensei said...

salam encik manzlie..

waahhh..cedappnye abc tuuu..lama dah tak makan...kempunan lak nengok abc from mekah nih..hehe

kak jose said...

salam cik lie.

betulke ape yg kak as cakap tu..pasal makan kenduri bln 12 ni?

kalau betul tahniah le ye! siapela tuan diri yg sgt bertuah tu.tapi jgn lupe jemput kak jose ye!

ijoismart said...

Lie, jgn kerap sangat dok makan manis2.

cikgu mas said...

Salam noor

aduuh Lagu DJ Dave lagi!!!zmn cik lie lah tu!!!

noor pape pun cheq coop jadi pengapit abg ajii cheq yer,cheq nk kipas2 dia..bagi jeless `tuuut` dia!!

Kak as bunga teloq bagi cukup yer kak,follower abg ajii jer dah berapa??se malaysia malah international pun ader..jgn lupa souvenir dari pengantin karipap..pusing 3 bijik..

Wahai semua ahli group pompuan kaya..ready yer..kenduri besar hujung tahun ni..baju tema hijau..speq beso jgn lupa..

ijoi..mana dia ni..dah bole tempah bas dah..kite ni..

sapa2 nk pi kenduri cari CM di information kaunter Alamanda Putrajaya...cheq tunggggguu..

gembira yer hatiku..abangku kini berteman..

Engku Artini said...

k CM. bulan 12 ni artini tempah 2 helai baju hijau rimba khas unt abg aji kite ni.. apsal tuan rumah diam jer ni ekk. diam tanda setuju kan kak as.. hehee jgn mare ciklie aaa

kak jose said...

salam cm

so betul la ye!
kene ready ngan baju color hijau .
nak cepat2 tempah ni. nanti bile masuk bln puase tailor dah tak nak ambik tempahan pulak.
pasal spek beso tu dah ade.
suke,suke.

betul cik lie?

manzlie said...

salam cukgu mas,

tak manis kan kalau minum petang makan Kabsah lak..hmmm cikgu nih nak buat lawak lak...
heheheheeh


syukran

waslam

manzlie said...

salam saudara Imran..

alaah kesiannyer..saudra sam gak lah dengan sya ..sampai sekrang takdapat asam pedas Cm tuh..hmmm takpa lah dah ada orang bawakakn dari kl nih..hehehehehkira dah terubat lah rindu tu ..

anyway thanks for the comments

waslam

manzlie said...

salam sarina..

oh ye ker...

syurakn

waslam

manzlie said...

salam abg megat..

ok takda maslah..kali nih nak abgmegat belanja saya abc..abg megat order sya bayarkan ..boleh?

syukran

waslam

manzlie said...

salam Alis..

tu lah dah lama tak makan leup lak namanyer..kuih ketayap..

syukran

waslam

rose.othman said...

Salam..
pertama kali lihat hidangan tu dah kenal mesti dari Felda D'Saji.. cuma nak tanya kenapa Felda D'Saji dah tak berniaga waktu pagi.. sblm ni pagi ada teh tarik n roti canai.. (sewaktu musim haji 2008 yg lepas). semasa umrah mggu lepas, 2 kali saya pergi tapi tutup.. rupanya slps zohor baru buka.. tak sempat nak nikmati hidangan di situ kerana waktu terhad berbanding dgn haji dulu dpt 47 hari di sana..
wassalam.

cikgu mas said...

Salam cik lie

masa dating mana lah sesuai makan kabsah kambing,susah nk control ayuuu..comot gitu..karipap n ketayap jugak yg sesuai..aduuh cik lie hepi yer adikmu ini mendengar pertemuan ini...dah tak payah tunggu lama2 yer...kami pas ni nk pergi Jakel Masjid India cari kain colour hijau mcm warna kuih ketayap tuu...orang lelaki lak kn pakai ketayap from mekah..

amboii cik lie `kakak` bawak asam pedas lagi,abiss tu dah takmau dah asam pedas cikgu ni...dah 3 purnama cikgu mengiling cili untuk cik lie..hu,hu,hu..

Imran Paris said...

En Li...am confused ni...sapa yg dr KL yg mengubat rindu En Li tu, rindu kat asam pedas ke rindu lain ni :)

Cikgu Mas...mungkin boleh leraikan kekeliruan saya, sbgmana org KL yg bersama En Li yg berjaya leraikan rindu En Li tu...hahahaha

Mmm...saya pun dah bau2 nasik minyak, kasbah dan bunga rampailah, sampai ke Paris baunya :D

manzlie said...

salam taj..

kalau berbuka tuh jgn lupa kan sya tau bila makan kueh ketayap tuh..heheheh

syukran
waslam

manzlie said...

slam maklang..

memag benar tuh..terubat lah panas terik kat sini..lagi pun cuma minum petang kan..

syukran
waslam

manzlie said...

salam rezeki..

ye ker harga nyer ..sma..

ok tahnaks for the info

waslam

manzlie said...

slam Kok As..

eh eh eh..pakah maksud mu wahai kakak ku..berterus terang saje lah...adik mu tak faham nih..

syukran
waslam

manzlie said...

salam yem..

memag betul lah tuh..takpa lah kan..sekali sekala boleh lah kan makan...

syukran
waslam

manzlie said...

salam kok as..

aduhh kok nih..spa lah en Kay tuh...miss Kay ada lah..heheheh kok help me...alu duk tergelak nih..heheheheh

syukran
waslam

manzlie said...

salam Yunosh..

ye ker..seian nyer..kena berebut rebut kan..takpa lah nanti kali nih dtg jumpa sya..akan sya bekal kan untuk en yunosh nati

waslam

manzlie said...

salam engku...

bab kata siti Burharliza...

" Biarlah Rashiaaa..."


waslam

manzlie said...

slam lara .

memamg betul tuh..jual mahal pun orang beli jugak kan..nak sangat rasa ...rindu kan


waslam

manzlie said...

salam amy..

kalau nak mai lah join syan..

syukran
waslam

manzlie said...

slam kak Jose..
bulan 12?
Makan Khenduri?
apa nih...kan entry kueh and Abc..camner leh kat situ lak..hehehehehe


syukran
waslam

manzlie said...

salam Hayadekey..

ohh ye ker..

tapi still sya tak makan lah durin tuh..is ok..

syukran
walsm

manzlie said...

slam cik Noor..

ku masih tak faham apakan maskdu mu itu..adakah kak Noor jugak di buai asmara bersama dng Kok As..

aduhhh dah taktahan lah...heheheheh

anyway sukran for the poem tuh..
wasalam

manzlie said...

slam kok As,,

Bunga teluq????tulun tulun jang lah duk merapu nih..cheq dah tergelak gelak macam cikgu dulu..tapi cheq tak guling atas kapet pakistan cheq duk guling nih dalam bilik cheq..kekekekekek

manzlie said...

slam Ijoi..

terima kasiha atas peringatan anda tuh..sekali skela jer..leh kan..

waslam

manzlie said...

salam cikgu...


NO KOMEN"

manzlie said...

salam Engku..

cheq takleh nak bayang kan GPK datang...sapa yang kawin nih..takut yang naik pelamin nanti kok As dgn Abg megat balik kot! hmm or spa????


sykran

waslam

manzlie said...

salam kak Jose...

spa lak duk cakap baju hijau nih..???spa lah wdding planner nih? spa minat colur hijau?

aduhhhh
dah taktahan airmata ku duk gelaka nih..dari cerita kueh yang ku enter jadi khenduri kawin lak...kha kha kah....

syukran

waslam

manzlie said...

salam rose.othman..

entah lah rose...mungkin camtuh kot jadual depa..hehehe


syukran
waslam

Engku Artini said...

Ciklie lom tido ker
artini pun rasa nak terguling2 jgk baca n3 ciklie ni, tapi kat ofis ni takde karpet, nanti org kata artini kemaruk nak ganti auntie mop lantai lak..ahakss

manzlie said...

salam cikgu..


NO KOMEN

manzlie said...

slam saudara Imran..
please dont make me laugh again..heheh saya dah tak tahan lak..saudara Azemi tulun syan apa yang depa semua nih merapu...sampai kat kota Paris dah bau nasi minyak dan kabsah

hehehehe

syukran
waslam

manzlie said...

slam engku..

sya baru bangun nih..duk gelak dari pagi tadi nih abca komen depa semua nih..hehheheh


syukran
waslam

Engku Artini said...

Ciklie.. kat sana pukul brape skrg ni..? jam dkt coment ni bukan time mekah ke?

manzlie said...

salam engku..

skg masuk waktu sini 12.47 tengahri..waktu makkah

syukran

waslam

hanis said...

Salam

hahahahha....kebetulan lak tema bajuraya tahun nie warna hijau.....

hahhahahah....lawak tul arini......

manzlie said...

salam Hanis..

wahh dah siap tempah baju raya warna hijau yer..seronoknyerr raya...

waslam

Atikah said...

Salam en lie...

Wah... topik hangat rupanya... siapa nak kawin nie? en lie ker? Alhamdulillah...

Dec balik kawin ker en lie... he.. he.. jgn marah...

pst... pst... awat en lie asyik no komen jer sjk akhir2 nie...

manzlie said...

salam adiku atikah...

jangan percya tuh semua..Gosiip tuh..sya tak mau campur gossip tu sal jawap NO Komen..heheheh

syukran
waslam

Atikah said...

Salam en lie...

La gosip ker... ingatkan betul2... alahai.. kempunan lagi ler nak makan kabsah kambing en lie... :(

Lotfi Lokman a.k.a kamitaken said...

abg lie.. kita sama ah!! tak leh makan durian dan bau durian.. wah.. tak sangka jumpa geng kat sini. bila free, nak ajak bergambar sekali. hehehe

arulz_adnan said...

aduuuuuu...mane la nk cari ABC kat sini...hehe

manzlie said...

SALAM ADIKKU ATIKAH..

IYER...

syukran
waslam

manzlie said...

slam Lufti..

nak bergambar..no problem..sya nih pantang jumpa camera..heheheheh

waslam

manzlie said...

salam arul..

la ye ker...sian dia..heheheh

syukran
waslam