MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 4 July 2009

" Dataran Kaabah..."

Suasana di Dataran Kaabah pada jam 6 petang semalam...bila kita asyik "ralit" melihat suasana nih semestinyer hati kita akan timbul rasa kesyahduan dan penuh keinsafan melihat kebesaran Allah swt" Yang Maha Esa"
Beberapa jemaah yang berada di sekitar Bumbung Masjdil Haram jugak begitu asyik melihat Kaabah dari pandangan atas ni....

Para Jemaah berebut rebut untuk mengusung beberapa Jenazah yang baru sahaja selesai di sembahyang kan....Alfatihah..
Keadaan Dataran Kaabah yang begitu sesak petang semalam dengan para jemaah yang sedang melakukan " Tawaf"....Alhamdulilah
Keadaan semsa menunngu masuk waktu solat Isyak pula....




44 comments:

Imran Paris said...

Ralit....saya pun ralit sama. En Li, saya dulu pun ada gak bbrp kali sempat usung jenazah...mmg org berebut2.

UmmuAdam said...

Salam...nampaknya macam saya no. 1.

Seronoknya tengok mereka dapat melakukan tawaf...jealous sungguh saya. Harap-harap dapat jemputan dariNya dlm masa terdekat ini.

UmmuAdam said...

Alamak...Imran Paris pulak dah potong saya...tak pelah....cuba lagi, sebab tadi sibuk buat minum ptg

manzlie said...

salam Imran..

oh ye ker..alahamdulilah..bagus tuh...seronok kan bila kita dapat usung , rasa kepuasan di hati selepas tuh...then besok tuh bila lihat sure nak buat lagi kan...

syukran for the infor

waslam

manzlie said...

salam Ummu..

takpa lah , akdapat no 1 tapi dapat infor tentang kaabha kan..Best kan..alahmdulilah lah tuh..heheheheh

insyalah satu haria sure dpt datg lah..jgn risau
berdoa dan berusah..

syukran

waslam

Imran Paris said...

UmmuAdam...tak kisahlah no 1 ke no 10 ke no 70 ke, asal kita dpt tgk Baitullah everyday dlm blog ni.

En Li, terima kasihlah ye mmg saya rajin bukak ur blog, sblm tido saya tgk, bangun tido pun saya bingkas tgk ur blog....suka sgt tgk Centre of the UNIVERSE.

Ada org kata untung saya dpt ddk Paris sbb Paris is known as centre of the world (sy tak percaya pun)....bila sampai Makkah, confirmlah yg Paris bukanlah centre, cuma MAKKAH...sejak tu terus rindu je dengan bumi barakah ni.

En Li beruntung dan kami pun beruntung sbb dpt update En Li everyday, thanks for sharing.

Sukran wassalam.

p.s. Sy kerjalah hari ni dan esok (Ahad)...sob sob sob

shami2 said...

salam cik lie

Pesanan daripada anak2 saya
Pak cik lie saya muhd humaidi dan adik2 Muhd Husaini, Muhd Nazhan dan Nurshamimi nak ucapkan terima kasih kerana berdoa untuk kami semoga ALLAH membalas jasa baik pak cik tu.

semoga satu hari kami semua dapat berjumpa dengan pak cik.

P/s teringat nama arwah pak cik saya, yg pernah menjdi mutawif beberapa kali bwa jemaah hj dari kampung, dan antara yg sbuk semasa mjlis perkhwinan saya, saya panggil dia pak cik lie. Al fatihah utk dia dan jenazah yang meninggal tu. Tiba2 rasa sebak....teringat pula bila anak saya menaip tulis perkataan pak cik lie.

Kak As said...
This comment has been removed by the author.
Kak As said...

salam,

Allahuakbar..!!!
penuh sesak dengan para Duyufullah.

Makkah sememangnya tak pernah sepi.
sebagaimana Baitulmakmur, begitulah Baitullah di Makkah. sentiasa ada hamba Allah yang bertawaf memohon ampun dan redha Nya.
Syukran !! for the N3

rezeki said...

Salam cik lie,
satu permandangan dan situasi yg kita tidak akan jemu sampai bila2, walaupun kita mengulanginya setiap detik,waktu dan hari. Dengan memandang dan menatap Kaabah pun ALLAH mengurniakan kita rahmatNYA.

Salam sejahtera....... said...

semoga sayapun dapat berada di celah2 mereka tu nanti..

Abg Mgt said...

Salam,

Rindu makin membara, seolah-olah dekat untuk bersama.

Kepada yang belum lagi, segerakanlah. Ketenangan akan bersama anda nanti.

manzlie said...

salam Imran..

sya kerja disini pun atas keIzinan dari nyer...dia yang memberkati usaha sya ..jadibila sudah berada disini sya lakukan yang terbaik untuk tatapan semua orang yang berada dimana mana ...alahmdulilah..ada jugak insan seperti saudara imran danyang lain semua tuh menghargai usaha sya degn membuka serta membaca blog sya tanpa jemu..alahmdulilah..
cuma sya boleh ucapka jutaan terima kasi pada anda semua

syukran
waslam

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Insya Allah khusyuk bersolat di sini, perpaduannya agung, rukuk dan sujudnya juga agung, aamiin-nya juga agung.

Yem0805 said...

Salam Haji Manzlie,

Memang syahdu melihat Kaabah sentiasa di penuhi manusia 24 Jam..
Betul kata Imran dapat pandang Kaabah pun dah dpt rahmat..

Syukran pada Haji Manzlie

manzlie said...

salam Shami..

syahdu sya membaca komen dari saudara kali nih..alfatihah jugak untuk mereka..tapi jgn lah bersedih 'Pakcik lie kat makkah ni ada boleh jadi pengganti ..habaq kat depa nohh.."


insyalah kita semua kan dapt aberjumpa nanti..inysalah i will see them..

syukan
waslam

manzlie said...

sala Kok As..

sesungguh nyer baitulmall ini tak kan sepi dari pengunjung sehingga hari khiamat..alahmdulilah..

syukran waslam

cikgu mas said...

Salam cik lie

view macam tu...kita boleh dapat kalau tengok dr atas bumbung kan..??.ralit dan asyik n tak sedar keluar air mata..menyaksikan pemandangan yang tidak akan kita jumpa wp kita cari seluruh dunia..ia cuma ada dibumi dimana ciklie berpijak sekarang..mcm kata mr Imran "Centre of the Universe"...

nk bertanya..atas bumbung tu ada ruangan untuk muslimah solat ker cik lie??

manzlie said...

salam rezeki..

benar kata kta mu tuh..saya yang selalu pandang ni pun tak pernah merasa jemu ..macammana dgn anda semua kan..
kebesaran alalah swt..

waslam

manzlie said...

Salam sejahtera..

insyalah semoga suadara akan dtg lag ke sini..insyaalah

waslam

manzlie said...

salam abg Megat.


Memang benar kata kata mu itu..

waslam

manzlie said...

salam Yem..

benar kata saudara Imran jugak kan..mendapat rahmat jugak walaupun kita memandang nyer..

sukran

waslam

manzlie said...

salam Leenh..

many tahnks for the Information..

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

memamng benar kata saudara Imran tuh..Center of the Universe"

wanita tidak dibenarkan solat di atas Bumbung ni..cuma pada Musim Haji sahaja..

syukran

waslam

Laracroft74 said...

Salam Hj Lie,
Walaupun banyak kali Hj Lie ambil gambar di kawasan kaabah, kami semua mmg tak pernah jemu.. syukran kerana bersusah payah untuk kami semua..

setiap kali tengok gambar kaabah, saya selalu berdoa supaya dijemput Allah s.w.t ke sana lagi..Amin..

cikgu mas said...

salam cik lie

coop,coop,saya mintak maaf dulu..tak pasti.saya yg tak tahu atau cik lie silap taip (rujuk reply komen untuk kok as)..

selain dari baitulmakmur,baitulallah,baitulrahman..kaabah juga dipanggil `Baitulmal yer.??...aiik yg saya tahu..selama ini Baitulmal tu institusi penyimpanan khazanah or penbendaharaan islam,,,,saya agak conpius???atau saya yg tak pernah tahu sebelum ini..kaabah juga dipanggil Baitulmal???mintak tlg xplain kt cikgu..nanti pelajar tanya cikgu tak leh jawab..

zabidi said...

Salam ..
Semenjak saya jumpa blog ni + - 2 bulan yang lepas , rasanya tak sabar nak lihat gambar gambar terbaru setiap hari. Mudahan usaha En Li akan dapat diteruskan ...
Ada kalanya air mata keluar tanpa disedari bila melihat Kaabah ..mudah mudahan saya dipilih lagi untuk datang ke sana untuklihat Kaabah secara langsung.

Asnija said...

Selalu ralit bila tengok Kaabah, sampai hubby panggil balik. Bila tengok orang usung jenazah dari tingkat satu di bahagian pintu Abd Aziz, semakin di tengok, semakin menginsafkan. Hubby saya pun suka usung masuk ke masjid, ambik peluang solat kat dalam. Dia kata, jenazah tu bau wangi sesangat. Harap sangat tahun depan dapat pegi lagi...

manzlie said...

salam Lara..

oh yer ker..alahmadulilah..memang bila melihat kaabah pasti akan mengmit perasaan kita padanyer..

lara,
just call saya che lie jer yer..heheheh

syukran

waslam

manzlie said...

salam saudara Zabidi..

alhamdulilah..doa syaa semoga saudra akan sampai ke sini nanti..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Asnija..

alahamdulilah...sesungguhnye usaha suami puan tuh amat lah mulia...taniah ..

insyaalh semoga anda akan datg lagi kesini nanti..

syukran

waslam

Atikah said...

Salam en lie...

Al fatihah buat arwah... semoga rohnya dicucuri rahmahNya dan dimasukkan di dalam golongan orang yang beriman... Betuahnya dapat bersemadi di sana...

Kota mekah... kota yang tak pernah sunyi...

maklang said...

Ramainya orang...bestnya...asyik ye...

manzlie said...

salam Atikah...

alahmadulilah...many thanks for the comments dik tikah...

syukran
waslam

manzlie said...

salam Maklang..

memang Best kan...sernok sini and menasyikan,,

sukran

waslam

UmmuAdam said...

Salam....betul cakap Imran Paris, Alhamdulillah, saya pernah menjejakkan kaki ke Paris (in fact saya ke Paris dulu sebelum saya ke Mekah)tapi tak pernah rasa rindu pun nak kesana lagi. Tak macam Mekah, sekali pergi termimpi2 dan sentiasa berazam kumpul duit untuk kesana. Itulah istimewanya bumi Mekah tu kan. Cuba pikir, dlm keadaan cuaca panas terik pun, Mekah tak pernah sepi dari menerima tetamu....subhanallah.

Dr Ridzwan Bakar said...

Salam akhi Li,
Saya ada menghantar beberapa email ke @yahoo tuan tetapi tiada maklumbalas. Boleh email saya tigeridz@gmail.com , majukan nombor telefon tuan untuk saya hubungi.

jazakallahu khair.

M A Sabtu said...

Salam Tuan Hj. Azli.Terima kasih diatas N3 ini.Sungguh Syahdu Dan rindu sekali untuk kesana.setiap malam saya melayari blog ini dng, linangan air mata (walau pun telah 9 kali kesana)tetapi tak pernah meninggalkan komen.Anak dan menantu saya berada disana mengerjakan ibadah Umrah.Semoga mereka melakukan yg. terbaik dan sentiasa dirahmati Allah.Amin.

Salam sejahtera....... said...

salam,
blog ni memang ada tarikan tersendiri.
Semoga sentiasa diberkati.

manzlie said...

salam dr ridzuan..

oh ye ker..takperasan lah , mungkin saya dah terdelete kot sebab banayak dapat rubbish email yakni "claims money"

ok
cuba try sekali lagi or sms saya +0561534338

so sorry yah
syukran
waslam

manzlie said...

salam M A,
alahmdulilah...semoga mereka mendapa Umrah yang Mahbrur...saya pun bersyukur kerana saudara berasa sungguh hepi bila menatap gamabr gambar tuh..alahamdulilah

syukran

waslam

manzlie said...

salam sejahtera..

terima ksih atas sokongan anda..

semoga allah swt memberkati anda..

syukran
waslam

rosli said...

Salam Azli dan frens,

Saya pun banyak persamaan dengan kawan2 yang selalu masuk blog Azli, tak pernah jemu tgk gambar Makkah, bagi yang dah buat haji dan umrah lebih byk pengalaman mereka kat sini. Saya baru sekali buat umrah tahun 2008, 30 Julai ni genap setahun saya tiba di Makkah, tak boleh nak bayang apa rasa dalam hati, kalau ingat saat2 tu memang sayu,sedih dan bersyukur sbb Allah beri peluang saya ke Makkah dan Madinah.

Selama 7 hari di Makkah saya ada beberapa kali buat pusingan seluruh Masjidil Haram dan sempat ambik gambar. Selama 4 malam selepas maghrib saya akan duduk kat bumbung Masjidil Haram sementara menunggu waktu solat Isya, apa yang kawan2 rasa itu jugaklah yang saya rasa, tak boleh nak gambarkan suasana ketika itu, saya setuju dengan apa yang Sdra Azli maklum, suasana ini adalah yang paling best berbanding bila kita buat lawatan ke mana-mana tempat di negara lain.

Kepada Sdra Azli dan frens teruskan berkongsi cerita dan pengalaman di Makkah dan Madinah, saya tak pernah jemu membaca, skrg ni pun saya sedang membaca buku oleh Prof Kamil Ibrahim iaitu buku bertajuk Travelog Dakwah (Meniti Hari Esok).

Sebelum itu pada tahun 2004 hingga 2007 kawan saya Dr Ridzwan Bakar selalu memujuk saya untuk kerjakan umrah, saya byk bertangguh sehinggalah saya selesai membaca buku oleh Prof Kamil Ibrahim yang pertama iaitu Travelog Haji, masa tu hati meronta nak kerjakan Umrah dan Allah perkenankan doa saya tahun 2008. Syukur kerana kedua-dua insan hebat ini menjadi pendorong saya , saya sentiasa berdoa permohonan saya nak kerjakan haji pada tahun 2012 diperkenankan Allah ( giliran yang TH bagi saya dan isteri tahun 2024). Saya pun salah sbb daftar lewat , tetapi selepas mendapat hidayah terus daftar dengan TH. Saya terima perjalanan hidup ini dan saya sentiasa berusaha nak kerjakan haji lebih cepat dari tahun 2024. InsyaAllah duit simpanan pun dah cukup. Berkat doa Sdra Azli dan rakan serta dorongan rakan2 hajat saya nak kerjakan haji akan lebih cepat. Amin.

manzlie said...

salam saudara Rosli..

memamg benar apa yang saudara ucapkan..

alhamdulila...cuma kita yang pernah dan berpengalaman kat sini sahaja yang mengerti apa yang kita maksud kan..dah tak trucap dgn kata kata kan..

syukan for your infi..

waslaam