MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 3 July 2009

" Solat Jumaat "


Baru pas abih solat Jumaat tadi bersama Abg Samad".....

Sesak hari nih solat kat belakang Contruction Area..kena maraha tadi dengan Polis Haram....
Jemaah keluar dari Luar Haram selepas solat Jumaat tadi...


Salam from Makkah...harini Jumaat so tadi Masjdil Haram agak sesak dengan Jemaah jemaah yang datang menunaikan solat Jumat. cuaca boleh jugak di katakan agak panas terik harini..47c ..slalu nyer saya akan solat di kawasan Sa'i yg belum di buka ..tetapi harinih agak penuh dikwasan tersebut..tetapi alhamdulilah, akhirnye dapat jugak solat di belakang kawasan contractors working in Progress seperti di dalam gambar yang tertera di atas...syukran..waslam

48 comments:

rosli said...

Salam Azli dan frens,

Yang ptg Azli dpt solat dekat dengan Kaabah, best sgt dh tu, kamisolat Jumaat jauh di Msia, dgn photo azli rasa cam dekat je saya rasa kat sini.

rosli said...

Salam Azli dan frens,



kesian bila Azli kata kena marah dengan polis tu, tp byk bersabar dan yg pntg dapat solat Jumaat, cuac panas tp tgk azli dan kawan2 tu mcm biasa je, mcm sejuk je, tgk muka azli dan rakan2 sedihpun ada sbb slat kat construction area, tp yg pntg sgt dekat dgn rumh Allah . Muka nampak beriman dan jelas sangat kesabaran Azli dan rakan.

UmmuAdam said...

Salam Cik Lie... teringat masa buat haji. Ada sekali tu sembahyang kat depan pintu lobi hotel (masih dalam hotel) sebab dah tak leh nak gerak...se saf (sebelah pun) dengan org lelaki. Kenangan sungguh.....

Ingat td boleh dpt no. 1!

benludin said...

salam tuan,
awat kena marah??

saya dulu selalu jg kena marah, sbb kerap sgt amik gambar..:)

kalau rajin masuk blog gambar saya ketika umrah... www.walktomakkah.blogspot.com

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Hehehe, kena marah pasai nak solat ok ja.
Jangan kena marah pasai tak mau solat,.......nak tergelak hehe.

manzlie said...

salam saudara Rosli..

terima kasih atas ingatan saudara kepada sya..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Rosli..

Many thansk for your comments..

waslam

maklang said...

best ye...kat mana2 pun asalkan di Alharam...hati sudah gumbira...

Syukur Alhamdulillah..

manzlie said...

salam Ummu..

oh ye ker..bagus jugak tuh...

takpa cuba next entry lak..ok

syukran

waslam

manzlie said...

salm Benludin..

kena marah sebab saya masuk dlam kawasan larangan yakni kawasan dlam prosess pembinaan.depa takut kepala kena hempap besi akt atas tuh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam saudra Lenoh

betui jugak kata kata muh..heheheh gelak jugak nih..

syukran

waslam

Yem0805 said...

Salam,

Memamng kalau orang dah ramai nak cari tempat solat Jumaat di Masjidil Haram terpaksa cari tempat yang mcm tuu..teringat masa solat jumaat solat kat tempat saei atas sekali kat tangga escalator..hehe

rezeki said...

Salam cik lie,
dkt sana dh mula cuti musim panas ke ? kalau dh mula, makkah tentu dh penuh dgn jemaah yg buat umrah.
Tadi solat jumaat di masjid tempat saya , khatib berkhutbah tentang israk mikraj.Satu perjalanan yg bersejarah buat junjungan kita Rasulullah.

hanis said...

Salam En Lie & semua...

Kak Noor & Kak As....entry yg dok lunch tu bukan abang samad laaa....huhuhuhu...abang samad tak cukur janggut lg laaaa....siang td..puas gak saya perhatikan abang samad....rupa2nya kita salah org...Cik Lie pon dok senyap je bila kak as dok kata tu abang samad...(tahan gelak nie)..

Alhamdulillah...dapat gak cik lie selesaikan tanggungjawab solat jumaat arini..

Tengok pak arab kat sebelahtu...alas kotak je tuk gantikan sejadah....

TQ

manzlie said...

salam yem..

betul tuh..tapi satu pengalaman yang manis kan

syukran
waslam

manzlie said...

salam Rezeki..

meamang dah mula cuiti sekolah 3 bulan nih..dah ramai dah kg kat kota Makkah nih..

syukrn
waslam

manzlie said...

salam Hanis..

wahh hanis pun dah mula nak observed abg samad ker..heheheh

ssaya sengaja jer buat diam nak tengok sapa perasan rupu nyer cik Hanis kita...hmmm jgn nanti CM marah tau..

sya pun pakai alas kotak tuh..sebab lantai kotor berdebu..

syukran

waslam

PINATBATE said...

seronoklah 'orang tu'..dpt tengok gambar abg samadnya..hehehe..

Imran Paris said...

Hari Jumaat dan Baitullah...mmg saya tak akan lupa sampai bila2, sbb masa musim haji lalu saya disambut ceria pd hari Jumaat, bersolat Jumaat dan terus laksanakan umrah slps solat Jumaat....teringat sgt2 pengalaman menakjubkan musim haji lalu bermula hari Jumaat di Makkah dan berakhir pd mlm Jumaat di Madinah

Tadi mmg saya ternanti2 dan berharap En Li update ur blog 2day sbb nak sgt tgk keadaan terkini Masjidil Haram pd hari Jumaat. Alhamdulillah, dimakbulkanNya.

En Li...sukran, wassalam :)

hanis said...

Salam Cik Lie...

Dari pagi tadi saya dok perhatikan betul ke abang samad..kalau betul laaa abang samad cukur janggut..emm tak tau nak kate ape..mcm dengar je janggutnye menjadi pujian ramai...at the same time dok tunggu komen CM kita..

Cik lie...sama2 kita tunggu CM kita balik tengok transfomer yek...Salam Cik Lie...

Dari pagi tadi saya dok perhatikan betul ke abang samad..kalau betul laaa abang samad cukur janggut..emm tak tau nak kate ape..mcm dengar je janggutnye menjadi pujian ramai...at the same time dok tunggu komen CM kita..

Cik lie...sama2 kita tunggu CM kita balik tengok transfomer yek...

rezeki said...

salam cik lie,
bila agaknya keseluruhan projek pembesaran Masjidilharam dan pembinaan hotel2 disekitarnya dijangka siap?

hanis said...

laaaa....nape sampai dua yg kuarnie...huhuuh..internet problem tul arini...sorryyyy

Abg Mgt said...

Salam,

Salam abg mgt juga pada Cik Samad yaa.

Tak ubah dia dok hnsom macam jumpa dulu juga.

Habaq kat dia jangan buang jambang/janggut dia tuuuuu.

manzlie said...

salam Kak Pinat..

tentu lah 'orang tu' seronok kan..hehehe

waslam

manzlie said...

salam imran..

oh yer ker..alhamdulilah..allah makbulkan permitnaan suadara...

waslam

manzlie said...

salam Hanis..

hmm kita tengok lah apa kata Cm yer...
harap bersabar yer..

wasalam

manzlie said...

salam rezeki...

dengar cerita pada tahun 2011 ke 2015

waslam

manzlie said...

salam abg Megat..

dai kirim slam pada abg megat dan kokm As...

hmm tuh lah jadi rebutan kot.....

syukran

waslam

Kak As said...

salam Cik Lie,

masa kat Makkah Kak As tak lepas peluang solat jumaat sbb kalau kat sini memang tak merasa.

tapi sayangnya tak paham khutbah jumaat tu.rugi tak belajar bahasa Arab, bahasa Al Qur'an dan bahasa Syurga.

Tapi kena tunggu 1 jam selepas solat baru dapat keluar dari Haram.sesak dengan tetamu Allah.
Allahuakbar...
siapa yang serupa ngan Cik Somad dalam gambar tu. ish abang dia kut. ni cik Noor ngan CM saja yg tahu.

Laracroft74 said...

adventure jugak solat kat area construction..at least hj lie dah experience kat semua tempat..depan kaabah.. atas bumbung... tingkat satu..dll.. merasa kat segala ceruk.. yg penting still di dalam Haram..
sedihla tgk yg solat atas kotak tu..kesian dia.. tak kira tempat atau keadaan tetap tunaikan solat..alhamdulillah..

Atikah said...

Salam jumaat en lie...

MasyaAllah... ramainya... walaupun sesak, tapi nampak teratur jer...

Tgk gambar tu tak de la panas kan cik lie.... nampak sejuk n nyaman jer... kalau kat cini, suhu cam tu... dalam gambar pun dah nampak bahangnya...

cikgu mas said...

Salam cik lie..salam hari Jumaat..
khas untuk cik lie dan abg samad..

Berdebar2 jantung cikgu ni tau..bimbang sungguh bila tau cik lie bawa abg samad cheq solat kat tempat construction progress macam tu..kalau jatuh besi atas kepala dia macammana,??,,sapa nk bertanggungjawab..cik lie nii..cheq pesan dah ari tu..jaga abg samad cheq bebaik2..lain kali jgn buat lagi tau!!

enceeeem yer..abg `s` hari ni..sebijik macam sam hero Transformers yang telah mengembalikan nyawa Optimus Prime.robot perkasa tu...cik lie best giler Transformers..no wonderlah seminggu dpt USD 200.5 milion..tapi best lagi solat depan kaabah yg ciklie lalui hari2..tu.

Hanis!!suka yer,abg samad cikgu tak marah..sbb cikgu tahu cikgu tetap NO 1,kalau Hanis berkenaan cheq izinkan dia pasang 4,,he,he,he

G said...

Alhamdulillah tengok keadaan kat sane. Kat sini..ade masjid yg elok pun takde orang nak rajinkan diri ke masjid. Termasuk la saya..:(. Doakan saya tuan hj supaya saya dapat jadi salah seorang hambaNya yg sentiasa diberi hidayahNya. Hari Jumaat tuan haji kerja ke? Hari ape cuti umum kat sane?

hanis said...

Salam Cik Lie & CM,

Tumpang lalu Cik Lie...CM, cheq minta maaf...cheq tak leh jd no.2 or 3 or 4 tuk abg "s"...Chek tak mampu nak blie shampoo botol besaq....

(Ya Allah...ampunkan laa dosa hambamu ini)....Cik Lie tolong minta maaf o/b cheq kat Abg Samad naaa....

cikgu mas said...

salam

tumpang lalu cik lie

Ya Allah,hanis pasal syampu yg dia risaukan..yang tu kita share duit lah..lagipun berapa sangat harga syampu..kalau tak nk share cikgu jerlah yg belikan..cikgu kn No 1 share holder paling besar..he,he,he (tahu dia takut yer),,jangan pandang lama-lama nanti resah gelisah jadi yer..he,he

manzlie said...

SALAM kOK aS...

TU LAH KALA DTG SINI RUGI ORANG POMPUAN KALAU TAK SOLAT JUMAAT KAN..KAT MESIA TAKDA..

AAHA
CUMA DEPA JER YANG LEH JAWAP TUH
HEHEHEH

SYUKRAN KOK
WASLAM

manzlie said...

salam Laracroft..
alhamdulilah...cuma kami kena marah jer lepas tuh sebab solat di akwasan merbahaya..heheh tapi masa tuh saya duk buat 'Dek" je

syukran

waslam

manzlie said...

salam adikku atikah..

ahaa..nampak teratur jer kan..
but still look panas lah dik..cuma cam dah biasa jer tusal tak terasa kot...

syukran
waslam

manzlie said...

salam cikgu..

aikk dia bmbang jugak abg samad ida soalt kat situ dgn cheq..sanggupku di marahi nye jast kerana bwak slat disitu..takpa lah...
amboi duk racun sya lagi sal "Transformer yer..hmmmtakpa lah

aikk cikgu..cam dah suka nampak "madu" siap kasi adik atikah ku masuk lak"..
en Azemi..cikgu kita dah berubah..dah mula suka pada 'madu: tapi bukan madu yemen nih madu Made In Indiaaa...hehehehe

syukran

waslam

manzlie said...

salam G..

insyalah akan saya doak kan..

oh ye sya cuti ahri ahad lah sini...dulu jumaat skg dah tukar lak..

waslam

insan said...

Salam Cik Lie,
sedih dan sayu lihat gambar2 di blog ni... Saya pun baru pulang dari Mekah dlm 4 minggu sudah. Ketika solat jumaat disana, ada berlaku kebakaran di tiang menara Babul Fatah 45. Saya solat ditingkat 2. Bila turun ketingkat bawah, ketika menunggu solat asar, ada makcik dari Kedah bagitau dia nampak asap hitam keluar kat menara. Dia kata dosa2 orang keluar kerana nampak asap hitam. Bila saya balik hotel lepas Isyak, teman sebilik bagi tau, ketika dia keluar jejantas berhampiran babul fatah, api menjulang tinggi. Tak tau la ada kemalangan jiwa ke tak coz ada ambulan.. Akan tetap mengunjungi blog ini...
Ada la jugak tinjau2 kot la terjumpa kat mana di Mekah, tapi tak ternampak pulak ..hehehe

cikgu mas said...

salam cik lie

amboii pekena cheq yer!!cheq piat telinga tu..putus baru tau..

he,he,he,he..suka `madu`??..hmm may be..tapi made in Indialah...so sweet..kan!! tak nak cuba ker???

manzlie said...

salam Insan..

oh ye ker...tak tau lah pulak syan ada tiang terbakar..tiang menara mana..yang setahu sya pada bulan februari lepa tiang menara runtuh ada kemalangan jiwa gak berlaku..

syukan for the info

walsam

manzlie said...

salam cikgu..

tersebut sudah suka madu "Made In Indiaaa..."..alahmdulialh

walsam

shami2 said...

Salam cik lie,

Hari ni dapat no 43 dah, seronok dapat berita dan gambar dari Haram....

Semoga umat islam seluruh dunia sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah

P/s shami2 akan kirim email pada cik lie khas dari anak2 minta doakan hajat mereka depan Kaabah. Tunggu ya.

manzlie said...

salam shami..

alhamdulilah...
ok insyaalh i will do that for you...

just email sya yer..

syukran

waslam

abahcute said...

salam

Satu pengalaman yang mengkagumkan

manzlie said...

salam abahcute..

terima ksih atas komen abah tuh..

waslam