MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 18 July 2011

" Hotel 5 Star DepaN HaRam.."

Hotel Safwah Towers....
Hotel Darul Tauhid...
Hotel Hilton.....
semua hotel 5 star terletak di hadapan sekali dan mempunyai ruang shopping comlex 3 tingkat....pernahkan anda semua membeli belah di situ...?

24 comments:

Mila@Rimbun said...

agaknya kalau booking sekarang utk bulan ramadhan nnt ada lagi tak kosong kat sini eks...

Kak Ina said...

Salam CL,

Semua hotel tu masuk dan lihat aje..serta bergambar kat lobby hotel...tak membeli belah sangat except pergi Ben Dawood supermarket beli Balava Turki. Cuma nampak Tn. Hj. Arshad kat D'Saji minggu lepas, CL tak nampak kat situ.

paklang67 said...

Assalamua'alikum,
Apabila hotel-hotel 5 * tu dah mengelilingi Majidil Haram. Bermakna hanya jemaah yang berkemampuan sahaja yang dapat tinggal berhampiran dengan mesjid. Tetapi bagi Pak Long, Pak Tam dan Mak Uda Limah, dari Baling, Ulu Bendul yang bergolok-bergadai dan mengikat perut semata-mata untuk menunaikan Rukun Islam yg ke 5, terpaksalah tinggal 1 atau 2 km dari mesjid. Kesihatan membuatkan mereka terpaksa akur, mereka termasuk dalam golongan orang2 yg tidak berkemampuan dan tidak wajib mengerjakan haji...Adilkah ini CL? Seharusnya kita fikir-fikirkan...
Wassalam

http://paklang67.blogspot.com

ibu,mommy,mom... said...

Salam
Cik Li
Rindunya rasa nampak hotel tu. Dekat sungguh dengan Haram..

Apa khabar cik Li?

Mama Miraki said...

ada shopping kat dalam Hilton...beli jam

myself said...

salam CL

dulu pernah round2 dkt Shopping dlm Hilton tu..
paling best.. lps balik dr AlHaram tu.. mesti beli ice cream dkt situ... best.

Laalaa said...

Pergi Hilton, beli donut yang sedap & lembut SR5 satu..

mancomjb said...

Salam CL,

Kalau pergi umrah, nak ikut mana punya ejen yang bermalam di hotel2 tersebut??

wasalam.

hilmyiskandar said...

Salam.

Cuma melaram aja.

Amin.

tq.

KakTi said...

Assalamu'alaikum.
Akak setakat singgah Ben Dawood, beli ais krim dan beli Quran kat Hilton. Yg lain2 tu 'tak berani' singgah.

pesona said...

Assalamualaikum Tn Hj,

Pernah juga cuba ke Shopping Kompleks di Al-Safwa Tower selepas serapan pagi bersama isteri di D'Saji dan juga ke Bin Dawood selepas mengerjakan Haji pada tahun lepas......ok juga harga pakaian dan lain-lain barang jika dibezakan dengan kedai-kedai di luar Shopping Kompleks di kawasan MH....

smartradz said...

dah pegi dah, beli madu,

smartradz said...

Kite org masuk kat HOTEL AL-JEWWAR ROYALE ORCHID nak jumpa CL, tapi MR ISMAIL bgtau CL balik Malaysia. Ingat nak cari keje kat c2, lain kali jumpa lagi.

Ayah Zain said...

salam cl

az pernah shoping kat tempat2 tu. tp window shoping jer. huhuhu

ibuaish said...

Ada juga beli jubah kat situ , harga ada yang termampu dan beribu...
Banyak juga pilihan.

Norbaya said...

salam,ada beli jubah yang termurah kat sana dalam 150riyal,rupanya kat luar material yang sama hanya 6oriyal je..huk3...

rosli said...

CL,

Best lah kalau dapat duduk kat hotel berbintang2 ni sambil beribadat di MH

Aki44 said...

Salam CL,

Hotel 5 bintang mmg bes n bolih intai MH dari tingkap. Sy x minat belabuh di situ takut2 solat kat tingkap bilik jer.

Shopping kat situ stkat lihat2 aje, x berahi.

Keluarga Muhsina said...

Setakat pusing2 dalam Hilton, jalan2 kat bawah makan aiskerim atau singgah bin dawood beli kerepek clays yang mahal kat mesia tapi murah kat sana. Selain dari tu, tak berani nak masuk pun, takut tak cukup riyal...

Rasanya lebih suka duduk jauh dari duduk dekat sebab bila nak ke MasjidilHaram, membondong2 umat islam sama-sama pergi. Kalau duduk 5-star, sekejap je dah sampai...nak ke toilet pun mesti nak balik bilik...lepas tu dah malas, solat dalam bilik...intai kat tingkap

safiudin.com said...

Assalamualaikum CL,

seronok juga papar entri kali ini dengan Hotel 5 bintang depan Haram..

teruja nak menginap di situ..

sempat membeli belah sekali dua..

Wassalam.

alihassan said...

Salam CL

Kenangan terindah pada haji 2009 bila naik ke puncak Safwah hotel sambil diiringi oleh CL untuk melihat Kaabah dari tingkat 20. Masih terbayang keindahan tersebut dan masi terasa hangat airmata bila hajat yg tersimpan dimakbulkan Allah. Terima kasih CL atas layanan yang diberi.

Ismail said...

Salam CL,

Saya dan isteri masuk shopping kat hilton mula mula ke supermarket beli kurma dan kekacang untuk makan dalam bilik, lepas itu merayau kat shopping kompleks hilton, tengok jualan jam, minyak wangai, baju jubah dan lain-lain tapi yang kami beli ialah minyak wangi. Bagi saya beli minyak wangi kat stall dalam shopping kompleka Hilton tu rasanya murah sikit tapi baik sebab beli kat kedai diluar ada minyak wangi yang dah terdedah kepada matahari dah rosak. Jadi kalau nak beli minyak wangi elok beli dalam kompleks shopping Hilton.
Terima kasih
salam dari saya moga kita akan dpat bertemu....amin

Umm Ummar said...

salam.. saya first time melawat blog ni, alhamdulillah "terjumpa".
MashaAllaah rindunya dgn lambaian al-Haram bila tgk gambar2 kat sini..bertuah nya encik boleh kerja & tinggal kat sana.
kami rombongan adik beradik berpeluang umrah pada hujung bulan 5 lepas. SubhanaAllaah...tak dpt gambarkan perasaan, gembira terharu mcm2.. bg saya itu pengalaman pertama, kakak & abang saya dh pernah pergi. Kami menyewa di Royal dar-el Imaan, dlm Safa Tower, rsnya sebelah Royal Orchid tu kan. Alhamdulillaah diizinkanNya dan dipermudahkanNya, mmg dekat sgt dgn Al-Haram.

Teringin sgt2 nak pergi lagi. semoga Allaah melimpahkan rezki dan menjemput kami lagi. Ameen

Aki44 said...

Salam CL,

Kita orang kampung manalah mampu nak berlabuh dihotel2 nih. Dapat sampai ke Mekkah pun dah sangat2 bersyukur. Duduk kat hotel cap ayam jer di sekitar Gazzah