MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 15 September 2011

JaLan UtaMa Sini Pun DaH LenGanG.."

Jalan melalui Hotel Hijazz
tak berapa ramai jemaah skg ni...
Pernahkan anda semua melalui jalan ini? cuba citerr..

20 comments:

Leenoh said...

Salam.
Eloklah tu bagi peluang pula kepada bakal haji untuk bersiar-siar di laluan itu.
Kalau diizinkan Allah kita berjumpa nanti.

Anim said...

Salam CL..
Itu jalan berhadapan Hilton/Bin Dawood ke..
Sy menginap di Hijjaz Hotel sewaktu melakukan umrah 6 bulan lalu..
Nampak berbeza jalan itu..

rezeki said...

salam cl

suasana begitu setahun hanya sekali je menjelang musim haji

psss jom , petang ni kita boleh main badminton kat situ , keluarkan sikit peluh hehehe

KakTi said...

Assalamu'alaikum.

Sekarang ni jemaah umrah tak berpeluang mengalami suasana sebegitu.
Tapi tak thrill pula bila tak ramai jemaah.

Aki44 said...

Salam CL,

Ramadan dua tahun lalu pernah menginap dihotel di hujung laluan nih. Sempit dan berhimpit2 dgn ribuan tetamu Allah.

Bes cadangan Pak Rezeki tuh, kena cari reket dulu lah, entah dimana dicampakkan. heheheh

Hajah Zainab bt Abdullah said...

kejap jer lengang tu...25/9 ni jemaah2 dari india..pakistan akan mula tiba..betul ke CL?

Kak Ina said...

Salam CL,

29hb September ni..penerbangan haji KT1 akan berlepas ke Mekah.Tahun lepas kakak ke Mekah dengan KT87.

Rindu sekali nak ke MH lagi walaupun baru 2 bulan balik dari sana

boxhousestudio said...

assalamulaikum warohmatullah hiwabarokatuh ya cik li...ana kongsi di wall fb dan blog ya....mengamit memori betul lah...moga ALLAH sudi jemput BHS ke tanah suci ini lagi dan lagi...makbulkan lah YA ALLAH...

rosli said...

CL,

Saya rindu suasana begini, 1 minggu melalui jalan ni....setiap waktu....mana boleh saya lupa....beli ais krim, beli kurma, beli tasbih sebesar buah tomato...perasaan ni memang lain berbanding pergi solat biasa di masjid lain. Next target...nak lalu kat jalan ni 30 hari setiap waktu..Ameen

Mila@Rimbun said...

hanya tahu laluan ni jer dari hotel ke masjidil haram... laluan lain tak tau hehee.. dah g kejap sgt.. insyallah nak g lagi nnt

safiudin.com said...

Assalamualaikum CL,

nampaknya begitu lapang dan tenang aje laluan di Hijjaz Hotel..

saya setuju bebenor idea Pak Rezeki dan Aki44...

jom CL, kita turun petang ni...

Wassalam.

pesona said...

Assalamualaikum Tn Hj,

Ketenangan yang menunggu ketibaan para jemaah dari berbagai benua untuk menunaikan HAJI di MH.... dan menyebabkan kesesakan & kepadatan para jemaah menghilangkan ketenangan tersebut di jalanan maupun di MH.....

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah inilah jln utama ulang/alik ke MH sambil menabur biji gandum utk merpati. Memang rindu pd merpati yg mudah mematuk biji gandum tu. Muga2 cepatlah ke sana.

Amin.

tq.

@xiM said...

Rindunya saya pada MH..inilah jalan yang kami sekeluarga lalu untuk ke MH pada awal ramadhan lalu masa buat Umrah..kami menginap di Hotel shubra..

lembahview said...

Peniaga kata Malazia baguz

mancomjb said...

Salam CL,

Mana boleh lupa tempat ni, setiap petang kena teh cucu duduk depan Bin Dawood sambil memerhatikan gelagat jemaah ulang alik ke MH

norcahaya said...

di sebelah kanan jalan itu hotel Hilton terdapat Bank Rajhi . Pengalaman saya sebelum masuk waktu solat terdapat banyak peminta sedekah ( terutama waktu subuh ) dan terdapat banyak peniaga jalanan , yang pandai berbahasa Melayu ( murah murah, 5 riyal @ 10 rial )

lembahview said...

Akan jadi "blackstreet" suatu hari jika gomen berlembut

manja said...

sewaktu umrah bulan mei lepas kami menginap d hijjaz hotel....dekat sangat dgn haram....dan saya suka beli jus strawberry...manggo....di ben dawood.....rasa original sangat dan murah.....

mhanafiah-mencari redha Ilahi said...

Salam CL,
Tengok gambar teringat laluan hari-hari saya masa bulan May tahun lalu. Dulu saya menginap di Hotel Hijjaz (1st time). 2nd time menginap kat hotel abeer garden dengan isteri pada bulan April 2011. Harap dapat ke sana lagi, insyallah.