MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday 9 December 2008

Perjalanan Haji ku....Part 4 - Berjalan Kaki Ke Mina dan Melontar Jamrat

Tempat melontar yang baru siap di bina setinggi 4 tingkat
Para jemaah melaku kan lontaran ke arah tiang


Melalui terowong Ke Jamrat sebelum sampai ke tempat lontaran
Kami pun berjalan kaki dgn ramai para Jemaah jemah yang ada bersama sama kami..Jemaah dari turki, indonesia, China, Japan , ada lah di antara Jemaah yang paling awal berjalan kaki untuk melontar di Jamrat....It takes us nearly 2 hour walking to the place but i feel so enjoying and seronok bila dah jalan beramai ramai ni sempat jugak kami bertakbir serta bertalbiah beramai ramai...ya Allah satu pengalaman yang amat berharga pada diri ku ini......timbul jugak rasa keinsafan di dalam hati ini bila mana nampak beberapa jemaah yang baring dan tidur di bahu jalan sambil menunggu waktu melontar tiba....1 comment:

Non datin sophie said...

Salam,
This is a new experience. Masa I ikut Tabung Haji, kami bergerak dari Mekah ke Arafah , mlm ke Muzdalifah dan kemudian ke Mina. Ada jemaah yang sampai tersesat sesat kerana pemandu bas yang kurang pengalaman perjalanan. I baca you ke Mina dan ke Arafah dan seterus nya dengan berjalan kaki. Macam mudah saja. Tapi energy mesti at highest level. Baguskan dapat berjumpa dengan jemaah dari negara lain. God is Great. Semua datang dari seluruh pelusuk dengan satu niat dan tuan. Wassalam.